Historien om Galleri Lille Kabelvåg

Ikke la deg lure. Her finner du 600 kvadratmeter fylt med fantastisk kunst og gjenstander.

I Kabelvåg, et sjarmerende samfunn med en rik historie, finnes en skjult perle som venter på de med lidenskap for kunst og kreative underverker – Lille Kabelvåg kunstgalleri og museum.

Til tross for hva navnet antyder, er dette kunstneriske paradiset alt annet enn lite. Det er en oase der de talentfulle ektefellene, Inger Anne Nyaas og Thor Erdahl, bringer liv til kunstneriske visjoner gjennom tekstiler, maleri og grafikk.

I 2006 åpnet dørene til Lille Kabelvåg, og fra sin beskjedne fasade ønsker besøkende velkommen til en verden av kunstnerisk prakt. Med imponerende 600 kvadratmeter til disposisjon, står galleriet stolt som ett av Nord-Norges største private kunstgallerier, et testament til grunnleggerne sine ubegrensede drømmer og kreativitet.

Fortsett å bla for å lese hele historien 🖼️👇

*Foto kreditt:
Banner: Aurora Stenersen
Kapittel #1: Ukjent
Kapittel #2, 3: Dan Mariner

Andre kapitler: Aurora Stenersen

KUNSTNEREN
INGER ANNE NYAAS

«Tekstiler er mitt medium, fra delikate gjennomsiktige stoffer i silkeorganza til gjenbrukte og fargede gamle tekstiler. I kunsten min utforsker jeg ulike materialer, som tekstiler i romlige og konseptuelle prosjekter som «Kopptua,» der hverdagslige tekstiler finner ny betydning gjennom avtrykk av ulike mønstre, symboler og bilder. I mine senere tekstilarbeider har jeg inkludert gjenbrukte materialer, plast, papirer og ulike gjenstander som noen kan betrakte som avfall, og har transformert dem fra deres opprinnelige funksjoner og gitt dem ny betydning.«

Inger Anne Nyaas, en kunstner med lidenskap for å utforske de ubegrensede mulighetene innen tekstiler, har gjort sitt preg i kunstverdenen. Med en base ved «Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design» i Bergen, utviklet hun sitt håndverk og kreative visjon, og beriket senere sine ferdigheter ytterligere ved Kunstskolen i Kabelvåg. Inger Annes kunstneriske reise har vært preget av anerkjennelse og støtte, som dokumentert gjennom ulike stipendier og tilskudd som har drevet hennes kunstneriske bestrebelser.

Gjennom karrieren har Inger Annes kunst utviklet seg, omfavnet en fusjon av farger, teksturer og ideer. Hennes kreasjoner er ikke begrenset til det tradisjonelle lerret; i stedet transcenderer de til konseptuelle prosjekter som utfordrer persepsjoner og gir liv til hverdagslige materialer. Fra Nordland til verden har Inger Annes kunst prydet utallige utstillinger, både solo og kollektive, og har fanget hjertene til kunstentusiaster og medkunstnere.

Men hennes kunstneriske bidrag går utover hennes personlige skapninger. Inger Anne har vært en aktiv deltaker i kunstfellesskapet, støttet og promotert medkunstnere gjennom sitt engasjement i organisasjoner som Norske Kunsthåndverkere Nord-Norge og K.N.I.V Kunstnerne i Vågan. Som medlem og kasserer i NKNN (Norske Kunsthåndverkere Nord-Norge) har hun spilt en viktig rolle i å pleie den regionale kunstscenen og gi en plattform for kreativ uttrykkelse.

Som medgründer av Lille Kabelvåg kunstgalleri har Inger Anne Nyaas funnet et tilfluktssted for sin kunst og en arena for å dele sin kreative ånd med verden.

Inger Annes kunstneriske reise er langt fra over, og med hvert øyeblikk som går, fortsetter hun å gi liv til tekstiler, fange essensen av verden rundt seg og omdanne den til fantastiske kunstverk. Hennes historie, som hennes kunst, er en historie om dybde, vitalitet og endeløs utforskning, et vitnesbyrd om kreativitetens kraft og en kunstners lidenskap som aldri tar slutt.

MALEMESTEREN OG GRAFISK KUNSTNER
THOR ERDAHL

Thor Erdahl, født 22. mai 1951, er en norsk maler og grafisk kunstner bosatt i Kabelvåg. Sammen med Inger Anne Nyaas eier og driver han det kjente Galleri Lille Kabelvåg.

Thors kunstneriske reise begynte med formell utdannelse ved SHKS (Statens Håndverks- og Kunstindustriskole) fra 1969 til 1972, etterfulgt av studier ved Kunstakademiet fra 1972 til 1978. I 1974 debuterte han på den prestisjefylte Høstutstillingen, en plattform for nye kunstnere i Norge.

