Himmeltinden (931 moh.)

Med sine 931 meter over havet, er Himmeltinden det høyeste fjellet på Vestvågøy, og samtidig den enkleste toppen på over 900 meter i Lofoten.

Info om Himmeltind

Startpunkt

P-plass Hauklandsstranda

Sesong

Sommer og høst. Vinter og vår på toppturski.

Distanse

3,5 km

Høydemeter

931 moh.

Vanskelighetsgrad

Middels

Varighet

3 t én vei

Himmeltinden er det høyeste fjellet på Vestvågøy, og fra toppen får du god utsikt i alle retninger. Øya er terrengsyklistenes favoritt, med Smørdalskammen som den mest kjente sykkelturen. Vestvågøy er også kjent for surfebygda Unstad, hvor du kan leie surfebrett eller delta på surfekurs. Fra Unstad går det også en fin kyststi til nabobygda Eggum hvor du finner kunstverket «Hode», som er en del av Skulpturlandskap Nordland.

Er det regn og stiv kuling fra sørvest, eller du simpelthen ønsker en pause fra turlivet, bør du avlegge Vikingmuseet eller en av geitegårdene i nærheten et besøk. 

Leknes ligger ca. 20 minutters kjøretur fra Himmeltind. På Leknes finnes det du trenger av butikker og servicetilbud.

Parker ved Hauklandstranda

Parker på den store parkeringsplassen ved Hauklandstranda, og start turen herfra. Alternativ start er fra Uttakleiv. Da kjører du gjennom Uttakleivtunellen, og parkerer på en liten parkeringsplass ved den gamle skolen.

Uavhenging av hvilken side du starter på, skal du opp på den gamle kjerreveien som går i fjellsiden over Uttakleivtunellen. Allerede herfra har du nydelig utsikt. På kjerreveiens høyeste punkt flater terrenget noe ut, og du tar av på sti ved en stor stein, og setter kursen østover og opp Durmålsdalen. Herfra går det kun oppover!

Sure lår og søt utsikt

Selv om stien er god, og terrenget ikke byr på store vanskeligheter i form av veivalg eller klatrepartier, får du utfordring god nok i form av melkesyre i låra! Du kan forvente deg en jevn, bratt stigning i vel 700 høydemeter, uten noen terrengpauser. Dette er rett og slett en eneste, lang oppoverbakke! 

De fleste stopper på fortoppen på 931 moh. Her er den fineste rasteplassen og her får du den frieste fjelltoppfølelsen. Nyt den himmelske utsikten utover smaragdgrønt hav ved de nydelige strendene på Uttakleiv og Haukland. På den andre siden av Nappstraumen strekker Lofotveggen seg mot vest.

I toppvarden finner du turboka du kan signere.

Radar

Himmeltinds høyeste punkt (962 moh.) ligger på nordtoppen, hvor NATO-radaren står. Radaren som ble satt opp på 80-tallet overvåker det norske luftrommet. Det går en sti i luftig terreng ut hit, men det er ikke anbefalt å nærme seg radaren.

Fjellet Mannen

Som et supplement eller alternativ til høyreiste Himmeltind, kan du gå tur på fjellet Mannen. Med sine 400 høydemeter er ikke dette blant de høyeste toppene i Lofoten, men utsikten står ikke tilbake for noe.

For å komme deg hit tar du av på stien som går rett vest fra kjerreveien på toppen av skaret mellom Uttakleiv og Haukland. Stien er noe luftig og bratt ved enkelte passasjer, og krever noe klyving. Det kan bli sleipt og glatt her ved regnvær, så utvis forsiktighet. Det er eksponert og bratt.

Den gamle ferdavegen

Det finnes et turalternativ til i samme område, nemlig kystveien mellom Haukland og Uttakleiv. Denne turen går på grusvei i flatt terreng, og passer godt for dem som ønsker en rolig og enkel spasertur i nydelige omgivelser.

Fra 1947 og frem til høsten 1998, da Uttakleivtunellen var ferdigbygget, var dette bilveien til Uttakleiv. Grusveien sniker seg rundt fjellet Veggen, helt nede ved havet, hele veien omgitt av nydelig kystnatur. Du kan enten gå veien frem og tilbake, lage en rundtur over fjellet på kjerreveien, eller fullføre rundturen på flatmark ved å gå gjennom tunellen. På hver side av tunellen finner du en postkasse med refleksvester. Ta på deg en vest og legg den i postkassa på andre siden.

Ofte stilte spørsmål:

Andre nyttige tips:

  • For de av dere som ønsker en erfaren guide med på turen, kan dere booke tur på andre, vakre Lofotfjell her.
  • Ta vare på Lofoten når dere er her – les mer om hvordan være en ansvarlig gjest her. 

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.