Høstsesong i Lofoten – dette er delikatessene du må få med deg

Høsten betyr ikke bare vakre farger, ullpledd og sofakos. Det betyr også fantastiske matopplevelser med sesongens fineste råvarer. Og Lofotens langbord av kulinariske perler er verdt reisen i seg selv. 

Er du glad i mat – og vurderer å besøke Lofoten? Da er ikke høsten noen dum tid å reise på. For mens bladene på trærne gulner, bugner det på bakken mellom dem.

– Jeg gleder meg alltid til når tyttebærene begynner å titte frem. Trollkrem, som er en slags eggedosis med tyttebær, er utrolig godt. Og vaffel med trollkrem er jo nærmest en nasjonaldessert i Lofoten, sier matentusiast Anne Karine Statle i matnettverket LofotenMat.

Mer enn sanking

Høsten er selvsagt også soppsesong, og det er store mengder både kantarell og steinsopp rundt omkring i Lofoten. Og finnes det noen bedre måte å utforske naturen på enn å kombinere det med soppsanking? Lofotens virkelig store høsthøydepunkt, derimot, vokser ikke langs bakken. Men den beiter her.

– Lofotlammet er en delikatesse vi er stolte av. Den er faktisk geografisk beskyttet på samme måte som champagne. Den er unik fordi den tråkker opp og ned fjellsidene gjennom hele sommeren, og den beiter i rikt gress saltet fra naturens høst- og vinterstormer.

Holmen Lofoten
Holmen Lofoten (Destination Lofoten – Kristin Folsland Olsen)

I tillegg sikres kvalitet gjennom måling av egenskaper som vekt, kjøttfylde og fettprosent.

– Resultatet er rett og slett et kjøtt som er vanvittig mørt og godt. Er du heldig, kan du få tak i Lofotlam så tidlig som i august, men Lofotlam slaktes jevnt utover høsten. Dette er et selvsagt valg til fårikålen, sier Statle.

Lutefiskens vugge

Et annet geografisk beskyttet produkt er Tørrfisk fra Lofoten, og nå om høsten er det lutefisken som gjelder. Tradisjonelt var det nemlig først utpå høsten at ferskvannet ble kaldt nok til å vanne ut fisken – tørrfisken må nemlig vannes i flere dager før den kan brukes til måltider. Du kan enten spise den som utvannet tørrfisk eller lute den til lutefisk.

– Mange forbinder kanskje lutefisk mest med julaften, men den første lutefisken kommer som regel på markedet i oktober. I Lofoten gleder vi oss til å spise årets første lutefisk. Det er jo et sesongmåltid akkurat som fersk skrei, forklarer Statle.

Lutefisken serveres klassisk med ertestuing, poteter og bacon. En bonus er det selvsagt om du bruker ekte lofotpotet.

En annen morsom fun-fact er at minst 50 % av all lutefisk i Norge, produseres på Værøy i Lofoten. Lutefisken fra Værøy har også blitt kåret til Norges beste lutefisk.

En liten nasjonalskatt

Hvis du er i området og ønsker en smak av Lofoten, kan du for eksempel stikke innom restauranten Maren Anna i Sørvågen. Her blir du blant annet møtt av tidligere kjøkkensjef, nå daglig leder Anette Bjørnsen, som har klare tanker om hva du bør prøve:

– Det er kanskje ikke en typisk høstvare, men du kan ikke besøke Lofoten uten å smake tørrfisk. Det er gullet vårt. Vil du lage det selv, kan det være så enkelt som å trekke opp tørrfisken og blande olivenolje, salt, pepper og presset hvitløk. Server med potet og en sitronbåt og dryss over olivenoljen. Himmelsk godt!

Restaurant Maren Anna
Hallvard Kolltveit – Restaurant Maren Anna

Bjørnsen slår også et slag for Lofotlam, som hun mener er en liten nasjonalskatt – og en sikker vinner på menyen.

– Jeg liker meg her om høsten. Du har både fersk sopp og verdens kanskje beste lammekjøtt. Resultatet blir noen helt vanvittig smakfulle retter.


Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.