Surfing i Lofoten

Minner for livet i unik natur med surfing i Lofoten

Kaldtvannssurfing i Lofoten er en spesiell naturopplevelse. Kast deg på bølgen!

Se for deg at du står der på stranda. Det er snø på fjelltoppene. Lufta måler kanskje bare fem-seks grader. Bølgene ruller inn mot deg. Du er nord for polarsirkelen – og nå skal du surfe. Det er eksotisk, det.

Det er jo et slags paradoks. Å surfe på et så kaldt sted. Men så fort du får på deg våtdrakten, er du beskyttet mot kulden. Nesten i alle fall. Når du hopper utti med brettet, og dukker under vann, kjenner du det kalde vannet presse mot ansiktet. Men det glemmer du fort. For mestringen du får av å fange en bølge i dette landskapet er enorm. Skyhøye fjell står opp fra vannet. Kanskje ser du en ørn fly forbi lineupen.

Du kommer til å smile på vei opp av vannet. Det lover vi. 

Både sommer og vinter

Langt der ute i havet ligger Lofoten som en arm ut fra fastlandet. Stormene i norskehavet står utenfor døra og banker på med jevne mellomrom. Det blir det gode surfebølger av.

På slutten av 90-tallet ble det mulig å surfe – også i Lofoten. Våtdraktteknologien utviklet seg, og vi kunne oppholde oss mye lenger i det kalde vannet så langt nord. Nå, 30 år senere, vil du møte et myldrende surfemiljø i Lofoten, med både overnattingssteder, kaféer og surfebutikker.

Høysesongen for surfing i Lofoten er fra høst til vår. Når høststormene setter i gang, markerer det også starten for de større bølgene. Fra september til april kommer de kraftigste dønningene fra norskehavet inn mot Lofoten – noe som lokker til seg viderekommende surfere fra alle verdensdeler. De ønsker å oppleve å surfe i det kalde vannet – gjerne med litt mindre folk enn du finner på strendene på tropiske destinasjoner.

Fra våren til høsten går det gjerne litt lenger tid mellom de største dønningene. Sommeren i Lofoten er perfekt for nybegynnere. Bølgene er ikke like store og kraftige, det er varmere i vannet og midnattsolen gjør at du kan holde på hele natten. Det er magisk, det!

Cold water surfing

Å surfe midt på vinteren med minusgrader i lufta, snø på bakken og ned mot 4-5 grader i vannet er eksotisk. Det kan absolutt være kaldt, men ved å ta noen forholdsregler er det definitivt en god opplevelse. 

Først og fremt bør du sørge for å ha rett utstyr. Våtdrakten bør være 6/5 millimeter tykk, mens hanskene og skoene gjerne bør være 7 millimeter. Surfeskolene og utleiestedene i Lofoten sørger for å gi deg det du trenger. 

Nøkkelen til en god og varm session midt på vinteren er gjerne når du skifter til våtdrakt. Er du kald allerede her, kan det være vanskelig å få varmen tilbake. Skift på et varmt sted – innendørs eller i en oppvarmet bil. Har du ikke mulighet til det, så ta deg en joggetur, gjør noen burpies og hold deg i bevegelse. Da kommer varmen.

Surfestrendene i Lofoten – Unstad og Flakstad

Det mest kjente stedet for surfing i Lofoten er Unstad. Den lille grenda hadde engang over 200 innbyggere. Nå er de under 20. Likevel finner du et myldrende surfemiljø her. På Unstad Arctic Surf finner du både overnatting, skikkelig digg lokal mat – OG verdens beste kanelbolle!  

I enden av veien på Unstad finner du en lang sandstrand, som er flankert av et høyre og venstre pointbreak med stein som bunn. Om sommeren tilbyr Unstad ofte snille og nybegynnervennlige bølger, mens da høsten kicker inn produserer denne bukta blant de beste bølgene i Nord-Europa. 

@alexconu

Litt lenger vest for Unstad, finner vi Flakstad. En perfekt sandstrand for nybegynnere og intermediates. Bølgene her er ofte litt mindre enn på Unstad. På Flakstad ligger også Lofoten Beach Camp, som tilbyr både surfeskole, overnatting og god mat i sin nye restaurant. Ikke minst, på sommeren er Flakstad et yndet sted for å se midnattsolen.

Surfekurs i Lofoten? / Er du nybegynner?

Hvis du er nybegynner og har lyst til å prøve surfing anbefaler vi å melde deg på et surfekurs hos en av våre aktører. Kursene vil gi deg en innføring i sporten, surfeetikette og teknikk. Sammen med verifiserte instruktører går du i vannet og får tett oppfølging for rask progresjon. Instruktørene sørger for at dere går utti når bølgene og været er best egnet – uansett når på året det måtte være.

Unstad Arctic Surf

Unstad Arctic Surf kan du både gå på kafé, restaurant og du kan overnatte. UAS tilbyr også utleie av surfeutstyr og surfeskole. Her kan du booke deg inn på kurs – enten alene, med venner eller med familie. Du kan avslutte surfeøkten med en tur i badstuen.

Leie surfeutstyr?

Surfevettreglene

  1. Forkjørsrett – Den surferen som ligger nærmest der bølgen bryter, har rett på bølgen. Se for deg at du ligger i vannet, og bølgen bryter mot venstre. Hvis du har en surfer til høyre for deg, som er nærmere der bølgen starter å bryte – da er det hans tur. 
  2. Ikke dropp inn – Dette er en viktig regel i surfing, og en av de som forårsaker mest diskusjoner. Hvis det allerede er en person på en bølge, da er det den personen sin bølge. Ved å droppe inn, ødelegger du denne personens bølge.
  3. Ikke snik – I surfing finnes det et eget køsystem. Har du akkurat tatt en bølge, må du vente til det er din tur. Hvis du padler forbi andre surfere for å komme nærmere der bølgen bryter, sniker du i køen.
  4. Pass på brette ditt – En av tingene som kan forårsake skader i surfing, er å bli truffet av andre sitt brett. Hold derfor alltid fast i ditt eget brett, slik at det ikke skader noen andre.
  5. Kommunikasjon – Hvis du føler en annen surfer ikke følger surfevettreglene, kommuniser til personen på en ordentlig måte. Hvis det er slik at en bølge bryter begge veier, og du sitter ved peaken sammen med en annen surfer – fortell hvilken vei du har tenkt til å surfe. Da kan dere begge to surfe bølgen i hver deres retning. 
  6. Ikke ligg i veien – Se rundt deg, observer hvor bølgene bryter og hvor det bølgen går. Når du padler ut til lineupen, sørg for at du ikke ligger i veien. Padle rundt der bølgen bryter, slik at du ikke ligger i veien for de som skal surfe bølgen. For det første unngår du kollisjon, og for det andre unngår du å ødelegge en annen persons bølge.
  7. Ikke ta alle bølgene – Selv om du kan – ikke ta alle bølgene. La også de andre i vannet få sjansen. Det er bølger til alle. Del med de andre. 
  8. Kjenn grensene dine – Store bølger kan produsere mye energi. Før du går ut når det er store forhold, vær sikker på at du kan beherske det – både for din egen del og for andres del. Jobb deg oppover fra små bølger. Lær deg å takle stadig større forhold.
  9. Ikke hopp av med hodet først – Det spiller ingen rolle om du surfer på en sandstrand eller over stein – ikke hopp med hodet først. Det er ikke alltid så dypt der bølgene bryter. Stuper du med hodet først, risikerer du alvorlig skade. 
  10. Respekter andre og respekter naturen – Surfing i Lofoten skal være hyggelig – både for de som bor her og for de som kommer på besøk. Snakk med de andre i vannet. Slå av en prat, vær hyggelig og vis hensyn. Vi har alle vært nybegynnere en gang – hjelp de som har lyst til å prøve sporten. Fortell de om surfevettregler og gi dem tips og triks. Ikke minst – ta vare på naturen! Ta med søppel hjem, og plukk gjerne opp søppel om du finner noe. 

Overnatting i nærheten

Lofoten Beach Camp

Midt i Lofoten, blant høye fjell og dype fjorder, ligger en campingplass med en helt uslåelig beliggenhet.

Sjekk bølgevarslet