Topptur i Lofoten
Lofoten er et eldorado for deg som setter pris på unike topptursopplevelser og det gode liv.
Spektakulære snøkledde fjell dandert som perler på en snor ut i havet. En utsikt som tar pusten fra deg. Og et rikt kulturliv som tilbyr lokal mat, komfortabel overnatting, og varierte aktiviteter når slitne lår skal hviles. I Lofoten kan du kjøre pudder fra mektige alpine topper helt ned i fjæresteinene. Det er en god grunn til at det å gå topptur i Lofoten står på manges ønskeliste.
Unik opplevelse
Det høres ut som en romantisk klisje, men det å gå på fjellet i løssnøen og se ned på sjarkene som er på lofotfisket mens en ørn seiler over deg, er helt nydelig.
TINDEVEILEDER SETH HOBBY – NORTHERN ALPINE GUIDES
Seth Hobby har bodd i Lofoten siden 2010. Han eier guidefirmaet Northern Alpine Guides som også står bak konseptet Lofoten Ski Lodge på Nyvågar i Kabelvåg. Her får du skiguiding, mat og overnatting i en pakke.
Bruk godkjente guider (Tindeveieleder)
Selv om man har gode skiferdigheter, er det allikevel noe annet å stå på ski utenfor oppkjørte løyper. Det er mange faktorer å ta hensyn til, deriblant skredfare, veivalg og hvor man finner den beste snøen.
Hver morgen samles Tindeveilederne til et morgenmøte. Dette er et nøkkeltidspunkt for å vurdere dagens forhold – de analyserer været, studerer snøforholdene, og planlegger dagens turer. Med et vell av fjell i området, åpner det opp for et rikt utvalg av muligheter. Og hvis et fjell viser seg å være usikkert, er det nesten alltid et annet som tilbyr en tryggere rute. Sikkerhet er alltid høyeste prioritet, og fleksibiliteten til å velge mellom mange alternativer sikrer en trygg og givende opplevelse for alle.
Så, er du på tur med guide blir turen både tryggere, lærerik og mer effektiv. Et aspekt mange ikke er bevisst på, er at en erfaren guide legger det enkleste sporet oppover. Ved å ikke gå for bratt, og ved å holde et jevnt og rolig tempo, spares kreftene og kan brukes der man ønsker det som mest, nemlig til nedkjøringen!
En topptur destinasjon med et mangfoldig tilbud
De fleste som driver med guidet skikjøring i Lofoten holder til i øst. Og du kan velge å mellom en rekke overnattingsmuligheter i denne regionen av Lofoten. Men noen overnattingssteder skiller seg ut, og tilbyr toppturer som en del av sin opplevelse og er anbefalt for en magisk sosial stemning gjennom hele oppholdet:
Unike Ski og Seil Opplevelser
Utforsk Lofotens praktfulle øylandskap med ski og seil – en opplevelse uten like! Lofoten er kjent som et av verdens mest spektakulære øyriker, og kombinasjonen av puddersnø og seilas gir deg det ypperste av vintermagi.
Mangfold
Fjellene i Lofoten er ikke de høyeste. Enkelte av skitoppene bikker tusenmeteren, mens de fleste av fjellene kun er 700-800 meter høye. Det gjør at man kan nå fler topper på én dag, og man kan legge opp til flotte rundturer hvor man forserer mye vakkert og variert terreng. Har man kun har et par, tre timer til rådighet kan man allikevel få seg en fullverdig topptur. Du kan til og med oppleve disse toppene gjennom en unik konkurranse! Nemlig Lofoten Skimo – En av tre konkurranser i The Arctic Triple.
I Lofoten finnes turmuligheter for alle nivåer og enhver smak. Selv om fjellene ved første øyekast unektelig ser bratte ut, så finnes det mange flotte turmuligheter for deg som er ny på ski eller generelt foretrekker slakere bakker. Her kan du lese om fire fine toppturer og bli inspirert.
Kjappe værskifter
Skisesongen i Lofoten varer hovedsakelig fra februar til mai. Etter en måned med mørketid titter solen opp igjen den 6. januar. Det betyr at fra slutten av februar er dagene lyse, og forhåpentligvis snørike. På grunn av sin kystnære beliggenhet blir det sjelden veldig kaldt i Lofoten, og det kan komme regnvær selv i høyden midt på vinteren. Været kan også snu fort. Det kan være store lokale forskjeller, og du må være forberedt på heftige værskifter som kan forandre en dag med sol og ble himmel til snøføyke, kraftig vind og null sikt.
Natur og kultur hånd i hånd
Det som skiller Lofoten fra andre toppturdestinasjoner er denne spesielle kombinasjonen av lett tilgjengelig skikjøring i unik kystnatur, samtidig som et stort utbud av restauranter og overnattingssteder skaper en god atmosfære rundt skiferien. Det at du i tillegg kan surfe, fiske etter den berømte skreien, dra på havørnsafari eller kose deg med badstue og havbad, gjør opplevelsen enda fetere. Ikke bare er selve skikjøringen av ypperste kvalitet, et besøk til Lofoten vinterstid er en gavepakke i seg selv!
Ofte stilte spørsmål om toppturer i Lofoten:
Ved å bruke guide ivaretas sikkerheten, samtidig som det øker sjansen til å finne god snø. Guiden er ekspert på valg av passende turmål. Har man utstyr og erfaring, kan man dra på tur på egenhånd.
Skredvarsel finner du på varsom.no. Husk å lese hele varselet og sett deg inn i hva som er skredproblemet og hvor kan man forvente å støte på det. Ikke se kun på tallene.
Vanligvis er fjellene omkring Svolvær og Laupstad på Austvågøy det mest snøsikre området. Fjell som Saufjellet, Pilan, Torskmannen og Småtindane er mye besøkt. Ved gode snøforhold er det flotte toppturmuligheter også på Vestvågøy og Flakstadøy, som Justadtind, Himmeltind og Stornappstind.
Hovedsesongen for toppturer i Lofoten varer fra starten av februar og ut april. I denne perioden er det masse dagslys, og stor sjanse for gode snøforhold. Lofoten har mildt kystklima, så vær forberedt på perioder med regn og mildvær også midt på vinteren. Enkelte år er det gode skimuligheter fra november til mai.
Det er flott å bruke vinterdagene til kajakkpadling, havørnsafari, surfing, havfiske eller et besøk på et av de mange galleriene eller museene.
En Tindeveileder er en høyfjellsguide som er sertifisert etter standarder satt av den internasjonale foreningen IFMGA. Tindeveilederne er eksperter på klatring, brevandring, skredvurdering og skikjøring i bratt terreng.
Det norske forbundet for høyfjellsførere heter Nortind www.nortind.no
Den internasjonale foreningen forkortes IFMGA: www.ifmga.info
For å gå på topptur må man ha med skredutstyr som består av spade, søkestang og sender/mottaker. Av turutstyr trenger man ski med randonnebindinger, toppturstøvler, staver, hjelm, sekk og full vinterbekledning. Førstehjelpsutstyr må være med i turgruppen. Ha gjerne med vindsekk.