Historien bak Lofoten Wool

100% ren lokal ull fra lykkelige sauer – Designet og produsert av profesjonelle håndverkere.

Engang, i den pittoreske øygruppen Lofoten i Norge, oppdaget en lidenskapelig tekstilhåndverker ved navn Ragnhild Lie en nedslående sannhet.

Landets dyrebare ull, dyrket av lokale saueraser, ble sendt til fremmede land, og lot lokale strikkere lengte etter arvegarnet sitt.

Fast bestemt på å omskrive denne historien og bevare den kulturelle arven av ullhåndverk, bestemte Ragnhild seg for at det var på tide å handle.

Fortsett å bla nedover 🐑🧶👇

*Foto krediteringer:
Banner: Sophie Peelman
Kapittel 1 & 2: Dan Mariner
Kapittel 3, 4, 5, 6 ,7 & 11Aurora Stenersen

Kapittel 8 & 9Ragnhild Lie

Starten på en ærverdig reise

Med sin omfattende ekspertise i arbeidet med ull, bega Ragnhild seg ut på en krevende oppgave. Hun forestilte seg et verksted som ikke bare skulle feire lokale saueraser og deres ull, men også bringe håndverkssamfunnet i Lofoten sammen. Så, i 2013, fant den første flokken av gamle norrøne sauer sitt hjem på hennes lille gård, og dermed ble Lofoten Wool født.

Fra begynnelsen ble bærekraft hjertet av dette prosjektet. Ragnhilds ubøyelige fokus på lokal produksjon, bevaring av tradisjonelle håndverksferdigheter og skapelse av produkter av høy kvalitet resonnerte ikke bare lokalt, men høstet også beundring langt utenfor Norges grenser. Lofoten Wool’s omdømme vokste som et lysende eksempel på ekspertise og troen på at ekte kvalitet står ut tidens prøve.

Mens øygruppens milde bølger omfavnet Ragnhilds verksted, snurret hver garnnøste en historie om dedikasjon og kjærlighet til naturens gaver. Strikkerne som en gang lengtet etter lokalt garn fant trøst og inspirasjon i trådene skapt med sin egen arv.

Gjennom årene blomstret Lofoten Wool, og vevde sammen et fellesskap av kunstnere og håndverkere som delte lidenskapen for bærekraftige, miljøvennlige praksiser. Deres kreative bestrebelser gav liv til historiene hvisket av ullen, og gjentok tradisjonene fra tidligere generasjoner samtidig som de banet vei mot en lysere, grønnere fremtid.

I dag har Lofoten Wool utviklet seg til et sterkt team. Solveig Elton Jacobsen er administrerende leder, håndverker og designer. Kiia Nummenpalo er håndverker, grafisk designer og jobber med salg.

Hos Lofoten Wool venter en oase av kreativitet og bærekraftighet.

Når du nærmer deg gårdsbutikken og verkstedet, Høystålet, i nærheten av de idylliske landsbyene Steine og Stamsund, møter et varmt kor av tilfredse sauer deg og inviterer deg inn i en verden av naturlig glede.

Hos Lofoten Wool er prosessen en symfoni av miljøbevisste praksiser. Reisen begynner med nøye innsamling av ull fra deres egne gamle norrøne sauer, kjærlig omtalt som vikingsauer. I en ånd av fellesskap samarbeider de også med lokale bønder i Lofoten og Nord-Norge, og skaffer ull fra norske hvite sauer. Trådene finner deretter veien til verkstedet, der de gjennomgår en grundig transformasjon til eksklusive stoffer.

Håndlaget med omsorg og kjærlighet

Naturens palett spiller en hovedrolle i fortellingen, da hvert garn og stoff kjærlig farges med plantebaserte nyanser. Resultatet er en imponerende rekke livlige og hypnotiserende farger, inspirert av selve essensen av Lofotens ville landskap.

Hjertet og sjelen i Lofoten Wool’s kreasjoner ligger i dyktige håndverkeres ferdigheter, hver enkelt en vokter av sitt kjære håndverk. Med urokkelig stolthet i sitt håndverk lager de hver strikkevare for hånd, og gir dem en tidløs tiltrekningskraft og et løfte om lang levetid.

Lofoten Wool står som en bastion av tradisjon, som opprettholder og verdsatte arven etter gamle håndverk.

