Reiseråd i Lofoten fra Sarah og Leo

Møt Lofotungene Sarah og Leo, de er begge vokst opp i Lofoten og sammen med resten av barna i regionen er de en del av vertskapet hos oss. Når du ferierer i vårt fantastiske øyrike er det deres hjemplass du besøker. Heldigvis deler ungene i Lofoten mer enn gjerne sine lokalsamfunn med deg, så lenge du lover å ta vare på hjemstedet deres. 

Velkommen til Lofoten : reiseråd fra vertskapet

Lofoten, et mangfold av små lokalsamfunn, der folk bor og lever sine dagligliv. Der naturen spiller en viktig rolle og der skreien har sørget for sysselsetting og er grunnen til at vi i århundrer har vært et raust vertskap for mange fiskere. Lofotværingene er åpne og inkluderende, og vi er fortsatt vertskap for mange tilreisende som kommer håpefulle og langveis fra. Og Lofotværingene, ja vi trives med å ønske velkommen til Lofoten enten det er fiskere eller turister som ankommer.

«Alle er velkommen hit til Lofoten, så lenge de oppfører seg»

Sarah, 11 år

Også barna i øyriket er vertskap for våre gjester. 11 år gamle Leo og Sarah er to av disse. De er begge vokst opp på Ramberg i Flakstad kommune, en hjemplass de liker veldig godt. Både Leo og Sarah er svært glad for at du har valgt å besøke Lofoten, de oser av stolthet over at du har valgt nettopp deres hjemplass for din reise. For at ferien skal bli fylt med minnerike opplevelser for både deg og lokalbefolkningen serverer barna deg noen gode ferietips her: 

Sett ingen spor

«I sommer skal vi del hjemplassen vårres med mange andre folk. Æ gleda mæ» Leo, 11 år.

På alle kanter rundt deg vil du oppleve rå natur, en natur som du gjerne må ta i bruk, men vi må be deg om å huske på at det er sporløs ferdsel som gjelder. Husk at når vi bruker naturen så låner vi den jo bare fra de som kommer etter oss, fra dyrene og fra naturen selv. 

Kast avfallet i søppelbøtta

Vi oppfordrer deg til å kose deg med is så ofte du kan. Fordelen med iskrem er at den kan spises i all slags vær. Er det varmt ute vil den kjøle deg ned, er det kaldt ute smelter isen sakte og kan vare lenge. Men uansett vær må du huske på at papiret må kastes i søppelbøtta. Finner du ikke en søppelboks må du ta med deg papiret. 

Vis hensyn i trafikken

«Det er ikke irriterende med bobiler, men når de kjører så græskla sakte så blir det litt irriterende». Sarah, 11 år.

Veiene i Lofoten er smale og vi er mange som skal ferdes på veiene samtidig. Husk på det når du legger ut på tur. Følg flyten i trafikken, hold fartsgrensa og ikke stopp midt i veien eller på merkede møteplasser. 

Bruk tilrettelagte områder for camping

Lofoten er et friluftseldorado, men overnatting i fjellet krever god planlegging. Vi vil anbefale deg å heller benytte deg av de mange campingplassene og overnattingstedene vi har i Lofoten. Det er enklere for deg å slappe av på ferien din dersom du har tilgang til toalett og søppelbokser.

Bruk etablerte toaletter 

«Bruk offentlige toaletter så slepp vi å få tiss og bæsj på skoen vårres» -Sarah, 11 år. 

Det beste er om du benytter deg av offentlige toaletter og ikke tar dobesøket ditt i marka. Det finnes mange offentlige toaletter i Lofoten hvor det gjennomføres regelmessig renhold, som er bra både for deg og oss. Men vi vet at må man så må man! Skulle ulykken være ute oppfordrer vi deg til å grave et hull, og alltid å ta med deg papiret. Og, husk at våtservietter skal aldri kastes i naturen.

Foto: Sarah, 11 år

Handle lokalt

Her på hjemplassen vår har du mange muligheter for å gjøre en god handel. Vi har overnattingsplasser med en service og en utsikt du bare kan drømme om. Vi har restauranter som serverer lokalmat i verdensklasse. Opplevelsergalleriermuseum, og butikker med lokale produkter. Overalt i Lofoten kan du legge fra deg noen kroner av feriebudsjettet og samtidig sitte igjen med minnerike opplevelser. Og best av alt, for hver krone du bruker bidrar du til å styrke våre lokalsamfunn. 

«Vi ønska dokker velkommen tell Lofoten – håpa vi sees!» -Sommerhilsen fra Sarah og Leo.

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.