Vestvågøy

Het opprinnelig «Lofotr» i vikingtiden, selve opphavet til «Lofoten».

Lofotr Vikingmuseum

Fra Lofotr til Vestvågøy

Borg i Vestvågøy var et viktig senter i flere hundre år allerede før yngre jernalder (550-1030 e.Kr). Beviset for dette ble oppdaget i 1981, da en bonde satte plogen i jorda og fant vakkert glass-skår og sjelden keramikk i plogfurene bak traktoren. Kort tid etter fant arkeologene også verdens største langhus og unike funn som vitnet om at det hadde bodd en mektig høvding her. En høvding med utstrakt kontakt med andre, mektige steder i Europa.

I dag omfatter Vestvågøy kommune Vestvågøya og en god del øyer og holmer i havområdene rundt. Dagens kommune ble etablert i 1963 etter en sammenslåing av; Buksnes, Hol, Borge og Valberg, og er den mest folkerike kommunen i Lofoten.

Leknes, som er kommunesenter, ligger geografisk sett midt i Lofoten, ca. 68 km vest for Svolvær, og ca. 65 km øst for Å. Den mest folkerike regionen finner du rundt Buksnesfjorden. Her ligger blant annet Leknes, Fygle og Gravdal hvor Nordlandssykehuset Lofoten ligger.

Les mer her om de ulike stedene på Vestvågøy

Fisketur med Sjøstrand Rorbuer

Ballstad

Lofotens største operative fiskevær.

Leknes Havn

Leknes

Leknes fikk bystatus i 2002 og er nå sammen med Svolvær en av to byer i Lofoten. Her finner du blant annet Leknes lufthavn, Leknes havn (se båttrafikk sendt live her) og kjøpesenteret Lofotsenteret. Leknes er også et knutepunkt for bussruter i Lofoten.

På kulturfronten kan Leknes skilte med Lofoten Countryfestival og Høstvekka, samt konserter i Lofothallen. I sentrum ligger også Meieriet Kino og Meieriet Bibliotek.

Fun fact: Innbyggere kalles gjerne for «Leknesværinger» og Leknes uttales som «Lækk-nes» lokalt.

Gravdal

Gravdal ligger rett vest for Leknes med en nærmest sammenhengende bebyggelse. Her ligger noen av Lofotens største instutisjoner som Nordlandssykehuset Lofoten og Vest-Lofoten videregående skole avd. Gravdal. Buksnes kirke, i dragehodestil fra 1905, må også nevnes. Det er en unik langkirke av tømmer med 600 plasser.

Stamsund, Mortsund og Rolvsfjord

Langs sørsiden av øya finner vi flere steder verdt å få med seg. Mortsund og Stamsund er levende fiskevær også i dag. Både sør- og nordgående Hurtigrute stopper i Stamsund hvor vi finner rorbuer og restauranttilbud, galleri, teatre og et alpinanlegg. Sammen med fiskerinæringen er produksjon av samtidsteater viktige arbeidsplasser i Stamsund. Langs Valbergveien, som er en foretrukket vei for syklende i Lofoten, er det små strender, flotte turmuligheter og overnattingstilbud.

Utsikt til Unstad

Borg, Eggum, Unstad og Saupstad

Midt blant frodige landbruksområder på Borg ligger Lofotr Vikingmuseum. Museet viser funn basert på arkeologiske utgravninger på Borg og gjenspeiler hvordan vikingene levde for 1000 år siden. For Vestvågøy er landbruk en viktig næring, og det gjenspeiles gjennom lokale matprodusenter. Ikke langt fra Borg ligger to gårdsysteri på hver sin kant, som lager sine lokalproduserte oster, urter og pølser blant annet. På Eggum står skulpturen «Hodet » og en flott borg fra krigens dager som kan klatres i, og på Unstad surfer mennesker fra hele verden på en av Europas flotteste surfestrender.