Historien om Glasshytta på Vikten

Les historien om Nord-Norges eldste glassblåserhytte.

Blant Norges eldste landområder, der den uforstyrrede skjønnheten møter den eldgamle kunsten av glassblåsing, eksisterer en kreativ oase kjent som «Glasshytta på Vikten.»

På Flakstadøya, midt i den majestetiske fjellformasjonen og den vidstrakte åpenheten mot havet, gjenspeiler denne oasen ånden til Viktens robuste terreng.

Røffheten til Vikten er en definerende karakteristikk for denne fjerne delen av verden. Når de steinete fjellene troner majestetisk over landsbyen, skaper de en dramatisk bakgrunn som krever respekt og beundring. Terrenget er tøft og urørt, med bratte klipper, fjorder og dype daler som er hugget inn i landskapet av eldgamle isbreer og kraftige naturkrefter.

Her, på dette avsidesliggende stedet, ble en arv født på midten av 1970-tallet…

*Alle bilder av: Aurora Stenersen

Fortsett å lese for å få hele historien 🔥👇

GRUNNLEGGEREN
ÅSVAR TANGRAND

På slutten av 1960-tallet brakte fiskeren Åsvar Tangrand hjem noen glasskår for å bruke dem på en ny og kreativ måte. Fra disse skårene laget han fargerike dører og vinduer, blant annet. Han deltok på Idebankens utstilling i Oslo i 1968, hvor han viste frem en dør dekorert med glasskår.

I denne perioden utviklet Åsvar også «Lofotruna,» et symbol som fanger essensen av Lofoten, med en menneskelig figur, en fisk og en båt. Opprinnelig ble «Lofotruna» laget som veggdekorasjon med smijern og glass. Hans fascinasjon for glass og kunstneriske bestrebelser førte ham til en reise til Finland. Sammen med andre norske håndverkere ble han introdusert for finsk glasskunst i Riihimäki i 1974. På vei tilbake fra Finland bestemte Åsvar seg for å starte glassblåsing i Lofoten.

I 1976 ble en glassmeltningsovn installert i verkstedet i kjelleren i Vikten. Med verdifull assistanse fra den finske glassblåseren Pertti Meriläinen, som han hadde møtt i Finland, ble regionens første glassblåsingsverksted etablert våren 1976. Omtrent samtidig begynte turister å oppdage skjønnheten i Lofoten.

I løpet av 1980-tallet opplevde glasshytta en betydelig produksjon og tiltrekning av stadig flere turister til Vikten. Et levende miljø dedikert til glassblåsing og keramikk tok form. I 1992 ble glassproduksjonen flyttet til en bemerkelsesverdig ny bygning som lå gjemt blant kyststeinene på Vikten.

DEN RUSTIKKE HÅNDVERKEREN
ANDERS TANGRAND

Glasshytta på Vikten står som et vitnesbyrd om Åsvar Tangrand, en visjonær håndverker som tente de første flammene av glassblåsing i Nord-Norge. Nå, under dyktige hender til hans sønn, Anders Tangrand, lever arven videre og fanger sjelen til det urørte landet.

I skyggene av de eldgamle fjellene, hviskes hemmeligheter om håndverk fra en generasjon til neste, båret på tidens vinger som en gammel sang. Skjøre intrikatesser finner ingen tilflukt her, for det er det rå og rustikke som inntar hovedrollen. Stein, metall og smykker blir vevd inn i hver skapelse, og det er ingen tvil om at unikhet hersker suverent i denne kunstneriske verdenen.

Rått, tøft, storslagent!
Bringer landskapet inn i sitt kunstverk…

Når solen går ned over horisonten og maler himmelen med nyanser av rav og karmosinrødt, våkner Glasshytta på Vikten til liv. Flammer danser i smelteovnen, og det smeltede glasset tar form under mesterlige hender. Hvert stykke bærer avtrykkene av den urørte naturen som omgir det, en bekreftelse på Viktens uomtvistelige ånd.

Tradisjon og innovasjon

Gå inn i denne oasen av kunst, der historiens ekko gjenspeiles gjennom hvert mesterverk. Her, midt blant de røffe landskapene, vil du ikke finne vanlig glass, men fragmenter av Viktens sjel innkapslet i skimrende eleganse. Det er en verden der tradisjon og innovasjon møtes, en dans mellom fortid og nåtid, evigvart i glass.

Utenfor delikatessens rike ligger et rike av urørt sjarm, klart til å bli oppdaget. Glasshytta på Vikten oppfordrer deg til å omfavne skjønnheten i ufullkommenheten og være vitne til fødselen av kunst som vever fortellinger om landets ville ånd.

Å være omgitt av rå natur inspirerer deg. Det setter tempoet, det viser deg hva som er ekte.

Så begi deg ut, du som søker rustikke underverker, og nedsenk deg i symfonien av stein, metall og glass. La lokket av Viktens villmark begeistre dine sanser, og må Glasshytta på Viktens skapelser fange hjertet ditt, og trekke deg dypere inn i den fortryllende sagaen om en kunstners reise midt i Lofotens røffe prakt.

BESØK OSS
PÅ VIKTEN, FLAKSTAD.