Festvågtinden (541 moh)

Festvågtinden er en av Lofotens mest besøkte fjellturer. Forvent deg en bratt tur i ulendt terreng.  På toppen blir du belønnet med en eventyrlig utsikt over Henningsvær og Vestfjorden.

Startpunkt

Festvåg

Sesong

Mai – desember, avhengig av snøforholdene. Hovedsesongen er sommer og tidlig høst.

Varighet

1-1,5 time én vei

Vanskelighetsgrad

Krevende selv om den ikke er så lang. Stien er bratt, slitt, og har litt klyving.

Distanse

1,3 km én vei

Høydemeter

541 moh

Populær topp

Festvågtinden er et av Lofotens aller mest populære fjellturer. Beliggenheten rett ovenfor det smellvakre fiskeværet Henningsvær, og den eventyrlige utsikten fra toppen av fjellet, er årsakene til det. Over 28 000 personer besøkte Festvågtinden i 2021, så dette er altså ikke turen for deg som hovedsakelig er på søken etter fred og ro. Setter du derimot pris på selskap i fjellet, kan du regne med å få deg nye turvenner både dag og natt i sommermånedene. Festvågtinden er et fint turmål for å få oppleve midnattssola.

Stien opp til Festvågtinden er ikke tilrettelagt for det store besøksantallet. Det har ført til stor slitasje i naturen, ved at stier utvides og stadig nye stier tråkkes opp. Det oppfordres til å holde deg på etablert sti. Når det er sagt er det ikke helt enkelt å se hvor stien går i starten av turen, da det her ligger store steinblokker som du må gå over eller rundt.

Turbeskrivelse

Stien starter ved ruinene til det gamle vannmagasinet innerst i bukta ved Festvåg. Gå opp trappen, over muren og søk deg så oppover i dalen. Første utfordring er flere store kampesteiner. Klatre over eller gå rundt disse, og søk så mot høyre i terrenget. Velg stien lengst til høyre om du vil ta turen opp via Heiavannet. (189 moh.)

Om du vil gå en mer direkte rute opp til Festvågtinden, velger du stien som leder opp midt i steinrøysa. 

Unngå stien lengst til venstre. Den leder til klatrerutene på Festvågveggen, og er ikke egnet å gå når du skal til toppen av Festvågtinden.

Utsiktspunkt

Ved Heiavannet kan du gå ut på et flott utsiktspunkt over Henningsvær som ligger like sørvest for vannet. Gå over demningen og ta stien til høyre. Dette er et fint turmål i seg selv.

Er målet Festvågtinden følger du stien videre oppover steinrøysa fra Heiavannet. Et stykke opp i lia møter du på den tidligere omtalte midtre stien. Stiene samles her. Veien videre er bratt og mange steder ligger det løs grus som gjør det krevende å gå.

Når du kommer til topps på denne motbakken møter et vakkert skue deg. Her ser du innover Henningsværstraumen og ned på klatreklippen Presten.

Klyving til topps

På din venstre hånd venter nå en bratt passasje. Klyv opp de to, tre meterne før du kan nyte avslutningspartiet. Først kommer du til et bredt platå hvor Henningsværs store sønn, Sondre Justad, har holdt fler konserter. Nå gjenstår bare det siste toppstøtet, et par meter med klyving opp til varden, 541 luftige meter over verdens vakreste fiskevær. 

Nå vil du garantert kjenne at det «riv i hjertet» slik Henningsvær store sønn Sondre Justad synger om!

Lofotvettreglene

Velkommen til Lofoten, verdens vakreste øyrike!
Vis hensyn under ditt besøk ved å følge disse enkle retningslinjene.
Slik bidrar du til at ditt besøk ikke forringer opplevelsen for andre.

5 ofte stilte spørsmål

Andre nyttige tips

  • For de av dere som ønsker en erfaren guide med på turen, kan dere booke tur på  denne og andre, vakre Lofotfjell her. 
  • Ta vare på Lofoten når dere er her – hvordan du skal være en ansvarlig gjest, kan du lese mer om her.