Håheia (438 moh.) Værøy

En av Værøys perler, Håheia – eller Håen, er en av de mest populære fjellturene på øya.

Startpunkt

Fra Sørlandet på Værøy. Parkering i Rømdalen

Sesong

april – oktober

Distanse

2,5 km (en vei)

Høydemeter

438 moh

Varighet

2-3 timer tur/retur

Vanskelighetsgrad

Lett tur som passer alle

Fin tur som passer hele familien

Fjellet Håheia er den nest største toppen på Værøy. For å komme til Håen starter du på den delen av øya som heter Sørland.  Du følger stien i Rømdalen til du kommer til den første svingen på veien opp til radarstasjonen. Her finner du en tydelig sti opp til toppen som vil krysse veien deler av turen. Du har fin utsikt mot Sørland på turen oppover, som er hovedbebyggelsen på Værøy. Det er jevn og fin stigning hele veien til topps. Du finner mer fakta om Værøy på Wikipedia.

Gamle ørnhus

På veien opp til Håen er det ikke bare nydelig utsikt over Sørland eller mot Mosken og Lofotodden i Øst. Du kan nemlig også se restaurerte ørnhus langs veien opp, hvor de fra gammelt av pleide å fange ørn med bare hendene ved å gjemme seg i disse steinhusene. Vel oppe på toppen på Håen har du spektakulær utsikt mot Måstad og Måhornet.

Måstad var ei bygd som var bebodd helt tilbake til 1200 – tallet og det er hustufter der som stammer tilbake til 900-tallet.Toppen og utsikten fra Håheia er noe helt unikt og har du sett bildene her ifra vet du hva vi snakker om. Det azurblå havet og de kritthvite strendene omkranset av bratte fjell på hver side. På tilbaketuren kan du gå ned samme vei eller du kan fortsette ut mot Hornet og ned til Nordland om du har tid.