Til deg som er på camping på hjemplassen min

«Æ og han pappa har bygd en gapahuk i fjellsiden over der vi bor. Vi har bygd den på dugnad, og den e blitt skikkelig fin. Du må gjerne stekk innom gapahuken når du e på tur i fjellet, eller overnatt der om været overraska dæ. Men, æ må be dæ om å ikke bruk gapahuken som campingplass i mange daga. Husk at vi er mange som skal kos oss her i sommer»

7 år gammel Lofotgutt.

Besøkende og fastboende strømmer til fjellet, ned i fjæra og ut på havet som aldri før. Å oppleve naturen og friluftslivet i Lofoten er ferieønsket til svært mange nordmenn, særlig denne sommeren. Lofotværingene er svært glade i, og avhengige av naturen vi omgir oss med. Naturen er en del av identiteten, næringsveien og attraksjonskraften til regionen. Nettopp derfor er vi veldig opptatt av å ta godt vare på fjellene, strendene og havet. 

«Kom å vær i lamme oss, men ta vare på naturen og fesken!»

LOFOTGUTT, 7 ÅR.

Allemannsretten – vår fellesgode

Når du nå skal nyte din ferie i ville, vakre Lofoten ønsker vi å gi deg noen tips på veien. Å campe i telt eller hengekøye under åpen himmel er svært fristende, og takket være allemannsretten har vi lov til å gjøre nettopp det. Men, det er viktig å huske på at med allemannsretten kommer også allemannsplikten. Det viktigste er å vise hensyn. Alle som er ute i naturen må vise hensyn til folk, dyr og natur og vi plikter å ferdes sporløst og ikke gjøre skade på terrenget. 

For at du skal oppleve en deilig, befriende ferie som også naturen vil takke deg for, skal vi hjelpe deg med noen begreper og regler.

To viktige begreper som ofte brukes i allemannsretten, er innmark og utmark. Innmark er områder med hustomter, hager, gårdsplasser og dyrka mark. Utmark er alt som ikke er innmark, med andre ord skog, myr, fjell og kystområder. Allemannsretten gjelder i utmark. Du kan gjerne overnatte i utmark så lenge du husker på at teltet eller hengekøya di må settes opp minst 150 meter fra nærmeste bebodde hus eller hytte. Du kan campe inntil to døgn på samme sted før du må flytte videre til din neste unike friluftscamp. I utmark er det sjelden tilrettelagt med toaletter, derfor må du legge en god plan for hvordan du skal håndtere dobesøket.

Husk alltid å forlate naturen slik du gjerne vil finne den selv. 

Tilrettelagt campingglede

Synes du det ble for mange regler å tenke på? Det er ikke noe å bekymre seg for. I Lofoten kan du nemlig campe vilt og vakkert i tilrettelagte områder. Øyriket vårt har utallige unike tilrettelagte overnattingssteder som alle gir deg følelsen av campinglivet, men med toalett og søppelhåndtering lett tilgjengelig. På en av våre spektakulære campingplasser kan du nyte friluftslivets gleder helt uten bekymringer. 

Besøker du Lofotens overnattingssteder vil du alltid møte hjertevarme og kunnskapsrike mennesker som ønsker deg velkommen. Folk som bor og lever i Lofoten, som kjenner regionen godt og som er deg evig takknemlig for at du besøker nettopp deres arbeidsplass.

Har du tenkt på at når du benytter deg av etablerte campingplasser eller andre overnattingsteder på din ferie bidrar du til å bygge trygge gode arbeidsplasser i vårt lokalsamfunn? 

Ta i bruk naturen vår, besøk gapahuken, heng opp hengekøya, nyt sommerkvelden på campingplassen. Vi ønsker deg hjertelig velkommen til Lofoten og takker deg for at du hjelper oss å ta vare på naturen vår.