Museum i Lofoten

Lofoten er hjem til en rekke museer. Her kan du ta med venner eller hele familien og oppleve alt fra vikingtiden til gamle fiskevær. 

Lofotens historie er verdt å fortelle

Lofotens historie er en av verdens mest innholdsrike. Øygruppen har en unik kystkultur som har vært gjennom slag fra Vikingtiden og en viktig del av verdenskriger. I tillegg har Lofoten lenge vært et av verdens metropol for fiske. Lofotens museer tar deg med på en reise gjennom alt dette og mer.

Lofotens største museum er kanskje verdens mest spennende

Nordmenn blir ofte omtalt som vikinger, og i jernalderen (500 f.k.- 1000 e.k.) var det 10-15 høvdingseter i Nord-Norge. Ett av disse lå på Borg i Lofoten og er det eneste hvor selve høvding gården er påvist. Her finner du i dag Lofotens største museum, Lofotr. Når du beveger deg inn i museet tar det ikke lang tid før du drømmer deg bort til da vikinghøvdingen og husfrua regjerte i området. Lukten av tjære og bål og lyden av håndverkere i arbeid er gode hjelpemidler. 

@lofotmuseet

Disse museene bør du oppleve

Utover det store vikingmuseet på Borg finner du blant annet Lofoten Krigsmuseum i Svolvær som er Norges største utstilling av uniformer og mindre gjenstander fra 2. verdenskrig. Fiskeværsmuseeumet på Å, tar deg gjennom hvordan livet i fiskeværet var fra 1840 til 1960 hvor du kan besøke lokalsamfunnet fra 1800-tallet. Fiskebonde-gården Skaftnes i Sennesvik er også et godt alternativ. Lofotmuseet i Kabelvåg ligger ved Nord-Norges første by Vágar, hvor du finner autentiske rorbuer og historie fra 1800-tallet. Telemuseet Sørvågen Radio tar deg gjennom hvorfor de første trådløse morsesignalene i Nord-Europa gikk gjennom akkurat Sørvågen langt vest i Lofoten. Smeden i Sund er fortsatt i drift og er en av Lofotens eldste turistattraksjoner hvor man kan utforske gamle båtmotorer. Disse museene er alle med på å ta vare på og formidle den eksepsjonelle historien Lofoten har. Og har du litt ekstra tid – glem ikke det unike Hurtigrutemuseet på Stokmarknes – vel verdt en dagstur om du har base i Svolvær området.

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.