Fire fine toppturer

Å kjøre på ski i slående vakker natur, helt ned til snødekte strender er noe helt unikt. Topptur i Lofoten står på manges ønskeliste. Men hvor skal man egentlig dra? 

Det anbefales på det sterkeste å bruke guide, både med tanke på sikkerhet, men også for den beste skiopplevelsen. Guidene kjenner området og de rådende forholdene, og kan velge ut de mest passende turene.

Her er de lokale guidefirmaene, med sertifiserte tindeveiledere, som tilbyr organiserte toppturer i Lofoten:

  • I Fri Natur – Les om de her
  • Northern Alpine Guides – Les om de her
  • Nordnorsk Klatreskole – Les om de her

For de med tilstrekkelig erfaring

Har du tilstrekkelig erfaring og ønsker å dra på tur i privat regi vil du finne inspirasjon i denne artikkelen.

Forbered deg godt før turen! Sjekk gjerne www.varsom.no for skredvarsel før du skal ut på tur, og les mer om sikkerhet i fjellet i artikkelen under.

Sikkerhet i fjellet

Vanligvis er fjellene på Austvågøya de mest snøsikre. Fjell som Småtindane, Rundfjellet og Torskmannen og er mye besøkt. Parkering er ofte en utfordring vinterstid i Lofoten. Parkeringen innerst i Austnesfjorden, like før du ankommer Laupstad når du kjører fra Svolvær, er derfor en velsignelse. Herfra kan du gå til klassikere som Kvittind, Pilan og Saufjellet.

Ved gode snøforhold er det flotte toppturmuligheter også lenger vest. På Vestvågøya peker Himmeltinden seg ut som en favoritt, mens Stornappstind er et lekkert valg på Flakstadøya.

AUSTVÅGØYA

Småtindan (700 moh.)

Småtindan, og da nærmere bestemt Varden, er blant Lofotens mest populære toppturmål. Det er ikke uten grunn! Den østvendte fjellsiden som strekker seg opp fra Kabelvågmarka mot den karakteristiske topp-buen, byr på leken og morsom skikjøring. Utsikten over Vestfjorden er så vakker at selv lokale skihelter kan felle en tåre på sin hundre-og-ørtende tur opp på denne klassikeren av et fjell.

Turbeskrivelse

Turen starter på Solbakken, en kilometer vest for Kabelvåg sentrum. Det er en stor parkeringsplass i Mølnosveien, 200 meter fra E10.

Herfra følger du lysløypa i 1,5 kilometer til du kommer til Skihytta i Kabelvågmarka. Vis hensyn og ikke tråkk i stykker langrennssporene med dine fete pudderplanker! Ved skihytta begynner stigningen opp Ørntindsaksla og videre opp mot Varden. 

Det siste stykket opp i skaret mellom de to toppene er brattere enn 30 grader, og dermed skredterreng. Vis aktsomhet. 

Vanlig nedkjøring er samme vei du kom opp, eller ned Kolbeindalen. Nederst i Kolbeindalen er skredterreng. Vær bevisst ditt veivalg.

Legg merke til at det er et skytefelt nederst i Kolbeindalen, så unngå nedkjøring dersom flagg er heist. Det betyr aktivitet på skytebanen.

Rundfjellet (803 moh.)

Fem kilometer i luftlinje nord for Svolvær ligger Rundfjellet og breier seg ut som en stor, vennlig kjempe. Fjellet er lett å bestige fra flere hold, og byr på flott og variert nedkjøring i alle himmelretninger.

Turbeskrivelse 

Den vanligste veien opp er fra Vaterfjorden som ligger 10 minutters kjøring fra Svolvær i retning Laupstad. Parkering finnes på venstre side av E10 like etter Hammerstad Camping. Fra parkeringsplassen går du til fots over brua før du kan ta på deg skiene og starte anmarsjen inn mot fjellet langs den nordlige bredden av Vaterfjordpollen. Dersom isen er solid, kan du ta snarvei tvers over vannet. Ved foten av fjellet må du kjempe deg opp gjennom tett småbjørkeskog før du kommer opp på den markante ryggen som leder deg gjennom billedskjønt terreng mot dagens turmål. 

Når ryggen flater ut, drei i sørlig retning og gå opp på den markerte østryggen. Følg denne mot fjellet, gjør så helomvending mot nord og gå opp siste luftige parti mot den store steinvarden som markerer toppen.

Alternativ oppstigning er fra nordsiden via Kudalsheia. Her er det begrenset med parkeringsmuligheter.

Rundfjellet byr på nedkjøringsmuligheter i alle himmelretninger. Kjør ned samme vei du kom eller lag din turdag ut ifra form, føre og fantasi!

VESTVÅGØYA

Himmeltind (962 moh.)

Himmeltind er Vestvågøys høyeste fjell og er et nydelig toppturmål helt ute ved storhavet. Den store fristende fjellsiden byr på 900 høydemeter fabelaktig skikjøring. Treffer du på gode forhold her kan du få ditt livs drømmedag.

Turbeskrivelse

Kjør til Hauklandsstranda og videre gjennom tunellen til Uttakleiv. Ved første avkjørsel til høyre finner du en parkeringsplass.

Følg den gamle ferdavegen som leder over tunellen. Fortsett videre oppover Durmålsdalen og sikk-sakk deg oppover. Vær oppmerksom på at du befinner deg i skredterreng, og at du må være trygg på snøforholdene før du legger avgårde. Passer fortoppen på 830 moh og fortsett over den smale ryggen til varden på den søndre toppen (931 moh). Det er vanlig å stoppe her. Den høyere toppen mot nord (962 moh) er utilgjengelig på grunn av en Nato-radar.

Utsikten fra Himmeltind er spinnvill. Du ser ned på de vakre strendene både på Haukland og Uttakleiv. Har du værgudene på din side er dette virkelig dagen å legge inn en lang lunsjpause på toppen før du strammer skistøvlene og peker skituppene ned mot havet.

Benytt muligheten til et forfriskende bad på Hauklandsstranda etter endt skitur.

FLAKSTADØYA

Stornappstinden – 740 moh

Stornappstinden ligger helt nord-øst på Flakstadøy. Rett ved Nappstraumen ligger denne skjønnheten av et fjell og lokker til seg ivrige skifolk. Veien over Nappskaret gir deg en liten bonus på ca. 60 høydemeter. På vårparten kan det være akkurat det lille ekstra du trenger for å kunne starte med ski fra parkeringen. 

Turbeskrivelse

Parkerer ved det vesle skitrekket i Nappskaret, gå forbi dette og ta høyde på vestsiden av Litlnappstind. Fortsett så nordover til du kommer til Stornappstindens brede vestflanke. Her kan du legge sikksakkspor med store vendinger. Terrenget her er brattere enn 30 grader, som betyr at du befinner deg i skredterreng. Vurder snødekket og ta trygge valg.

Mot toppen av fjellet er det litt slakere. Vel opp ved varden får du en fin present: En gedigen utsikt over hav, fjell og strender du aldri vil glemme!

Du tenker kanskje at det blir ikke mer magisk enn dette. Men så kommer du på: Nedkjøringen gjenstår!

Sett på Cruisekontrollen og dans deg nedover i store, saftige svinger samme vei du kom opp.

Vi anbefaler også guideboken for videre fordypning: Lofoten – Skiing in the magic islands – the Classics av Jonas Dahlstrup & Thorbjørn Enevold

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.