Fiske i Lofoten
Hvis du er på utkikk etter en virkelig unik fiskeopplevelse, er fiske i Lofoten noe for deg. Lofotfiske gir deg nemlig mulighetene til å utfordre både temperaturen, været og – selvsagt – storskreien.
For la oss ta det første først: Lofotfiske er en vinteraktivitet. Du kan fiske på sommeren, men hvis du vil ha den autentiske opplevelsen av skreifiske i Lofoten må du legge turen din mellom januar og april.
I starten av hvert år kommer nemlig skreien stimende tilbake til fjordene rundt Lofoten for å gyte. Og det er da yrkesfiskerne snører på seg sydvesten og tar båten til havet.
Slik har det vært i århundrer – ja faktisk så langt tilbake som til vikingtiden – da tørrfisk først ble Norges største eksportvare. Lær alt du trenger å vite om fiske i Lofoten her!
Hvordan kommer du deg på fisketur i Lofoten?
Det aller første du må gjøre er å komme deg til Lofoten, noe du kan gjøre både med fly, buss og båt.
Vel framme kan du enten fiske fra land eller fra båt. Hvis du trakter etter å oppleve ekte Lofotfiske, er båt absolutt å anbefale – og her er det flust av aktører som tilbyr organisert tur.
Alternativt kan du selvsagt leie båt selv – så lenge du har båtførersertifikat. En organisert tur anbefales likevel, da guidene ofte har stålkontroll på hvor fisken holder til.
Ønsker du å gjøre turen til noe helt spesielt, kan du jo også legge inn en overnatting. Kanskje i en rorbu – akkurat slik fiskerne gjorde det før i tiden.
Thon Hotel Svolvær hedrer kulturarven på en annen – og like unik – måte. Der har de som det eneste hotellet i Norge etablert et eget fiskemottak, hvor gjestene kan sløye og pakke sin egen fisk.
Hva trenger du av utstyr for å fiske i Lofoten?
Det kommer litt an på deg, for å være ærlig. Er du en lidenskapelig sportsfisker, har du nok stålkontroll på hva som må være med selv. Visste du at Lofoten har plenty å by på for lidenskapelige sportsfiskere? Lær mer i denne guiden til sportsfiske i Lofoten.
Velger du å benytte deg av et firma som driver med turistfiske, har de kontroll på hva du trenger – og gjerne også utstyr du får låne.
Båtutleie i Lofoten
Vil du prøve deg på egen hånd, er det aller viktigste å huske at du må planlegge turen godt. Vinterfiske er en kald affære, så varme klær er alfa og omega.
Slik bør du kle deg når du skal på fisketur
Ta heller på deg for mye klær enn for lite når du skal på fisketur. Vi anbefaler 3 lag med klær og ta med en ekstra genser i tilfelle du fryser.
-Ullundertøy innerst
-Ull eller tilsvarende som mellomlag
-Vann og vindtette klær ytterst eller en varm kjeledress
-Lue og votter
For deg som trives best på land
Ikke alle har sjøbein som en fisker, og er du en av dem som trives best på land, kan du fortsatt få mye glede av Lofottorsken.
Over hele Lofoten har fisken, og spesielt skreien, spilt en så stor rolle – både økonomisk og kulturelt – at den nesten ikke kan overdrives. Det reflekteres selvsagt i kulturen. Fiskerestauranter og museer er blant eksemplene på hvordan du kan oppleve fiskens innflytelse og rolle – helt uten risiko for sjøsyke. Her er noen av våre favorittsteder du kan lære litt mer om skreien:
Og hvis du kjenner det rumler litt i magen, kan kanskje en av disse restaurantene være noe for deg:
Ofte stilte spørsmål om fiske i Lofoten
De vanligste fiskeartene er torsk (skrei), sei, hyse og sild.
Skreien kommer til innersida av Lofoten for å gyte i perioden januar til april.
Alle som driver med guidet turistfiske, har eget utstyr som du kan bruke. De har fiskeutstyr,
varmedresser og redningsvester. Husk å ta på varme klær!
Nei, det er bare de som driver med turistfiske som har lov til å ta med gjester om bord i
båten.
Ja, det er fullt mulig å ta med fangsten hjem. Dersom du reiser med fly, må du pakke det
godt inn og passe på å ikke få overvekt.
Hør med overnattingsstedet ditt om de har kjølerom eller lignende som du kan bruke.
Ja, det er flere som leier ut båter. Båtførerbevis kreves dersom du er født etter 1979.
Ja, det er lov å fiske i havet fra land hele året. I ferskvann må du kjøpe fiskekort av
grunneier i den perioden det er lov å fiske der. Norsk Jeger og Fiskeforbund forklarer godt hvordan fiskeregler i Norge fungerer.