Førjulseventyret i Henningsvær

Foto: Hallvard Kolltveit

Det skjer noe magisk når mørketiden senker seg over Lofoten

Mellom den fargesprakende høsten og den røde, glitrende julen finnes en skjult skatt. Den er blå, litt kjølig – og helt makeløs. Bli kjent med førjulseventyret i Henningsvær.

Det har nærmest vært en liten hemmelighet blant oss som bor her oppe, men vi ønsker å dele den med deg. Så hør godt etter nå: Først når bladene fra trærne har falt, starter kanskje den fineste tiden av dem alle. Her finner du et ekte førjulseventyr.

– Jeg tror det er det mest eksotiske du kan oppleve. Uansett hvor du er fra i verden, har du en idé om hva som befinner seg nord for polarsirkelen. Nordlyset. De evige blå timene. Det uforutsigbare været. Sommeren er fin nærmest overalt, også her, men bare Nord-Norge har akkurat dette, sier Cecilie Haaland, keramiker og primus motor for Førjulseventyret.

Fra Henningsvær (Hallvard Kolltveit)

Noe for alle

Det hele er nemlig blitt noe langt mer enn bare en tid på året. Lokale bedrifter har stått på for å skape liv, røre og ekte nordnorsk atmosfære fra starten av november og frem til jul.

– Det startet med at noen håndverksbedrifter spurte seg selv når det egentlig er vakrest her oppe. Og det er jo i november, når alt går i blått. Mørketiden og fargespillet når solen stiger opp og vinker farvel samtidig. Dette ville vi vise til hele verden, så vi skapte dette, forteller Haaland.

I dag er førjulseventyret en happening med konserter, aktiviteter, lys i gatene og helgeåpne butikker. Det bugner av både kortreist mat og håndverksprodukter.

– Her er det noe for alle. Ta med barna på lysstøping, pepperkakepynting, dra på kunstutstilling eller konsert. Men husk at det aller fineste er det som er gratis. Her i Henningsvær er det fantastisk å bare tusle gatelangs eller langs kaia. Og pass på å stikke hodet innom alle åpne dører!

Fra Henningsvær (Hallvard Kolltveit)

Flust med tilbud

Og de åpne dørene er mange. Fra kunsthåndtverkstedet Engelskmannsbrygga og unike små butikker, til Klatrekafeen med sine intime konserter og herlige måltid. Få med deg en unik kunstutstilling fra den verdenskjente kunsthallen KaviarFactory – eller stikk innom Galleri Lofoten.

– Til å være et lite sted med bare 500 innbyggere, er det utrolig mye å gjøre her. Det er en grunn til at mange julebordselskap og vennegjenger har begynt å dra hit i stedet for til London. Ja, og så er det jo bare å dra opp kameraet hvor som helst, og du blir med en gang verdens flinkeste fotograf, sier Haaland.

En annen som elsker Lofoten i vinterdrakt, er May Linn Hjørnevik, leder for Førjulseventyret. Sammen med innbyggerne står hun klar for å ønske besøkende velkommen med åpne armer.

– Omgivelsene her i Henningsvær er jo verdt et besøk i seg selv. Men det er noe med denne mørketiden, spesielt i kontrast med de varme vinduene som inviterer deg inn. Du kommer så tett på lokalbefolkningen, og det skaper en atmosfære som ikke ligner noe annet, sier hun.

Førjulseventyret i Henningsvær
Førjulseventyret i Henningsvær (Gunnbjorg Gunnarsdottir)

(Før)julestemning

Og selv om det er et førjulseventyr, betyr ikke det at ikke julestemningen kommer krypende dersom du tar turen i desember.

– Vi har nydelige førjulstrær i handlegatene, arrangerer juledisco for barn, og nissen sitter på torget i helgene. Vil du være tidlig ute med julegavene, får du også kjøpt autentiske ting du ikke finner andre plasser. Ja, kortreiste gaver, om du vil. 

Hjørneviks personlige anbefaling til alle som vil ha en magisk førjulstid i Lofoten, er å sette av en helg. Du må rett og slett ha såpass god tid at du får med deg alt.

– Kanskje er det en god konsert du vil få med deg, og du må i alle fall innom begge kunstgalleriene, sier hun og avslutter med et aller siste tips:

– Start ferden din i informasjonsbua ved storparkeringen. Her får du et glass gratis gløgg og et rebusark. Sleng deg på en av de blå sparkene og la eventyret begynne.

Oppdater deg mer på hva som skjer på Facebooksiden til Førjulseventyret. 

Fra Henningsvær (Hallvard Kolltveit)

5 spørsmål om Førjulseventyret: