Opplev nordlyset i Lofoten

Få, om noen, steder gir deg en bedre arena å beskue nordlyset fra. Er du på utkikk etter vakre rammer rundt en spektakulær opplevelse, bør du legge din neste nordlyssafari til Lofoten.

Se video med lokal tilflytter Cody Duncan / #peopleoflofoten

Det er ikke rart at fortidens mennesker hadde et religiøst forhold til nordlyset. Selv i dag, når den vitenskapelige forklaringen kun er et Google-søk unna, kan nordlysets stille himmeldans få den største tviler til å tro – om så for en stakket stund.

Grunnen til at Lofoten bør være din neste nordlysdestinasjon handler selvsagt mye om naturen rundt øyene, men også om hvor Lofoten geografisk er plassert.

Lofoten befinner seg nemlig midt under det som kalles nordlysovalen, noe som gir en ganske unik utsikt til nordlyset. Her ligger nordlyset som et teppe, og fyller hele himmelen over Lofotøyene. Å ligge under nordlysovalen er også omtrent det

Hva er egentlig nordlys?

Men så har jo nordlyset faktisk en vitenskapelig forklaring, uten at det tar noe vekk fra magien. Kort fortalt går det ut på å ladde partikler fra solen – elektroner og protoner – reagerer med gassene i atmosfæren. Partiklene blir ledet mot en sirkel rundt polene, og det er energien som frigjøres, som resulterer i fargespillet som åpenbarer seg på himmelen. For å si det med fotograf Cody Duncans ord:

Nordlys er på mange måter et gigantisk neonlys på himmelen.

Cody duncan, nordlys fotograf

Når er den beste tiden å se nordlys i Lofoten?

For å kunne se nordlys må tre ulike variabler klaffe: Det må være skyfritt, himmelen må være mørk nok og du må være langt nok nord. Hvis solen i tillegg spiller på lag, ligger alt til rette for at du skal få et lysshow ulikt noe annet.

Lofoten ligger nord for polarsirkelen, og har dermed både mørketid og midnattssol. Det betyr at sommermånedene, fra midten av april til slutten av august, er det dessverre ikke mulig å se nordlys her.

Og vet du hva? Midnattssol er ganske ålreit det også, altså!

Resten av året er derimot forholdene prima. Som følge av at vi ennå ikke har funnet en måte å kontrollere solen på, er det dessverre umulig å garantere at nordlyset vil dukke opp. Ser du derimot etter et sted hvor sannsynligheten er høy, og det samtidig er flust av aktiviteter du kan være med på selv om det er overskyet, finner du få steder bedre egnet enn Lofoten.

Trenger du flere grunner til å velge Lofoten?

Sjekk Cody Duncans 10 beste grunner her:

Hvor er de beste stedene å se nordlys i Lofoten?

Som nevnt ligger alle Lofotøyene nord for polarsirkelen. Dermed er det egentlig ikke så avgjørende hvor du er. Så heller enn å stille spørsmålet hvor du bør dra, bør du tenke på hva du vil oppleve.

For ja: i teorien er det mulig å se det mest fantastiske nordlys ved å stikke hodet ut av hotellvinduet ditt. Men ønsker du en mer spektakulær opplevelse – en rikere opplevelse – finnes det flust av muligheter.

Hva med å jakte nordlyset fra en katamaran i fjordene rundt Lofoten? Eller å se himmelens farger danse for deg fra hesteryggen? Ved å komme deg litt unna byen, vil nordlyset skinne sterkere i takt med at lysforurensingen avtar – en organisert tur er derfor en ideell måte å oppleve nordlyset på.

Hvis du heller er typen som foretrekker å se nordlyset fra en varm og deilig badestamp er det selvsagt også mulig. Sjekk ut oversikten over alle de unike måtene du kan dra på nordlyssafari, i denne oversikten.

Nordlys bilder

Tips: Slik tar du bilder av nordlyset

Og siden du nå har lest helt ned hit, har du gjort deg fortjent til en belønning. For hva er vel kjedeligere enn hvis bildene av det spektakulære nordlyset ikke klarer å yte det rettferdighet?

Noen tips, som du kan ta med deg uavhengig av om du bruker kamera eller mobil, er at du må skru av både blits og autofokus. Nordlyset er ofte både så foranderlig og fjernt at disse funksjonene vil forvirre kameraet mer enn hjelpe det. Hvis du også husker på å ta med stativ og nød lader eller ekstra batterier, så ligger alt til rette for at du skal får knipsa de beste nordlys bildene.

Er du interessert i flere gode råd om nordlys fotografering? Fotograf Cody Duncan vet hva han snakker om, og har delt sine beste tips i denne artikkelen:

Ofte stilte spørsmål om nordlys: