Når, hvor og hvordan se nordlyset

Nordlyset, også kalt aurora borealis, er et naturfenomen som primært oppstår ved Jordens nordligste (og sørligste) breddegrader. Nordlys oppstår når energi fra solen kommer i kontakt med atomer i Jordens øvre atmosfære og denne interaksjonen fører til at det oppstår lys. For å si det helt enkelt, så kan du tenke deg at nordlyset er som et gigantisk neonlys på himmelen.

Fire forhold er nødvendige for å kunne se nordlyset:

Energi fra solen, mørke, klar himmel og nordlige breddegrader. Nordlige breddegrader og mørke finner du ved å reise til Lofoten – dette er de to enkleste tingene! Været og solaktiviteten krever at du har hellet med deg, samt en god porsjon flaks og tålmodighet.  

Selv om nordlyset ofte forbindes med vinteren, så er det faktisk slik at nordlyset er der hele året. Men om sommeren er det for lyst på himmelen til at vi kan se det. Men sommeren varer en relativt kort periode i Lofoten. Her er nordlyset synlig fra slutten av august og så blir det mindre synlig fra midten av april.  

Det er mulig å se nordlyset 8 måneder av året i Lofoten!

Lofoten befinner seg innenfor polarsirkelen ved 67 og 68 grader nord. Dette er det området som kalles ´aurora oval´- et belte rundt Jorden der nordlyset er synlig. Nordlysbeltet er et resultat av at energi fra solen kommer inn i Jordens atmosfære i området rundt de magnetiske polene. 

Intensiteten av nordlyset måles på en skala som heter KP index, som måler styrken fra 0 til 9. 0 er nesten ingen energi fra solen, 3-4 er moderat energi og over 5 er klassifisert som solstorm. Men selv om KP index  ikke kan måle nordlyset helt nøyaktig og vitenskapelig, så kan den brukes som en generell guide til den nordlysaktiviteten du observerer.  

Solen følger en 11 års syklus med stigende og synkende aktivitet, som kalles solsyklus. Solen er nå inne i en syklus med stigende aktivitet, og det betyr at nordlyset vil bli mer aktivt og kan ses oftere i årene som kommer!

Siden Lofoten ligger innenfor nordlysbeltet, betyr dette at selv om det er lav solenergi, ca KP 1, vil det likevel være gode muligheter for at nordlyset er synlig. Med en måling på KP 2-3 kan vi se nordlyset danse over oss. Så for Lofoten og andre nordlige breddegrader vil en høy KP-måling ikke være nødvendig  for at vi skal kunne se nordlyset. 

Ikke tenk så mye på KP index. Hvis du finner klar himmel, så finner du mest sannsynlig nordlyset.

Det finnes ikke noe tidspunkt som er det ‘beste’ for å se nordlyset. Når du planlegger å reise til Lofoten for å se nordlyset, burde du også planlegge med tanke på andre aktiviteter du kunne tenke deg å være med på når du besøker øyriket. Hvis du også ønsker å dra på fjelltur eller campe, så er september en bedre måned enn november. Hvis du vil gå på ski eller ta flotte vinterbilder, så er perioden fra januar til mars kanskje den beste tiden. 

De lange nettene i november og desember betyr ikke nødvendigvis at du får mange flere timer med nordlys. Når det er solstormer, kan nordlyset bli synlig så snart det blir mørkt nok, men dette er sjelden. Det vanligste er at nordlyset først begynner å vise seg fra kl. 20:00-21:00 og så blir det svakere etter midnatt. 

Å se på nordlyset trenger ikke å være en kald fornøyelse. Visste du at september har samme gjennomsnittstemperatur som juni?

Sandstrendene på nordsiden av Lofoten ligger der det er lite bebyggelse, og dette er de beste stedende å se nordlyset når himmelen begynner å bli mørk. De fleste strendene finner du langs E10, Lofotens hovedvei, og flere strender ligger bare noen minutter fra hverandre, slik at det er lett å komme seg fra den ene til den neste. 

Generelt kan vi si at nordlyset viser seg som en bue av lys over den nordlige delen av himmelen, med senit rett mot nord og endepunktene mot nordøst og nordvest. Så for å se et nordlys som måler KP 1-2, trenger du å plassere deg  på et sted der du kan se åpen himmel mot.

Når nordlyset stiger i intensitet til KP 3+ i Lofoten, så vil aurora-buen stige høyere og høyere på himmelen, helt til 90 grader over oss, og slik at det ser ut som det faller nedover. Dette er et fenomen som kalles corona (krone). Det som også skjer, er at utgangspunktene for nordlyset gradvis vender seg mer i retning mot øst og vest. 

For å si det litt enklere: Når nordlyset er veldig aktivt, trenger du ikke å se mot nord, men mot øst og vest, der nordlyset reiser seg i horisonten foran deg. 

Her et et eksempel fra Lofoten: Stranden på Uttakleiv er et fantastisk sted å se nordlyset når det er på et lavt eller middels aurora-nivå, fordi dette stedet vender mot nord der nordlyset er godt synlig. Men denne stranden er omgitt av fjell fra vest til øst, og når nordlyset har økt aktivitet, vil det bevege seg bak disse fjellene, og da er det ikke lenger synlig fra Uttakleiv. Når dette skjer, kan du bevege deg rundt hjørnet til strendene på Haukland eller Vik, der du kan se nordlyset mot vest og sørvest. 

På kvelder med høy nordlysaktivitet kan det ofte være nødvendig å bevege seg mellom flere steder for å følge nordlysets bevegelser over himmelen. Heldigvis er Lofotens landskap perfekt lagt til rette for dette, slik at du aldri er langt unna det rette stedet å se nordlyset.  

Nå når du har funnet nordlyset, skal vi forklare hvordan du tar de beste bildene. Se neste artikkel.

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.