Tips til de som besøker Lofoten for første gang

Det som er kjekt å vite om reisen til Lofoten har vi samlet til deg.

VALUTA

Det anbefales å veksle fremmed valuta til NOK før avreise til Nord-Norge. Betaling med kort er mye brukt i Norge og de aller fleste butikker tar kredittkort som Amerikan Express, Diners, EuroCard, Visa og MasterCard. Utenlandske debetkort aksepteres sjeldent. Det anbefales å ta ut norsk valuta i minibank på stedet.

REDNINGSTJENESTE

  • NAF (Norges Automobil Forbund) Nødtelefon i Norge: 08505• Viking Redningstjeneste Nødtelefon i Norge: 06000.
    • Fra utlandet – tlf.: (+47) 22 08 60 00
  • Falck Norge. Nødtelefon i Norge: 02222
    • Fra utlandet – tlf.: (+47) 33 13 80 80

NØDTELEFONER

Brann: 110 – Politi: 112 – Medisinsk nødhjelp: 113.Nødsentralene vurderer situasjonen og nødvendig hjelp.

TRAFIKKHENSYN

Her er noen viktige regler du må følge når du kjører bil i Norge:

Kjørelys er påbudt for alle kjøretøy å ha på døgnet rundt.

Drikke og kjørebestemmelser i Norge er strenge. Tillatt promillegrense er 0,2 promille.

Det er ikke tillatt med håndholdt mobil når du kjører.

TRAFIKKINFORMASJON

Bruk trafikkplanleggeren til Statens Vegvesen for å finne viktige trafikkmeldinger langs din kjørerute.

EL BIL

Ladestasjoner for el-bil:

El-biler blir stadig mer populære og vi ønsker el-biler velkommen på tur langs veiene i Lofotens vakre natur. Utbyggingen av ladestasjoner blir bedre for hvert år som går og som vil gjøre det enklere for deg å dra ut på kjøretur med bilen din. For å planlegge din reise i Lofoten anbefaler vi at du bruker appen «A Better Route Planner» som har oppdaterte kart med ladestasjoner.

OFFENTLIG TRANSPORT

RUTEOPPLYSNING I NORDLAND: https://www.reisnordland.no/

  • Buss

Tidtabell på buss finner du på Reis Nordland 

Forhåndsbestilling er ikke mulig. Dersom kapasiteten blir sprengt, vil det bli satt opp ny buss.

Billetter kan kjøpes i appen «Billett Nordland» rett før du går ombord i bussen, siden billetten aktiveres når du kjøper den. Forhåndsbestilling av billett er kun mulig på Flybussen.

  • Ferge

Tidtabell og forhåndsbestilling på bilfergene gjøres på nettsiden til Torghatten Nord.

På fergene er det automatisk skiltavlesning. Dersom du har Auto Pass vil billetten automatisk belastes fra Auto Pass kontoen din.

  • Hurtigbåt

Betaling med kort og reisekort er mulig, men det oppfordres til forhåndsbestilling av billett for å ha sikker plass på hurtigbåten. Det kan gjøres på nettsiden til Reis Nordland.

GJESTEHAVNER I LOFOTEN

I Lofoten har vi flere gjestehavner og utehavner med ankringsmulighet. Veldig mange av disse er godt beskrevet på nettsiden www.havneguiden.no. Havneguiden er et nyttig hjelpemiddel for deg som ferdes med egen båt i Lofoten, og anbefales å ta en kikk i når reisen med båt til Lofoten planlegges.

ÅPNINGSTIDER SHOPPING/MAT

Butikkene er vanligvis åpne alle dager utenom søndag fra 10-17 (torsdag til 18). Shoppingsenter har utvidede åpningstider. På større steder finnes det også dagligvarebutikker som har åpent fra 7-23 og noen få har også åpent på søndager. Matvarer vil du også kunne få kjøpt på bensinstasjoner og en del kiosker.

ALKOHOL: Man kan kun kjøpe vin og sprit på det statlig eide vinmonopolet som finnes i de fleste byene. Øl kan kjøpes i nesten alle matvarebutikker, men vi gjør oppmerksom på at ølsalget stenger hverdager kl 20, lørdag kl 15 og søndag stengt. Du må være 20 år for å kjøpe sprit og 18 år for å kjøpe øl.

ALLEMANNSRETTEN

Retten til å ferdes fritt i naturen er en viktig del av den norske kulturarven. Allemannsretten krever at man viser hensyn til naturen, næringsdrivende og andre brukere når man ferdes rundt. Utmark er udyrket mark og omfatter det meste av vann, strand, myr, skog og fjell. Innmark er dyrket jord, åker, eng, kulturbeite, hage, yngre plantefelt, gårdsplasser, hustomter, og industriareal, og dekkes ikke av allemannsretten. Det er generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark mellom 15. april og 15. september.

FISKEREGLER

HAVFISKE: Sportsfiske med håndsnøre i sjøen er gratis. Vær oppmerksom på at det kun er tillatt å ta med 15 kilo fiskefilet ut av Norge, og det er ikke tillatt med salg av fangst.

FISKE I VANN: De fleste fiskevann krever fiskekort som kjøpes lokalt.

BEKLEDNING

Vær alltid forberedt på værforandringer og ha heller på deg for mye klærenn for lite. Da er du rustet for spennende opplevelser i nordnorsk natur uten å måtte tenke på å fryse. Sommertemperaturen kan variere fra 25 til 8 grader. Følg med på værmeldingen, så er du forberedt på hva du har i vente.

SOMMER: Vi anbefaler en blanding av lette og varme klær. Vind og vannavstøtende yttertøy anbefales. Gode spasersko eller støvler gir mulighet til å utforske naturen.

VINTER: Ull eller tilsvarende undertøy, fleece eller ull som mellomlag og vind- og vannavstøtende jakke og bukse ytterst. Glem ikke votter/hansker, lue og skjerf. Bruk gjerne forede vintersko med ullsokk inni.

MIDNATTSOL OG FARGETID

• Midnattssol medio mai – medio juli.• Fargetid ca 6.desember – ca 6. januar.

NORDLYS – AURORA BOREALIS

Nordlys er et fysisk fenomen som kan observeres på nattehimmelen i et belte rundt de magnetiske polene. Nordlyset viser seg som et bølgende lys som varierer både i styrke, form og farge, fra rosa og fiolett, til hvitt og lysende grønt. Nordlyset fødes på sola. Kraftige solstormer slynger ut ladde partikler i verdensrommet. Noen av disse partiklene treffer gassene i jordas atmosfære og danner nordlyset. Planetens nordlysbelte følger kysten fra Lofoten til Nordkapp. Dette betyr at det meste av Nord-Norge er førsteklasses nordlysterreng med maksimale sjanser. Takket være Golfstrømmen foregår nordlysjakta idet mildeste klimaet noe sted langs nordlysbeltet.

Når på året er det best å se nordlyset?

Nordlyset er et høst- og vinterfenomen, og kan bare sees når det er mørkt og klar himmel. Når på døgnet kan du se nordlyset? Nordlyset kan komme når om helst, men oftest mellom kl. 18 og kl 01 om natta. Mulighetene er størst rundt 22-23 på kvelden (vintertid).

TØMMESTASJONER OG OFFENTLIGE TOALETT

I kartet under finner du en oversikt over tømmestasjoner for campingbiler, offentlige toalett, søppelbøtter på land og ved gjestehavner. 

Vi kan også anbefale at du bruker satelittvisning for mer detaljerte bilder enn på det grafiske kartet. 

Hvis du klikker på symbolet på kartet, finner du informasjon om åpningstider og telefonnummer til vertskapet slik at du kan gi evt. tilbakemelding hvis f.eks. en søppelbøtte er ødelagt eller full.

Tusen takk for at du hjelper oss å holde Lofoten ren!

Klikk på kartet for å finne det stedet du leter etter.

Andre nyttige sider

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.