10 populære turforslag i Lofoten

Turløypene i Lofoten innbyr til allsidig aktivitet og fine naturopplevelser i et variert og spennende terreng. Noen ruter er vardet, andre er umerkede. De fleste turistinformasjoner har turkart for salg og er også behjelpelig med mer detaljert informasjon om turer i regionen.

Lofoten er valget for den fottur-interesserte og vi kan skilte med turer som passer både de som er ute etter enkle turer til mer krevende lengre turer. I all hovedsak anbefaler vi deg å kjøpe turkart når du starter planleggingen av din tur. Det er ikke ufarlig å ferdes i ukjent terreng, derfor ber vi alle våre besøkende om å ta alle forholdsregler på alvor. Dra gjerne på guidet tur – da får du i tillegg vite mer om fjellene og historien til stedet du beveger deg. Følg linkene under, og se gjerne også hvilke turer du kan bli med på med erfaren guide her.

VIKTIG!

Ta vare på miljøet! Vi ber om våre gjesters hjelp til vern om Lofotens attraktive, men sårbare natur. Les våre anbefalinger om å være en ansvarlig gjest i vår natur før du drar på tur. Kart til turen finner du her!

Austvågøy og Gimsøy

TJELDBERGTIND (367 m.o.h)

Midt mellom Svolvær og Kabelvåg ligger det fine, lille fjellet Tjeldbergtinden. Ta av fra E10 ved Esso bensinstasjon i Osan, Svolvær. Ta andre vei til venstre og følg grusvei mot pistolbane. I svingen før radiomast, ta til høyre og følg sti opp til Tjeldbergtind. Det er god sti, med enkelte bratte partier. Flott utsikt! Ca. èn time opp.

Lokasjon på Google Maps

Lofoten Links - Gimsøya Hov

HOVEN (368 m)

På Gimsøya reiser et flott, lite fjell seg opp fra det flate myrområdet. Turen starter ved parkeringsplassen ved golfbanen på Hov. Det er god sti hele veien, med enkelte korte partier som er steinete og noe bratte. Fin familietur. Gå den gjerne på kvelden for å oppleve midnattssola henge å dingle over storhavet i nord. Ca èn time opp.

Lokasjon på Google Maps.

DJEVELTRAPPA (590 m)

Kun en kort gåtur fra Svolvær sentrum ligger Djeveltrappa. En sherpatrapp hvor du passerer Djevelporten, på vei opp til Fløya. Det er opparbeidet parkeringsplass med relativt stor kapasitet ved foten av Djeveltrappa. Parkeringen har betalingsløsning fra Easy Park.

Stien går fra parkeringsplassen og etter et kort stykke kommer du til sherpatrappen (som heter Djeveltrappa på folkemunne). Du får brukt lårene godt og blir premiert med vakker utsikt og flotte steinformasjoner på veien opp, og med en majestetisk utsikt på toppen.

Ca 2 timer én vei.

Les komplett guide her.

Lokasjon på Google Maps.

Vestvågøy

Fiske og overnatting på Ballstad

BALLSTADHEIA

Start ved Kræmmervika på Ballstadlandet. Følg stien som er godt synlig langs en nedgravd vannledning opp til Ballstadheia (ca. 200 m.o.h.). Denne første stigningen er ganske bratt. Når du når toppen kan du fortsette ned til Græna. Videre derfra kan du følge stien langs fjæra til du kommer til Vestvågøys sørligste punkt, som er en fjellformasjon ved navnet Brurstolen. Fortsett videre forbi Åsengrova langs fjæra tilbake til der turen startet.

Ca 2 timer én vei.

Lokasjon på Google Maps.

Service bygning på Eggum

EGGUM – UNSTAD

Fra Eggum starter en fra «Borga», en steinborg fra 2. Verdenskrig. Følg kystlinja bortover. Første delen av turen er veldig enkel. Etter hvert snor stien seg langs med noen bratte partier, og det er litt luftig. Fint utsiktspunkt ved fyrlykta. Fortsett videre rundt odden. Nå får du fabelaktig utsyn mot den spektakulære surfestranda Unstad. Ca 2 t én vei.

Ca 2 timer én vei.

Lokasjon på Google Maps.

Flakstad

KVALVIKA & RYTEN

Kvalvika er en spektakulær sandstrand som ligger klemt mellom steile fjell på yttersia i Flakstad kommune. Parkeringsplass ved skolen på Fredvang. God sti følger jevnt oppover fra Innersand. Fra Ryten (543 m.o.h) får du fantastisk utsikt over stranda. Stien ned til stranda er litt ulendt. Ca 1,5 time én vei.

Ca 2 timer én vei.

Les komplett guide her.

Lokasjon på Google Maps.

NUSFJORD – NESLAND

Start i Nusfjord, som er et av Norges eldste og best bevarte fiskevær. Følg den gamle fiskerstien langs med sørkysten av Flakstadøy. Terrenget er kupert, og stien har flere hindringer som store steiner, og en trestige ved en kløft som må forseres. Herlig tur langs med havet. Ca 2 timer én vei.

Lokasjon på Google Maps.

Moskenes

REINEBRINGEN

En av de mest populære fjellturene i Norge, ligger i Moskenes kommune. Utsikten fra Reinebringen er en av de mest fabelaktige i Lofoten.

Varighet: ca 1-1,5 time. Høyde: 448 moh. Vanskelighetsgrad: middels vanskelig. Helling: ca 45 grader. Distanse: 2 km tur/ retur.

Les komplett guide her.

Lokasjon på Google Maps.

BUNESSTRANDA

En av de mest populære fjellturene i Norge, ligger i Moskenes kommune. Utsikten fra Reinebringen er en av de mest fabelaktige i Lofoten.

Varighet: ca 1-1,5 time. Høyde: 448 moh. Vanskelighetsgrad: middels vanskelig. Helling: ca 45 grader. Distanse: 2 km tur/ retur.

Les komplett guide her.

Lokasjon på Google Maps.

Værøy

Værøy

HORNET (346 m.o.h)

Turen starter ved lysløypa nedenfor ”NATO-veien”  utenfor Sørland. En tydelig sti går i sikk-sakk oppover fjellsiden. Stedvis krysser den asfaltveien. Når du kommer opp til et pass, tar du stien mot nordøst. Snart er du oppe på Hornet. En liten time opp.

Du kan fortsette turen bortover til Håheia (438 m.o.h) for luftig utsikt mot Måstad.

Lokasjon på Google Maps.

Røst

STEINKIRKA (bonus tips!)

På Røst finnes det turløyper merket med farger.

Gul løype er den korteste – ca 0,5 km. Turen går til gammelkirka som er en steinkirkeruin fra 1835. Kirka ble innviet 5.mai 1839 av biskop Kierschow. Den skal ha hatt plass til 110 mennesker, men hadde bare 78 sitteplasser. Kor og sakristi ble tilbygd og innviet i 1883. Mer informasjon om kirka finnes på infotavle ved kirken. 

Blå løype er ca 1,5 km og går til ÅNDHAMMARN. Med sine hele 10 m over havet blir Åndhammarn et naturlig landemerke og utkikkspunkt på Røst. Det finnes ingen forklaring som tyder på at dette har vært et sted for ånder. Det mest sannsynlige er at navnet stammer fra ordet ørn.

Kart over turløypealternativene finner du på Turistkontoret, rådhuset og på de forskjellige overnattings- og spisesteder.

Les full guide om Åndhammern (11 moh.).

Lokasjon på Google Maps.