Kunst & kultur på Salteriet Galleri Nusfjord

Historien bevart i det gamle saltlageret – der fiskerogn tidligere ble saltet og lagret.

Dypt inne på sørøstkysten av Flakstadøya, innenfor Flakstad kommune i Nordland, ligger Nusfjord – en sjarmerende bosetning som virker som om den er blitt trukket rett ut fra en eventyrbok. Med bare 16 innbyggere i 2023, er denne skjulte skatten et bevis på tidens gang og er stolt av sin arv som en av Lofotens eldste og mest upåklagelig bevarte fiskevær.

En levende kronikk av Lofotfiskets utvikling, forteller Nusfjord en historie som strekker seg fra tidligere tider til i dag. Vinden mellom strukturer som hvisker hemmeligheter fra 1800-tallet, deres værbitte fasader snakker om en svunnen tid. Gå gjennom disse gatene, og du vil støte på 33 godt bevarte rorbuer – som står over vannet, og som gjenspeiler en tradisjon som har stått tidens prøve.

Fortsett å scrolle 👇

*Alle bilder av: Aurora Stenersen

Et sjarmerende fiskevær

Nusfjords sjarm strekker seg utover bare årene som har gått – det er et levende bevis på det symbiotiske forholdet mellom menneskeheten og havet. En maritim symfoni fortsetter å spille her, med aktive fiskeaktiviteter som gir en autentisitet til landsbyens essens. Mellom disse historiske veggene utfolder seg historier om tråling og slit, et ekko av en sjøfartssaga som nekter å falme.

Dette tilfluktsstedet, der fortid og nåtid smelter sammen, gir en unik mulighet til å være vitne til tradisjonsrike strukturer som er nøye restaurert. Når sommeren pryder kysten, våkner rorbuene til live igjen, et levende kapittel i eventyret om Nusfjord. Det er ingen overraskelse at denne landsbyen, som står som en levende arkitektonisk skatt, ble valgt som en av Norges fremste bidrag til Europas år for arkitektonisk kulturarv i 1975.

Nusfjord er mer enn et sted; det er en levende memoar, et levende lerret som maler reisen til et samfunn som er uatskillelig knyttet til havet. Med hvert knirkende gulvplank, hver salt bris og hver værbitt bjelke, kaller Nusfjord på oss, og inviterer oss til å trå tilbake i tid og bli en del av dens vedvarende fortelling.

HM Dronning Sonja og NORTHERN LANDSCAPE (EXH.2 QSPA)

Tekst fra kurator Karianne Ryen Eriksen: En viktig og betydningsfull inspirasjonskilde for HM Dronning Sonja gjennom alle årene. Utstillingen viser eksempler fra dronningens grafiske produksjon helt tilbake til 2012 og frem til i dag. Utgangspunktet for dronningens grafiske arbeider er ofte hennes egne fotografier tatt ute i naturen; det kan være i skogen, på fjellet eller i en ishule.

Salteriet står som et fortryllende vitnesbyrd om landsbyens maritime arv. En gang et knutepunkt for salting og konservering av rogn – en hyllest til en tid da havets rikdom var like verdifull som gull – har dette historiske bygget elegant forvandlet seg til en oppslukende kunst-oase.

Gå gjennom dørene, og du vil finne deg selv transportert inn i en verden der kreativitet danser på hver vegg. Dette bygget, som en gang gjentok havets rytmer, resonerer nå med en symfoni av kunstnerisk uttrykk som spenner over to eksklusive etasjer.

Første etasje, et tettvevd teppe av visjon og håndverk, fungerer som vert for grundig kuraterte utstillinger som spenner over sjangre og utfordrer konvensjoner. Her kolliderer geniale penselstrøk med dristige perspektiver og skaper et rom der kunst ikke bare pryder veggene, men vikler seg inn i selve essensen av Nusfjords sjel.

*På bildet: Galleristen Gerald Maximilian Bliem og skulpturen «Hoffnarr» laget av Frode Lillesund.

Gå videre opp, og andre etasje åpner opp et enda mer fortryllende kapittel.

Et samarbeid med QSPA – Queen Sonja Print Award – har gitt liv til dette rommet, og tilbyr en portal inn i den fengslende verdenen av grafisk kunst. Norske og internasjonale kunstnere forenes under dette taket, der verkene deres kaskaderer som en symfoni av blekk og papir. Det er en hyllest til kreativ dialog, der kulturer smelter sammen, og visjoner fletter seg sammen.

Salteriet er mer enn bare en bygning; det er en bro som knytter Nusfjords fortid til dens nåtid, en havn der havets fortellinger harmoniserer med historiene spunnet av kunstneres hender. Når du går gjennom disse hellige hallene, blir du en del av en reise som overskrider tid, en ferd veiledet av det stadig utviklende uttrykket til menneskesinnet.

BESØK OSS PÅ
NUSFJORD ARCTIC RESORT

Det er mye mer å oppleve i Nusfjord enn bare Salteriet. Nusfjord er en helårs destinasjon i seg selv. Her finner du førsteklasses og koselig overnatting, et spa, restauranter, kafeer og fantastiske aktiviteter.

*Avbildet: Wild Fish Collection av Ragnhild Lie (eieren av Lofoten Wool).