En av hans betydningsfulle prestasjoner inkluderer mottakelsen av Kirke- og undervisningsdepartementets billedbokpris i 1980 for «Storm over Utvær,» et samarbeid med Kjell Sandvik.

Thor Erdahls kunst strekker seg utover lerretet, med hans talent vist i ulike store offentlige kunstinstallasjoner. Hans kreative berøring har prydet steder som Kabelvåg torg, Farmasibygget ved Universitetet i Tromsø, og de ikoniske Hurtigruten-skipene Fram, Trollfjord og Kong Harald. I 2003 var han Festspillutstiller under «Festspillene i Nord-Norge.» Thors kunstneriske bidrag har tjent ham anerkjennelse, med verkene hans som ervervet av institusjoner som Nasjonalgalleriet, Norsk Kulturråd, Riksgalleriet, Nordnorsk Kunstmuseum og Oslo kommunes kunstsamlinger, blant andre.

Lofotens fantastiske landskap tjener som hovedinspirasjon for Thors kunstneriske uttrykk. Gjennom sin kunst fanger han essensen av de majestetiske omgivelsene, og fyller hvert verk med regionens rå skjønnhet og røffe sjarm.

Gjennom årene har Thor vist frem sin kunstneriske dyktighet gjennom en rekke separatutstillinger, hver avduker en fengslende visuell fortelling. Utstillingene hans har prydet respekterte gallerier som Galleri 71 Tromsø, Galleri Norske Grafikere Oslo, Galleri Haugtussa Haugesund og flere, og brakt kunsten hans til takknemlige publikum.

Utover å skape fantastiske kunstverk, har Thor Erdahl bidratt til utviklingen av kunstutdanningen, delt sin kunnskap og ekspertise med kommende kunstnere. Han har undervist ved kunstskolen i Kabelvåg i to separate perioder, næret unge talenter og inspirert den neste generasjonen av kunstnere.

Hans reise som kunstner er preget av dedikasjon og en dyp tilknytning til det landet han kaller hjem. Hans arbeid legger ikke bare farge til galleriene, men beriker også livene til de som møter det, da de blir transportert inn i den fengslende verdenen av Lofoten gjennom hans penselstrøk og kreative visjon. Thors kunstneriske arv er en hyllest til de fantastiske landskapene og kulturarven i regionen, et visuelt kjærlighetsbrev som fortsetter å resonere med kunstentusiaster over hele verden.

Stopp og tenk.
Det er mye kunst å utforske på disse veggene.

La deg fengsle

Her regjerer kunstverkene til Inger Anne Nyaas og Thor Erdahl suverent og fengsler besøkende med deres unike uttrykk og kreative bestrebelser. Galleriet gir en intim innsikt i sjelene til disse kunstnerne, da deres verk snakker om deres reiser, følelser og skjønnheten de ser i verden.

Likevel er Lille Kabelvåg kunstgalleri og museum ikke bare en utstilling av grunnleggerne talenter. I løpet av året omfavner det en stadig skiftende rekke utstillinger, og inviterer medkunstnere fra nær og fjern til å pryde sine ganger. Hver tur til dette kunstneriske tilfluktsstedet lover nye oppdagelser, friske perspektiver og et kaleidoskop av kunstnerisk mangfold.

Men det er mer ved Lille Kabelvåg enn det som møter øyet.

I hjertet av galleriet ligger «Kunst i Motbakke,» en unik skattkiste av kunstneriske underverker og fascinerende objekter. Mens du klatrer de syv meter høye røde trappene, begynner besøkende en hypnotiserende reise gjennom syv rom, hver en kuratert helligdom for kunst, håndverk, rariteter og historiske underverker fra både lokale og internasjonale kunstnere.

Hver av disse rommene har sin egen historie å fortelle, og hvert objekt har en unik betydning. «Kunst i Motbakke» er en hyllest til kunstens mangfold, en feiring av det uventede og et vitnesbyrd om menneskets skaperkraft. Det er et sted der du kan la deg inspirere, undre deg, og oppdage skjønnhet i det uventede.

Bli inspirert

En plass der kunst og historie danser hånd i hånd, gir Lille Kabelvåg næring til den kreative sjelen og tenner en lidenskap for kunst som varer lenge etter at du har forlatt stedet. Det står som et bevis på kunstens transformative kraft, et sted der kunstneres drømmer møtes og besøkendes hjerter for alltid berøres av skjønnheten i menneskelig uttrykk.

I hjertet av Kabelvåg kan navnet «Lille Kabelvåg» antyde ydmykhet, men dens storhet og tiltrekningsevne er åpenbare for alle som trår over dørstokken. For de som søker en tilflukt for kreativitet, er Lille Kabelvåg et fyrtårn av inspirasjon som leder vandrere inn i en verden av uendelige kunstneriske underverker.

BESØK OSS
I KABELVÅG