Fjellturer i Lofoten

Hva er vel bedre enn flotte fjellturer med utsikt over kritthvite strender og imponerende tinderekker? I Lofoten finnes det turer for enhver smak og kan nok betegnes som en av Norges beste vandredestinasjoner. 

Fjelltureldorado

I Lofoten finner du noen av Norges flotteste fjellturer. Gjennom det langstrakte øyriket finnes det turmuligheter i et vidt spekter: fra rolige rusleturer i fjæra, via myk vandring på gresskledte heier, til krevende tinder som krever klyving til topps, som for eksempel Hermannsdalstind eller ikoniske Vågakallen.

Rikt utvalg av turmuligheter

På grunn av øyrikets geografi med spisse tinder på en rekke med øyer, er dagsturer mest utbredt i Lofoten. Det betyr at du kan bo komfortabelt på ditt foretrukne overnattingssted og velge deg ut passende turmål for dagen. 

Det er svært viktig å sette seg inn i hvilken type tur man velger, slik man er forberedt og utstyrt for det som venter. Velg tur etter værforhold, fysisk form og evne.

Fantastisk vandring i lavlandet

Man må ikke opp på de høyeste toppene for å oppleve spektakulær utsikt. Bare det å komme seg ut i Lofotnaturen gjør stort inntrykk. Lavterskelturer som anbefales er å spasere ut på moloen på Svinøya i Svolvær, og hilse på statuen Fiskarkona. I lavlandet i Svolværmarka og Kabelvågmarka finner du fabelaktige turstier. Gode startpunkt er henholdsvis ved Lille Kongsvannet og ved Solbakken.

For en enkel tur på grusvei, med storslått utsikt, anbefales Linken utenfor Svolvær. Har du mer sprut i beina kan du fortsette opp på Tjeldbergtind. Det er en kort tur, men i bratt terreng på ulendt sti.

På Vestvågøy er det en flott opplevelse å gå langs havet på grusvei fra Uttakleiv til Haukland. 

Ved Sørvågen på Moskenesøy er det flott å spasere til fossen ved Studalselva eller ta runden rundt Sørvågvatnet.

Røstlandet er en drøm for deg med høydeskrekk! Øyas høyeste punkt når kun 11 meter over havet. Ta turen ut til de gamle kirkeruinene eller gå til Åndhammaren. Forvent flotte turstier i mykt myrterreng.

Værøy er et mekka for vandrere. Her finnes det gode turstier over hele øya. Veien opp til Håen er bratt, men enkel å gå.

Tilrettelagte turer

Enkelte av de aller mest populære turene i Lofoten har i de senere år blitt tilrettelagt med sherpatrapper og klopper. Like utenfor sentrum av Svolvær finner du steintrappen som leder opp mot Djevelporten og Fløya. Vel en tredjedel av turen går på sherpatrapper, resten på bratt sti i luftige omgivelser. Reinebringen som troner over Reinefjorden er et at de aller mest besøkte fjellene i øyriket. Også hit går det sherpatrapp. Merk deg at den stopper litt under toppen, og at det her er svært bratt. Vis aktsomhet når du ferdes her.

Ryten og Kvalvika er også sikre turfavoritter. Deler av denne turen foregår på klopper. Start ved Fredvang.

En oversikt over tur-relaterte guider

Vandretur guider du finner på vår nettside gir deg den informasjonen du trenger før du starter tur eventyret ditt. Dersom du på utkikk etter profesjonelle guider som tar deg opp fjella, anbefaler vi at du sjekker ut denne siden.

Ekspertnivå

Har du bred erfaring med ferdsel i svært eksponert terreng, er det endeløse muligheter for spenstige tindeopplevelser i Lofoten. Fjell som Hermannsdalstind, Vågakallen, Stjerntind og Geitgallien krever klyving og anbefales kun for deg med solid kompetanse.

Bruk gjerne guide for en tryggere og mer lærerik opplevelse.

Vær riktig utstyrt

Uansett hva slags type tur man velger, bør man vært godt forberedt når man begir seg ut i Lofotnaturen. Sol og blå himmel kan raskt skifte til tåke, vind og regn. Det er ofte store lokale variasjoner i værforholdet.

Ha derfor alltid med sekk med varme klær, regntøy, mat og drikke. Lue og hansker er standard året rundt. Kart, kompass, mobil og førstehjelpsutstyr bør være med. Bruk egnet fottøy med god såle og gjerne ankelstøtte.

Sjekk værmeldingen før du legger av gårde, og unngå krevende topper dersom det er tåke eller regn. Velg heller enklere turer i lavlandet. 

Flerdagsturer

Det finnes tre turistforeningshytter i Lofoten: Nøkksætra ved Svolvær, Selfjordhytta på Flakstad og Munkebu ved foten av Hermansdalstind. Trollfjordhytta i fjellheimen ovenfor sagnomsuste Trollfjorden, tilhører Vesterålen Turlag. For de vandreglade som ønsker seg flere dager på tur med telt og fjellstøvler, er Vestvågøya et ypperlig valg. Her finnes slakere fjellområder og fint vandreterreng.

Ofte stilte spørsmål: