Din bilferie, min lekeplass

«Veien snirkla sæ fram mellom bolighus, stupbratte fjell og sauebeite. Det e hjemplassen min du nå kjører gjennom. Ved denne veien leka æ i veikanten, denne veien kjør ho mamma hver dag når ho skal på jobb og denne veien bruker vi når vi sykler til stranda på deilige sommerdaga. Du e hjertelig velkommen til å nyte din ferie på denne veien, men husk at vi e mange som deler på den.»

Kristin 10 år

Lofotungene uttrykker at de synes sommeren er spennende; fordi det kommer så mange nye folk til Lofoten. Feriegjester fra fjern og nær som reiser hit for å oppleve vår natur og våre lokalsamfunn. Men mange av gjestene skal ferdes på hjul på veiene våre. Kristin på 10 år sier at hun noen ganger synes det er litt skummelt å sykle fordi hun må ut på hovedveien og der kjører bilene så fort. I år håper hun at alle skal huske på at Lofotveiene er hennes lekeplass, og det er ikke alle steder vi har gang- og sykkelsti. Hun ønsker deg som skal feriere langs Lofotveiene hjertelig velkommen, og samtidig vil hun oppfordre deg til å vise hensyn og ta vare på deg selv, syklistene og barna som bruker veien. 

Vi skal alle ferdes på den samme veien

Å ferdes i bil langs Lofotveiene er en fantastisk opplevelse, men for at opplevelsen skal bli trygg for deg selv og de rundt deg er det viktig med god tid og god planlegging. Veiene i Lofoten er smale, og på den lille veibredden er vi mange som skal ferdes. Gjestene som besøker regionen vår kommer i bil, bobil, på sykkel og noen kommer også spaserende, og alle skal ut på de samme Lofotveiene. Men det er ikke bare gjestene som skal rulle av gårde på veien, det skal også lokalbefolkningen. Folk som skal på jobb, i barnehagen eller bare en tur på stranda. Det høres trangt ut, men om vi samarbeider er det mer enn nok plass til oss alle. Før du fester setebeltet og ruller inn i en fortryllende Lofotferie ønsker vi å gi deg noen tips på veien.

Hold fartsgrensen

God flyt i trafikken er viktig for en trygg og god ferdsel. Vær nøye med å holde fartsgrensen. Husk at også lav hastighet kan skape farlige situasjoner, faktisk er det slik at det er få strekninger i Lofoten som egner seg for forbikjøringer. 

Hold avstand til syklisten

I Lofoten har vi ikke så mange gang- og sykkelstier, vi har derimot besøk av mange sykkelturister og er også en sykkelglad lokalbefolkning. Husk å hold god avstand ved forbikjøring av syklister og vær særlig oppmerksom i tunnelene. 

M for møteplass

Mange steder møter du skiltene med en M på, utrolig nok står M verken for fotografering eller for parkering, men for møteplass. På grunn av smale, svingete veier har vi behov for møteplasser vi kan svinge ut for å la biler passere. Men husk at her skal vi kun møtes ikke fotografere, raste eller overnatte.  

Tenk på at veien du bruker på din ferie mange steder er lekeplassen til Lofotungene. La oss samarbeide om en fornuftig bruk av Lofotveiene.

Velkommen til trygg bilferie i øyriket vårt!

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.