Høst i Lofoten

Se Lofototen’s majestetiske natur i høstdrakt.

Matfestival, vandring, mer vær og en blodrød morgensol. Lofoten byr på lokale råvarer, et hyggelig vertskap og tøffe naturopplevelser i storslåtte omgivelser.

Høsten kan være intens i Lofoten. Tørrfisken skal eksporteres, sauene skal hentes ned fra fjellene, og det er tid for restaurantene å servere årets ferske Lofotlam. De varme høstfargene strekker seg langt oppover fjellsidene, og det er som naturen selv forbereder seg til kommende dager. Få med deg av markens grøde både til kropp og sjel.

KRAMBUA

Tiden for god mat

Tiden for sanking, sopp, bær, lofotlam og lutefisk. Maten i Lofoten om høsten er magisk. Og om du er en «foodie» eller bare generelt liker god mat, så er høsten tiden for å besøke Lofoten.

Lofotlammet, akkurat som tørrfisken, har geografisk beskyttelse, og kjøttet er utrolig velsmakende. Du finner det tilgjengelig i butikkene allerede fra august, og det er nesten umulig å besøke Lofoten uten å smake det.

En annen velkjent delikatesse kommer også på markedet i oktober: lutefisken. I Lofoten nytes den gjennom hele høstsesongen og frem til jul.

Surfing i det kalde nord: en surfer på en stor bølge, blå himmel bak.

Mer vær – Masse å gjøre!

Høsten i Lofoten byr på mer vær. Fargene om morgen og kveld er helt fantastiske, med Nordlyset som høydepunktet for mange.

Med høststormene, og mer vær generelt, kommer endelig dønningene tilbake for surferne! Høysesongen for surfing starter nemlig på høsten og varer helt til våren.

Endringer i havet betyr også endringer for mulighetene til å se hval i Lofoten. Den offisielle hvalsesongen starter fra slutten av oktober, men det er fortsatt mulig å se spekkhoggere og niser helt frem til september. Etter september drar de av gårde til nye farvann. Det er forresten ingen garanti for å se hval i Lofoten. Vi anbefaler heller å ta turen til Andenes eller Skjervøy når sommeren er over.

Tid for aktiviteter

Det er ofte litt mindre folk i Lofoten utenfor fellesferien. Det betyr mer plass å boltre seg på for alle besøkende. Og med en natur i endring, med et relativt varmt klima, med mye dagslys, så vil alle naturbaserte opplevelser i Lofoten være fantastiske.

Du velger selvsagt aktivitet basert på din interesse, men vi kan komme med noen anbefalinger. For mange er surfing og jakten på nordlyset høyt på listen. Men hva med dykking/snorkling, kajakk eller havsafari, kombinert med god mat og Lofotspa?

Lofotr Viking

Høstarrangement og tid for kultur (2023)

Fra steinalderen, til vikingtiden, til her og nå. Lofoten har en rik historie og er en destinasjon som tiltrekker seg mange kreative sjeler.

Lofoten er kjent for sin store tetthet av kunstnere. Her finnes kreative sjeler som finner inspirasjon fra øst til vest. Vi kan trekke frem Reine, Sund, Vikten, Nusfjord, Stamsund, Leknes, Henningsvær, Skrova, Svolvær og Kabelvåg – hvor du på alle plassene finner utrolige flinke folk innen for sine kreative fag.

Høstvekka (26 aug – 03 sep)

Høstvekka er slått sammen med Countryfestival og er et av de største arrangementene i Lofoten. Det er et tradisjonsrikt arrangement som holdes i Leknes hvert år. Les mer her.

Lofoten Country Festival (31 aug – 03 sep)

Konsertene holdes i Lofothallen i Leknes og i festivalteltet i Storgata i sentrum av Leknes. Billetter til konsertene i Lofothallen krever en dagsbillett eller festivalpass. Billetter til konsertene i festivalteltet kan kjøpes ved inngangen. Du kan også skaffe billetter via festivalens nettside.

Hvem kommer i år? Emma Svensson, Carina Dahl, Kurt Nilsen, Charlie Rackstead, Vassendgutane, Too Far Gone, The Boots Band, The Norwegian Creedence, Caitlin Palm, og Big B.

Lofoten High5 (02 sep)

Lofoten High5 er et spektakulært fjellløp som omfatter fem fjelltopper, som alle kan sees fra Svolvær torg. Fjelltoppene er Fløya (590 moh), Blåtind (621 moh), Tuva (477 moh), Lille Kongstind (378 moh) og Tjeldbergtind (367 moh). Utsikten fra alle fem topper er magisk. Ingen klatreutstyr er nødvendig, men deler av turen (spesielt Fløya og Blåtind) går gjennom bratt og krevende terreng. Les mer her.

Lofoten mat festival (29 sep- 1. okt)

Matmarkedet vil være enda større enn sist, på samme måte som Vestvågøy kommune vil tildele nærings- og miljøpris. Selvfølgelig vil vi også utnevne en ny Matambassadør i Lofoten. Lørdag og søndag vil vi sørge for at barna kan glede seg over mange nye aktiviteter, og vi håper at dyrene også er tilbake. Klatreveggen vil også være åpen for barna, med dyktige hjelpere til stede. Selvfølgelig vil LFK-kaféen også være med på festivalen, og både vaflene og trollkremen venter på deg! Vi ser frem til å ønske publikum velkommen til Matfestivalen igjen. Se fullt program her.