Kajakkpadling i Lofoten

Visste du at Lofoten er et kajakkparadis? Tar du til årene, er du sikret en stille og fredelig naturopplevelse – uansett om det er sommer eller vinter.

Er du en dreven padler, vet du at få ting måler seg med å oppleve solnedgangen fra kajakken. Er du en dreven lofotværing, vet du samtidig at himmelen ikke blir mye finere enn den du ser fra Lofoten. 

Slå all denne kunnskapen sammen, og du har verdens beste grunn til å legge din neste kajakkferie til fjordene rundt Lofoten.

Lyst til å prøve en tur med kajakk, og er nybegynner?

En av de vakreste stedene å padle kajakk i Norge – er Lofoten med sine mange holmer, turkise hav og grunne havområder et perfekt sted også for nybegynnere. Uten våtkort, er det ikke mulig å leie kajakk på egenhånd. Vi gir deg derfor her noen tips til turer med erfaren guide slik at du kan føle deg helt trygg. Er du så heldig å ha våtkort – kan du også kontakte disse for å leie kajakk.

Kajakk under midnattssola

Mange ser på kajakkpadling som en sommeraktivitet, og det er selvsagt forståelig. Vannet er ofte litt varmere i sommermånedene – og det er ofte også litt lysere.

Mange mener at nettopp lyset er noe av det som gjør Lofoten såpass unikt. Et lys som kan virke ulikt hver eneste dag, året igjennom. Og fra slutten av mai til midten av juli, når midnattssola skinner, er Lofoten lite annet enn lys.

Her kan du lese mer om midnattssola i Lofoten, og finne ut hvilke steder vi anbefaler deg å oppleve den fra.

Flere aktører tilbyr ulike organiserte kajakkturer under midnattssola – tilpasset alt fra nybegynnere til viderekommende. 

Her kan du padle dypere inn i de ulike kajakktilbudene som finnes i sommerhalvåret.

Kajakkpadling på vinteren krydret med nordlys

Men så er jo året så uendelig mye mer enn sommer – og lys så uendelig mye mer enn sollys.

Fra slutten av august til midten av april er det mulig å se nordlyset i Lofoten. Og takket være Lofotens geografiske plassering rett under nordlysovalen, er det mulig å se nordlyset i alle retninger – noe du kan lese mer om i denne artikkelen.

Det utgjør fundamentet for en ganske spektakulær padleopplevelse. Både vannet og verden er helt stille, mens det myteomspunne nordlyset teppebomber himmelen med farger.

Flere aktører tilbyr nordlyspadling – tilpasset alt fra nybegynnere til viderekommende. Så hvis du ønsker en virkelig unik nordlysopplevelse, er det bare å pakke superundertøyet. Og du – husk kameraet.

Vil du vite hvordan du tar knallgode bilder av nordlys? Her er fotograf Cody Duncans beste tips til å fange magien på film.

De fineste stedene å padle

Hvis du først kommer deg ut, og kjenner bølgeskvulp og havvind mot båt og fjes, vil du nok være enig i at de fleste stedene rundt Lofoten blir litt finere fra en Kajakk. Vi har likevel forsøkt å plukke ut områdene vi selv liker best:

 1. Reine: Reinefjorden er omgitt av høye fjell og ligger derfor i lé for mye vær og vind. På Reine kan du bli med en kajakktur med Reine Paddling eller Reine Rorbuer, dersom du ikke har erfaring fra før. Du kan padle helt inn til Kjerkfjorden eller til Vindstad, som er startpunkt for å gå til den gjemte perlen Bunessanden
 2. Ballstad: Ballstad ligger skjermet fra havet av mange små øyer. Og uansett hvor du ser, vil ikoniske Skottind ta mye av oppmerksomheten din. I Ballstad kan du bli med Lofoten Diving på kayak tur i nydelig natur. De tilbyr andre vannbaserte helårs opplevelser også som kan kombineres, slik som snorkling og dykking.
 3. Eggum: Det lille fiskeværet Eggum ligger på yttersiden av Lofoten og er derfor et perfekt sted for å padle kajakk i midnattssol eller under nordlyset. Skjærgården ved Eggum har flere holmer og skjær som passer for både erfarne og nybegynnere. På Eggum finner du Northern Explorer som tilbyr ulike kajakk turer med guide.
 4. Sandvika og Ørsvågvær: Skjærgården utenfor Kabelvåg har mange muligheter alt ettersom hvor langt du ønsker å padle. Her er flere holmer, viker og strender som kan utforskes. Lofoten Aktiv og XXLofoten tilbyr guidet tur i området som er tilpasset både erfarne padlere og barnefamilier.
 5. Svolvær: Havna i Svolvær er et perfekt sted for nybegynnere i kajakk. Her padler du mellom fiskebåter, gjennom smale sund og i skjærgården like utenfor byen. XXLofoten tar deg med på på sommer og vinterturer i Svolvær. Dersom du ønsker en heldagstur, så henter Lofoten Aktiv deg her og tar deg med til den vakre Trollfjorden. Trollfjorden er en liten og smal fjordarm i Raftsundet som er omgitt av noen av de høyeste fjellene i området.
 6. Skrova: Den lille øya Skrova ligger ute i havgapet omgitt av flere små øyer og skjær med nydelige strender og klart vann. Her kan du bli med Skrova Kayak Adventures for å padle i skjærgården og oppleve midnattssola.

Dette må du tenke på

Sikkerhet er alltid viktig, særlig når du er ute i en såpass liten båt som en kajakk. Å følge Sjøfartsdirektoratets padlevettregler er derfor et selvsagt krav til alle som padler i Lofoten.

Padlevettreglene

 1. Velg båt som passer til dine ferdigheter og til turen.
 2. Sjekk at utstyret er i orden.
 3. Kle deg etter vanntemperaturen. Ta med ekstra tøy.
 4. Ha alltid på deg godkjent padlevest.
 5. Overvurder ikke dine egne ferdigheter. Øv deg på redningsteknikker.
 6. Dersom du velter, forlat ikke båt eller åre.
 7. Ha respekt for vær og vind, og sjekk værmeldingen før du går ut i kajakk eller kano.
 8. Hold god avstand til andre båter. Sørg for å bli sett.
 9. Lær deg livredning.
 10. Vær miljøbevisst. Vis hensyn i naturen. Husk sporløs ferdsel.

Kilde: Sjørfartsdirektoratet

Er du en erfaren padler med våtkort, kan du selvsagt leie både kajakk og utstyr – og selv legge opp turen din slik du ønsker. Hvis du derimot er nybegynner, vil nok en organisert tur passe deg bedre.

Her kan du se fullstendig oversikt over organiserte kajakkturer som arrangeres, både sommer og vinter.

Ofte stilte spørsmål: