Åndhammern (11 moh.)

Røst består av 365 øyer og ligger ca. 100km fra fastlandet. Nærmeste naboøy til Røst er Værøy. Røstlandet kalles den øya hvor det er flest fastboende, og det høyeste punktet her er Åndhammarn.

Startpunkt

Ystnes, Røst

Vanskelighetsgrad

Enkel fottur

Distanse

1,5 km (en vei).

Varighet

1,5 – 2 timer tur/retur

Sesong

Hele året

Røst – helt ytterst i Lofoten

Den blå turløypa på Røstlandet er den som går til Åndhammarn, løypen er ca. 1,5km en vei og passer for de aller fleste. 

Åndhammarn ruver hele 11m over havet, så det er ikke den store stigningen. Likevel er det mye fint å se, og det mangler ikke på fantastisk natur eller yrende fugleliv på Røst.
Turen starter på Ystnes, der du vil se en fin sti og det er denne du skal følge hele veien.
Løypa går gjennom et flatt og åpent myr og grunnvannsområde som er helt avskjermet fra havet.

Floraen i området vil du merke er svært variert. Dette skyldes stor variasjon i saltgehaltene innenfor et lite område. Før du når Åndhammarn vil du spasere forbi de gamle kirkeruinene til gammelkirka fra 1835, og etter hvert når du Røstlandets høyeste utkikkspunkt.

Ønsker du å gå videre her ifra kan du fortsette på en rødløype til Ystøran, men her må man være obs på flo og fjære da deler av stien vil være dekt av flo.
Fortsetter du stien vil du gå gjennom et naturreservat og Ystøran brukes som beite for sau og er et viktig trekkområde for fugl i området – vis hensyn og følg de oppmerkede stier.

Åndhammarn, ørn eller ånd?


Mange vil kanskje tro at navnet Ånnhammeren stammer fra at det var ånder her oppe, det er det ingenting som tyder på. Det man derimot tror navnet kommer av ordet Ørn – Orn som man skrev før i tiden. Det har tidligere vært mye ørnereir her og det dukker titt og stadig opp flokker med ørn som sirkler over hammeren – et utrolig syn!
Forskjellige steder på Røst er det plassert ut tekster fra litteraturparken og på Åndhammarn vil du finne teksten «Sagnet om Røst» som er skrevet av Asbjørnsen og Moe.

5 ofte stilte spørsmål

Andre nyttige tips

  • For de av dere som ønsker en erfaren guide med på turen, kan dere booke tur på andre, vakre Lofotfjell her. 
  • Ta vare på Lofoten når dere er her – hvordan du skal være en ansvarlig gjest, kan du lese mer om her. 

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.