Lofotlam

I frodige beitelier langs Lofotveggen, finner vi en nasjonal matskatt av stor kulturell og kulinarisk betydning – Lofotlammet.

Med røtter som strekker seg tilbake til vikingtiden, har dette unike kjøttet blitt anerkjent som en delikatesse av verdensklasse. For lokalbefolkningen er Lofotlammet ikke bare en matvare, men en levende arv som knytter sammen historie, tradisjon og enestående natur.

Men hva er det som gjør dette lammekjøttet så spesielt?

Svaret ligger i den unike kvaliteten og smaken som kommer fra de næringsrike urtene og det saftige beitegresset som lammene spiser. Storm og uvær tilfører havsalt til beitene og påvirker planteveksten, noe som gjør Lofotlam til Norges svar på «pré-salé» – ferdig saltet fra naturens side.

Lofotlam er en geografisk beskyttet merkevare, Protected Geographical Indication (PGI), en betegnelse som anerkjenner produktets unike opphav og kvalitet og dermed sikrer råvarens autentisitet.

Lofotlam refererer til kjøtt fra lam som er født, oppdrettet og beitet i Lofoten, en region i Nord-Norge kjent for sitt naturskjønne landskap og tradisjonelle sauehold. Kjøttet har et godt rykte i markedet for sin særegne smak, noe som delvis skyldes de spesifikke naturlige og kulturelle forholdene i Lofoten.

Europakommisjonen 01 Juli 2024
  • Disse lammene er født i Lofoten, de beiter i Lofotfjell og de slaktes på det lokale slakteriet på Leknes.
  • Slaktene har god kjøttfylde og unik mørhet på grunn av det intramuskulære fettet.
  • Bøndene som står bak Lofotlam arbeider etter høye standarder for avl, dyrevelferd og slakting. Dette er kjernen i Lofotlam som merkevare, og samarbeidet mellom bøndene bidrar til å bevare kvaliteten til Lofotlam, og sikrer at tradisjonene og håndverk blir ivaretatt.

Forbrukerne kan derfor stole på at når de kjøper et produkt merket med «Lofotlam», får de et ekte og genuint produkt fra dette spesifikke området. Lofotlam tilbyr ikke bare en smaksopplevelse av høy kvalitet, men også en følelse av å støtte og delta i bevaringen av det spesielle kulturlandskapet en unik kulinarisk arv.

Historie og tradisjon

Sauehold har gjennom århundrene vært en sentral del av lokalbefolkningens liv. En viktig hjørnestein i Lofotens kultur og økonomi, med spor helt tilbake til vikingtiden. For utviklingen av lokalsamfunnet har sauedrift hatt stor betydning – med ull fra sau og lam var Lofotfisket mulig å gjennomføre med varme og egnede klær til fiskerne.

Det aktive sauehold har også formet kulturlandskapet som i dag tiltrekker en stor og stadig økende turiststrøm. Det bidrartil økonomisk vekst og kulturell utveksling på mange områder.

Fra å være en nødvendig ressurs for mat og klær, representerer nå Lofotlam mer enn bare en råvare; det er en levende arv som knytter sammen historie, tradisjon, kultur og miljø.

Landskap og miljø

Det robuste og mangfoldige landskapet i Lofoten danner en ideell arena for sauehold. Her beiter sauene på næringsrike urter, gress og lyng i bratte fjellsider, som alle bidrar til å berike kjøttet med sin karakteristiske smak og tekstur. Gjennom året vaskes beitene av sjøen i all slags vær, noe som gjør at jord og beite i Lofoten inneholder mer salt enn ellers i landet.

Lofotlam fødes i starten av mai og er ute i fjellene på beite i løpet av livets første to uker. Det saftige beitet med unge og næringsrike urter og planter blir gradvis tilgjengelig ettersom snøen smelter lenger og lenger opp i fjellsidene. Denne næringsrike beitemarken gir en snitt vektøkning på imponerende 250 gram per dag og lammene når dermed slaktevekt på over 16 kilo i løpet av bare 5-6 måneder.

Beiting i bratte fjell gir sterke muskler med fantastisk fylde og marmorering av fettet. Lofotlam er preget av sin kjøttfylde og unike mørhet. Smaken ligner litt på viltkjøtt, med en helt spesiell smak av de salte Lofotfjellene.

Bærekraftig praksis

Lofotlam er uten tvil et produkt av dyktige sauebønder som har jobbet systematisk med avl i mange år. Dette arbeidet har gitt fantastiske resultater i form av god helse og eksepsjonell kjøttkvalitet.

Småbrukene drives på en bærekraftig måte, der næringsrikt beite gir minimal bruk av soya fra Brasil. Bøndene følger nøye med på utviklingen av beiteområdene og forvalter antallet dyr i henhold til veksten i fjellsidene. Det næringsrike gresset binder også betydelige mengder karbon og fører til redusert utslipp av klimagasser.

På denne måten bidrar saueholdet i Lofoten til å opprettholde økonomisk levedyktighet for bøndene og økologisk balanse i regionen, samtidig som det bevarer den kulturelle arven og landskapet.

Tilberedning

Når det kommer til tilberedning, er Lofotlam en allsidig råvare som finner veien til en rekke lokale retter, fra tradisjonelle delikatesser som fårikål og pinnekjøtt til moderne gourmetopplevelser. Uansett hvilken tilberedningsmetode som anvendes, gir Lofotlam alltid en autentisk smak av regionen vi befinner oss i.

I tillegg til den mangfoldige bruken av kjøttet, er det verdt å merke seg at hele lammet verdsettes og benyttes til matlaging. I dagens kulinariske landskap er Lofotlam svært ettertraktet, og det er tilgjengelig både på restauranter og i butikker. Den unike råvaren kan dermed nytes i festlige lag, på en fin restaurant, som småretter eller som en del av en hverdagsmiddag.

Fotokreditt
Hero bilde: Daniel Zeilfelder