Lofoten – Et Bærekraftig Reisemål i Norge

Hva betyr det egentlig, at Lofoten er et bærekraftig reisemål?

Lofoten har gjennom Innovasjon Norges merkeordning fått tildelt merket for bærekraftig reisemål. Dette innebærer et aktivt arbeid mot en systematisk tilnærming til bærekraftig utvikling innen turisme.

*Foto kred: Alex Conu (hero banner).

Bærekraftsarbeidet må dokumenteres hvert tredje år, fordelt på de tre dimensjonene av bærekraft: miljø, samfunn og økonomi. Standarden for bærekraftige reisemål er godkjent av Global Sustainable Tourism Council (GSTC), som betyr at kravene dekker internasjonal standard for sertifisering av reisemål.

Slik ser logoen ut for “bærekraftige destinasjoner” som kontinuerlig jobber for å beholde merkingen:

Det å bli en bærekraftig destinasjon er et felles samarbeid som krever årevis med strategisk arbeid der hele lokalsamfunnet må jobbe sammen for å nå målet om et bærekraftig reisemål. I Lofoten gjelder dette flere næringer, kommuner og lokalsamfunn, fra byer til tettsteder og små grender.

Det er mange flotte sider ved å ha besøkende, men det byr også på utfordringer. Ønsker du å reise til et sted som aktivt jobber for å minimere de negative effektene av turismen og styrke de positive? Da kan du blant annet reise til Lofoten, som har merkeordningen for bærekraftig reisemål. Andre bærekraftige reisemål i nærområdet er blant annet Bodø, Vesterålen, Senja, Narvik og Tromsø.

Hva betyr det for meg som reisende å velge et bærekraftig reisemål? Å velge et bærekraftig reisemål som reisende kan ha flere fordeler og betydninger:

  1. Redusert miljøpåvirkning: Bærekraftige reisemål tar hensyn til miljøet og reduserer den negative påvirkningen av turisme. Dette kan inkludere tiltak som bevaring av naturområder, besøksforvaltning, bruk av fornybare energikilder og implementering av avfallshåndteringsprogrammer.
  2. Bevaring av kultur og tradisjoner: Bærekraftige reisemål fokuserer på å bevare lokale kulturer, tradisjoner og historie. Dette kan bidra til å opprettholde den autentiske opplevelsen av destinasjonen og støtte lokale samfunn.
  3. Støtte til lokal økonomi: Ved å velge bærekraftige reisemål kan du bidra til å styrke den lokale økonomien. Dette kan skje gjennom direkte støtte til lokale bedrifter, kjøp av håndlagde produkter og tjenester, samt helårssysselsetting av lokale guider og ansatte.
  4. Bedre opplevelser for reisende: Bærekraftige reisemål legger ofte vekt på kvaliteten på turistopplevelsene. Dette kan innebære mindre overfylte områder, bedre bevaring av naturområder og kulturminner, samt muligheter for mer autentiske og meningsfulle opplevelser.
  5. Ansvarlig reiseadferd: Ved å velge et bærekraftig reisemål fordres man til ansvarlig reiseadferd. Dette kan inkludere respekt for lokale skikker og tradisjoner, reduksjon av avfall og forurensning, og støtte til lokale initiativer for bærekraftig utvikling.

Samlet sett betyr det å velge et bærekraftig reisemål for deg som reisende at du kan nyte en mer meningsfull og ansvarlig reiseopplevelse samtidig som du bidrar til bevaring av miljøet, støtter lokale samfunn og kulturer, og fremmer bærekraftig utvikling.

Les mer om merkeordningen på Visit Norway her.

Generelt om å reise fornuftig

Alle som reiser både i Norge og utlandet, har stor innflytelse på verden, lokalsamfunnene og naturen når vi reiser. Derfor må vi benytte muligheten til å ta bedre vare på omgivelsene våre, øke verdien av lokal produksjon og sikre jobbmulighetene i lokalsamfunnet vi besøker året rundt.

Du kan gjøre en forskjell, du kan reise bedre og ha en totalopplevelse som blir enda bedre. Besøk reisemål som jobber for å bli bærekraftige, spis kortreist eller til og med ureist mat, og velg aktiviteter med lavere miljøavtrykk.

