Hvordan ta bilde av nordlys

Etter at du har lest deg opp om nordlyset i Lofoten, sjekket værmeldingen og solaktiviteten så skal du være klar til jakten på nordlyset! Her gir vi deg noen gode tips til hvordan du kan ta bilde av nordlys.

Lokal fotograf Cody Duncan forklarer / #poepleoflofoten

Forberedelser 

Før du forlater din behagelige rorbu med lys og varme, bør du være sikker på at fotoutstyret ditt er i orden og at du er godt forberedt til en (muligens kald) kveld utendørs. 

Slik klargjør du fotoutstyret for nordlysfotografering: du trenger et kamera med vid linse – 14-24mm, og rask blenderåpning – f/2.8 eller raskere. Et stativ er nødvendig for å holde kameraet i ro ved lang eksponering. Du trenger også en fjernutløser slik at du slipper å komme borti kameraet når du tar bilder. 

Det er lurt å gjøre seg godt kjent med både kamera og kamerastativ i løpet av dagen – så slipper du å bruke tid på dette når du er ute i mørket. Det beste er å ta bilder med M (manuell) innstilling, slik at du får best mulig kontroll over eksponeringen. Og så trenger du å vite hvordan du forandrer lukketid, blenderåpning og ISO-innstillinger på kameraet ditt – helst uten å bruke hodelykt eller andre lyskilder. 

Det er også viktig å vite hvordan du går gjennom bildene dine på kameraets lcd-skjerm, hvordan du zoomer inn på bildet (viktig for å sjekke skarpheten) og hvordan du sjekker eksponeringens histogram.

Pass på at batteriet på kameraet er ladet opp og at du har ekstra batterier tilgjengelig; om vinteren kan kulden redusere batterienes levetid betraktelig. Sjekk også at minnekortet har nok plass og ta gjerne med noen ekstra hvis du skulle ha behov for det. 

Tips: Hvis du har en stor kamera veske, kan den ofte bli tung å dra på etter flere timer utendørs. Da kan det være lurt å ha med noen ekstra batterier, minnekort og linse-rens i jakkelommene, og da er du godt forberedt for kvelden. 

Cody dunkan, nordlysfotograf
Nordlys over Hamnøy. Foto: Alex Conu
Nordlys (Alex Conu)

På fotostedet 

Hvis du ser at nordlyset allerede danser over himmelen når du kommer fram til fotostedet, er det lett å bli overveldet. Det kan være at du skynder deg for å gjøre kameraet klart, og da er det lett å glemme noen viktige innstillinger, som f.eks. fokus. Uansett hva som skjer på himmelen, så er det alltid best å ta det med ro og gå metodisk fram når du klargjør kameraet. Du kan se på dette som å gå gjennom en sjekkliste på samme måte som det en pilot må gjøre før han kan fly. 

Fokus

Det første og viktigste elementet er fokus. Kamerafokus skal settes til uendelig. Ofte kan det være noen lyskilder i bakgrunnen som du kan bruke til å fokusere mot. På nyere kameraer gjøres dette ofte automatisk gjennom autofokus-funksjonen. På litt eldre kameraer gjøres dette manuelt ved at du zoomer inn på lcd-skjermen og fokuserer mot en fjern lyskilde. 

Uavhengig av hvilken måte du har gjort fokuseringen på, så bør du sette kameraet /linsen til manuell fokus, slik at du ikke trenger å gjøre fokuseringen igjen.

Det neste du må gjøre før du kan begynne å ta bilder er å ta et prøvebilde og så zoome inn på lcd-skjermen for å sjekke om du har fokusert riktig! Stjerner eller fjell i horisonten er det beste å sjekke mot for å se om du har satt riktig fokus. Hvis du ikke er sikker på hvor skarpt bildet blir, kan du fokusere igjen og ta et nytt prøvebilde. 

Tips: Det er lurt å sjekke fokus på bildene dine flere ganger i løpet av kvelden. Hvis du beveger kamerat ofte og mye, eller kommer borti det, kan det lett skje at det kommer ut av fokus uten at du merker det.

Bruk alltid høyre hånd for å holde kameraet og venstre hånd for å holde i stativet og tilpasse det. Hvis du holder kameraet med venstre hånd, kan det lettere skje at du kommer borti linsen og dermed forstyrrer fokus.

Cody dunkan, nordlys fotograf

Eksponering

Det finnes ikke en eksponering som er den eneste rette for å fange nordlyset. Eksponeringen vil påvirkes av nordlysets egen lysstyrke, lys fra månen, snø eller ikke snø, og tidspunkt på kvelden. 

Men et sted må du begynne, og da er dette et godt utgangspunkt: ISO 3200, f/2.8, 8 sekunders eksponeringstid. 

Fotografering med M (manuell) innstilling anbefales fordi dette gir deg den beste kontrollen over eksponeringen. Siden nordlyset varierer i intensitet og styrke, må du tilpasse lukkehastigheten eller ISO etter behov.

Når det er mye solaktivitet, kan nordlysets lysstyrke variere fram og tilbake mellom svakt og sterkt. Nordlyset vil vanligvis synke og stige fra svakt til sterkt flere ganger i løpet av natten, så du trenger hele tiden å følge godt med på eksponerings-innstillingene. 

Hvis nordlyset er svakt eller lite aktivt og viser seg som en bue over den nordlige himmelen, så trenger du ofte å sette lukkehastigheten til 10 sekunder eller mer. Når nordlyset blir skarpere og mer aktivt med tydelige bevegelser, trenger du en lukkehastighet på under 4 sekunder. Da klarer du (forhåpentligvis) å få et mer detaljert bilde av nordlyset, og du unngår å ende opp med et bilde av et svakt grønnlig lys uten fasong. 

Tips: Ikke stol på det du ser med eget øye for å sjekke om du har riktig eksponering på kameraets lcd-skjerm, fordi øyenene tilpasser seg mørket. Det som ser ut som et sterkt grønt nordlys på kamera-skjermen når du står i mørket på en tom strand, kan se mindre interessant ut når du kommer tilbake til hytta der du har normale lysforhold.

Det er alltid lurt å sjekke bildets histogram og stille eksponeringen slik at bildet ikke blir for mørkt. 

cody dunkan, nordlys fotograf

Komposisjon

Nordlyset kan ha mange forskjellige former og størrelser; alt fra en lav bue på himmelen i nord til et stort lysshow over hele himmelen, og da vet du ikke i hvilken retning du skal se! Heldigvis tilbyr Lofotens varierte landskap mange valgmuligheter når det gjelder steder å fotografere nordlyset fra, avhengig av hvor det måtte dukke opp. Og selv om det blir fine nordlysbilder mot fjellene i Lofoten, så får du ofte de beste nordlysbildene fra Lofotens fantastiske hvite sandstrender. Da kan du fange inn refleksjonen av nordlyset i den våte sanden, noe som gir en dynamisk bildekomposisjon med masse lys. 

I motsetning til det vi kunne forvente, så viser det seg at små nordlys som beveger seg sakte, ofte er lettest å fotografere og plassere i en god bilde-komposisjon. Det er fordi slike nordlys ofte befinner seg i samme posisjon over lengre tid, slik at du får anledning til å bygge opp en god komposisjon. Når nordlyset danser over himmelen og har en corona (krone) som eksploderer i lys, kan det bli aldeles overveldende. Da er det bare å beundre lysshowet og glemme fotograferingen en stund. 

Bortsett fra de svakeste nordlysene, så vil månen ikke ha noen innvirkning på nordlystes synlighet. Litt månelys kan faktisk bidra til å framheve landskapet. Når det er fullmåne og nysnø, kan du redusere lukkehastigheten eller ISO, og da får du en bedre kvalitet på bildene. 

For å få til en god bildekomposisjon, kan du tenke deg at nordlyset ikke er et lys, men skyer. Hvordan ville du se for deg bildet hvis dette bare var skyer på himmelen? Og hvordan ville du fotografere dem der du befinner deg? Dette kan hjelpe deg å fokusere på hele bildet, og ikke bare på nordlyset som danser over deg. Men dette er ofte lettere sagt enn gjort!

Tips: Selv om du ikke kan ha kontroll over når nordlyset dukker opp, så er alltid det lurt å dra til en strand når det er lavvann, og helst når tidevannet er på vei ned. Da får du mest mulig ren sand og god refleksjon. 

cody dunkan, nordlys fotograf

Fotografering i mørket 

Nordlysfotografering er en mer aktiv foto-opplevelse enn normal nattfotografering. Nordlyset beveger seg hele tiden over himmelen, og du må være mer aktiv og tilpasse bildekomposisjonen ved å følge med på disse bevegelsene – i mørket. 

Hvis du bærer med deg en fotoveske mens du beveger deg rundt omkring, så pass på at du ikke setter den fra deg på stranden. Det er lett å glemme tiden og at tidevannet er på vei inn, og da kan du bli overrasket av bølger av tidevann som plutselig renner inn – og tar med seg kameravesken din! Husk å legge vesken fra deg på noen steiner eller på et sted der den ikke kan nås av tidevannet. 

Hvis det er andre fotografer i nærheten eller du er med i en gruppe, så er det viktig å bevege seg langsomt når det er mørkt. Når du ser opp mot himmelen, er det lett å komme borti og velte noen andres kamerastativ som kan være satt opp i mørket rett ved siden av deg. 

Tips: Ikke glem å ta deg tid til å bare nyte nordlyset slik det er. Du vil uansett ikke få til noe bilde som kan måle seg med det virkelige nordlyset som danser over himmelen i en symfoni av lys. Det er helt fantastisk!

Cody Dunkan, nordlysfotograf

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.