7 steder alle kunstinteresserte må besøke i Lofoten

Et maleri fra verdensrommet, verdens største skulpturpark og kunstneren som 100.000 ville se.

Alle kunstinteresserte må besøke Lofoten. Lofoten er ikke bare kjent for naturen! Øygruppa har i mer enn hundre år trukket til seg kunstnere fra inn- og utland, og her finner du også et stort antall gallerier og steder du kan kjøpe kunst og kunsthåndverk.

Advarsel!

Når du tar med familien til Kunst i motbakke i Kabelvåg kan det ta lang tid før dere kommer ut igjen! I samlingen til kunstnerne Inger Anne Nyaas og Thor Erdahl er det bidrag fra flere enn 200 kunstnere og hundrevis av andre gjenstander samlet av de to kunstnerne. Personlig, fascinerende og overveldende.

Superstjerne

100 000 besøkte en utstilling kunstneren Lars Lerin hadde i Stockholm i 2009. Hvis du vil finne ut hvorfor kan du besøke Galleri Lofoten i Henningsvær og se kunst av denne akvarellmaleriets superstjerne, i tillegg til en fantastisk samling eldre kunst fra Lofoten.

«Verdens største utendørs galleri»

Det er ofte blitt omtalt som, prosjektet Skulpturlandskap Nordland. Mellom 1992 og 2015 ble 34 skulpturer av internasjonalt kjente kunstnere plassert utendørs i hele det langstrakte fylket. I Lofoten finner du fem av dem, blant andre Instagram-favorittene laget av Dan Graham og Markus Raetz i på Lyngvær og Eggum.

Siste trend

«Er jeg i det hotteste galleridistriktet i New York, Shanghai eller Milano?» Hos Kaviar Factory i Henningsvær kan du oppleve skiftende utstillinger med noe av den samme samtidskunsten som nå vises i verdens metropoler, bare med mye finere utsikt fra den ombygde kaviarfabrikken.

Sterke bilder

Har du lest romanen Den siste viking? Forfatteren Johan Bojer skrev en av de mest leste og mest gripende skildringene av Lofotfisket på slutten av 1800-tallet. Hvis du leste den illustrerte utgaven glemmer du ikke de sterke bildene laget av kunstneren Kaare Espolin Johnson. I alle tilfeller kan du se både illustrasjonene og resten av hans kunstnerskap på Galleri Espolin i Kabelvåg.

Galleri Espolin
Galleri Espolin (Dan Mariner)

Internasjonal kunst festival

Hvem mottok den prestisjetunge Kunstkritikerprisen i 2019? Noen hint mens du forsøker å komme på svaret: Siden 1991 har Lofoten hatt en egen festival for visuell kunst. I dag er den en internasjonal biennale, med oppmerksomhet fra en internasjonal kunstverden og spennende utstillinger. Lofoten internasjonale kunstfestival (LIAF) arrangeres av Nordnorsk kunstnersenter og går av stabelen i 2022.

Astronaut

Det meste av verdensrommet er uutforsket. Så langt virker det ikke som om det er mye kunst der ute. Men tar du turen innom Stamsund og Galleri 2 kan du faktisk se et maleri av Scott Thoe, som har vært i rommet. Nærmere bestemt på romfergen Atlantis siste tur. Her kan du også oppleve mer kunst av kunstnerne Scott og Vebjørg Thoe, som driver galleriet.

Bonus! SOPS på Skrova

SOPS (Skrova Outdoor Photo Spots) ble grunnlagt i 2013 på Skrova. Her presenteres og fotografier i permanente utendørsutstillinger. Fotografiene er fra norske og internasjonale fotografer og billedkunstnere.

SOPS på skrova - permanente utendørsutstillinger
SOPS på øygruppen Skrova – Permanente utendørsutstillinger