9 tips til deg som ønsker å bli en bedre turist

  1. Finn skjulte perler i lavsesongen. Når du drar i lavsesongen, er sannsynligheten større for at du finner unike overnattingssteder, skjulte perler og at du har de største turistattraksjonene helt for deg selv. Har du besøkt Lofoten i oktober?
  2. Spis lokale delikatesser. Besøk koselige gårdsutsalg og spis på restauranter som serverer lokale råvarer.
  3. Dra på tur med en guide? Har du lyst til å prøve toppturski, trugetur eller kajakk? En guidet tur, gir trygghet i den forstand at sikkerheten din vil bli ivaretatt, og du kan fokusere bare på å nyte opplevelsen på best mulig måte.
  4. Kjør kollektivt og mer miljøvennlig. Å utforske nye plasser er morsommere når man reiser kollektivt med de lokale. Har du tatt hurtigbåten til Bodø?
  5. Sporløs ferdsel. Ikke ta med deg noe annet enn bilder, minner og søppel. Les gjerne Lofotvettreglene før du legger ut på tur i Lofoten.
  6. Lær deg å like en lengre reise. Reis mindre & opplev mer. Det å være lengre på en plass, gir større muligheter for å bli kjent med lokalbefolkningen, og utforske mer enn du kanskje har gjort på tidligere reiser.
  7. Ha “bortekontor» fra jobb. Nye impulser og annen utsikt og mer inspirasjon? Kombiner reisen med jobb slik at du kan bli lenger. De fleste overnattingsteder i Norge har raskt nettverk som gjør både jobb og fritid enkelt å kombinere på samme tur.
  8. Reis som du bor der. Utforsk de lokaleplassene og finn fjellturen til nabolaget. Men ikke legg ut skjulte perler offentlig for andre til å finne. Da fjerner du mystikken og samtidig kanskje ødelegger noe de lokale ønsker å ha “kun” for seg selv.
  9. Kjøp lokale varer og opplevelser. Når du bruker pengene dine hos lokale bedrifter bidrar du til at lokalsamfunnet får bedre økonomi og flere arbeidsplasser.

Hvilke andre miljøsertifiseringer finnes det i Norge for reiseliv?

I Norge er det flere miljøsertifiseringer som brukes innen ulike bransjer og sektorer for å fremme bærekraftig praksis og miljøvennlige tiltak. Noen av de viktigste miljøsertifiseringene for reiseliv er blant annet: 

Norsk Økoturisme (NOE): Dette er en nasjonal miljøsertifisering som er utviklet spesielt for økoturismebedrifter i Norge. NOE-sertifiseringen fokuserer på bærekraftig naturbasert turisme og har kriterier knyttet til blant annet natur- og kulturbaserte opplevelser, miljøvennlige operasjoner og bidrag til lokal økonomisk utvikling.

Svanemerket: Svanemerket er et offisielt miljømerke som brukes på produkter og tjenester som oppfyller strenge miljøkriterier gjennom hele livssyklusen. Det gir forbrukerne tillit til at produktene de kjøper har lav miljøpåvirkning og er produsert på en bærekraftig måte.

Miljøfyrtårn: Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som ønsker å drive miljøvennlig og bærekraftig. Det er et anerkjent miljøledelsessystem som krever at virksomheter oppfyller en rekke miljøkrav og gjennomfører tiltak for å redusere sin miljøpåvirkning.

Green Key: Dette er et internasjonalt miljømerke for turist- og fritidsbransjen, som også er tilgjengelig for bedrifter i Norge. Green Key-sertifiseringen stiller krav til blant annet energieffektivitet, avfallshåndtering, vannforbruk og kommunikasjon av miljøinformasjon til gjestene.

ISO 14001: Dette er en internasjonal standard for miljøledelse som hjelper organisasjoner med å identifisere, prioritere og styre sine miljøaspekter på en systematisk måte. Mange norske bedrifter og organisasjoner velger å sertifisere seg etter ISO 14001 for å demonstrere sitt engasjement for miljøvern.

Disse miljøsertifiseringene og merkene bidrar til å fremme bærekraftig praksis innen reiselivsnæringen i Norge, samtidig som de gir reisende muligheten til å velge destinasjoner og bedrifter som tar ansvar for miljøet.