Pass på sauene

Ettertraktede fjell og naturopplevelser lokker stadig flere ut i turskoene. I mange områder treffer man på beitende sau og da gjelder det at man tar noen enkle hensyn.  Siden de bruker mange av de samme arealene har det blitt produsert en humoristisk informasjonsvideo for å dempe konflikten mellom reiseliv og landbruk.

– Vi ønsker at reiselivet skal være noe som bygger vårt samfunn og er positivt for lokalmiljøet, forteller markedsleder i Destination Lofoten, Vegeir Husjord Selboe. –  Mange som kommer hit kommer fra storbyer og har ikke sosiale og kulturelle forholdene til bevegelse i natur og beitemark. Derfor vil vi med denne videoen, på en enkel måte, få frem budskapet vårt til de som kommer hit, avslutter han.

På Unstad har Harry Martinsen gård og i dette området beiter sauene hans. I den populære bygda er det masse besøk på sommeren og det gir både fordeler og ulemper. 

Vær forsiktig i nærheten av sau

 – Den største faren for sauene vil jeg si er uroen, at de blir forstyrret når de beiter. De trenger ro, slik at ikke mor og lam kommer bort fra hverandre, sier Martinsen, som har holdt sau i 20 år.

 Holder man en viss avstand vil sauen selv trekke seg unna, derfor er et godt råd å gå unna eller godt rundt hvis man treffer dem.

 – Særlig små lam tiltrekker seg folk. Mange vil gå nært for å ta bilde av dem, for de er jo veldig søte. Da kan de fort bli skremt, så det er noe man helst bør la vær, forklarer bonden.

Andre dyr

Mange som går på tur i fjellet har også med seg hund. Og har man med seg hund på tur gjelder det å være obs. 

 – Har man hund må man være ekstra påpasselig og varsom i nærheten av beitende dyr. Det gjelder generell båndtvang hele sommeren, så løshunder skal være helt unødvendig. 

 Han har enda ikke lagt merke til at noen av hans dyr har spist søppel, men påpeker at søppel i naturen generelt er et problem. 


De siste årene har han lagt merke til en økt trafikk med folk i naturen, noe som på sitt vis har både fordeler og ulemper. 

Varsle om du ser noe uvanlig

 – En fordel med at flere ferdes i fjellet er at flere syke og skadde dyr oppdages. Dyr som vi kanskje ikke ville oppdaget selv. Det samme gjelder hvis det er noen døde dyr, sier Martinsen, som oppfordrer til å varsle om man ser noe uvanlig. 

 Selv har han gjort en rekke tiltak for å forhindre konflikt mellom sauene og turfolk. Blant annet å holde sauene borte fra de aller mest trafikkerte områdene. Minuset med dette igjen er at disse stedene gror mer igjen.

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.