Å entre Lofoten Wool er ikke bare en «shopping» opplevelse; det er en fordypning i en verden der natur og håndverk eksisterer side om side i hvert produkt.

Så hvis du noensinne befinner deg i nærheten av Høystålet eller Henningsvær, må du sørge for å besøke Lofoten Wool. Oppdag skattene til de gamle norrøne sauene, magien av plantefargede nyanser og den vedvarende elegansen til tradisjonelt norsk håndverk.

Hva kan du kjøpe og oppleve hos Lofoten Wool?

Garn: Lofoten Wool kuraterer den fineste ullen fra gårder beriket av ulike saueraser i Lofoten. Deres lidenskap for kvalitet og bærekraft skinner gjennom i våre to fortreffelige garnkolleksjoner:

  • «Røst Kolleksjonen»: Omfavn mykheten og lettheten til krysset ull fra både hvite og svarte/brune sauer, med et helt års vekst og ull klippet om høsten.
  • «Double Coated Wool Collection»: Opplev styrken til ull fra lokale sauer som norsk spæl, og gammelnorsk spæl. De lengre hårene gir motstandskraft, mens de finere fibrene gir trøstende varme.

Reisen til vårt garn begynner hos Fatland Ull, der ekspertsortering etter farge og kvalitet finner sted. Deretter begynner det en kystekspressreise til Hillesvåg Ullvarefabrikk, der det gjennomgår skånsom vasking og spinning, og blir til det vakre garnet du elsker. Noe av garnet finner veien til KriviVev på Tingvoll, der våre dyktige håndverkere vever stoffer som gir liv til våre fengslende design.

Når du fordyper deg i våre garns fortryllende teksturer, vil du legge merke til et snev av naturens nåde. Garnet inneholder sauefett (lanolin), som gir det en herlig mykhet og letthet som bare øker med hver skånsom ullvask.

Før du dykker inn i større prosjekter, oppfordrer vi deg til å strikke en prøveflik, vaske den og måle dens masker og pinntykkelse. Vår Røst Kolleksjon vil overraske deg, og bli både hvitere og mykere etter en vask, og tilføre ekstra sjarm til dine kreasjoner.

For å tilføre vårt garn et kaleidoskop av farger, bruker vi kunsten med plantefarging i vårt verksted. Hver batch med 100g nøster er et unikt mesterverk, og selv om vi gjør vårt beste for å matche fargene, legger den håndverksmessige prosessen til en herlig variasjon. Så når du kjøper våre produkter, gi oss beskjed hvis du foretrekker en lys eller mørk/mer intens nyanse. Sørg for å kjøpe nok av hver farge, da våre batcher raskt kan bli utsolgt, og vi vil ikke at du skal gå glipp av din visjon!

Gårdsbutikken: Hos Lofoten Wool opprettholder vi de kjære verdiene fra vår øy-historie og tar størst mulig hensyn til å hedre våre sauer ved å bruke hver verdifulle del etter at de er slaktet. Med en forpliktelse til bærekraft går vårt engasjement utover bare ullen.

De gamle norrøne sauene, voktere av skjulte skatter, lagrer fett rundt nyrene. Vi utnytter denne naturlige gaven for å lage aromatisk såpe og leverpostei, infusert med essensen av lokale urter. Hvert produkt utstråler essensen av Lofoten, en herlig sammenstrømning av tradisjon og innovasjon.

For våre saueskinn venter en reise av transformasjon. Direkte fra Horns slakteri til fastlandet finner de veien til ‘Roar Pels’ garveri, en mester i kunsten siden 1946. Der blir disse skinnet transformert til eksklusive skinn og tepper, og puster nytt liv inn i arven til våre sauer.

For å sikre din glede i årene som kommer, gir vi omfattende vaske- og vedlikeholdsinstruksjoner med alle våre skinn. Dette er et bevis på vårt engasjement for kvalitet, og disse instruksjonene er en guide for å bevare skjønnheten til din dyrebare eiendel.

* Hvis enkel omsorg er viktig for deg, er våre korthårede skinn et alternativ som tåler vaskemaskin, og kombinerer bekvemmelighet med omfavnelsen av naturens sjarm.

Du finner oss også i Henningsvær!

Det stemmer. Henningsvær, med sin unike atmosfære og kulturscene, er et perfekt sted for vår fantastiske nye filial.

I vår butikk finner du håndstrikkede gensere, luer, votter, ullsokker, og en solid samling av garn og strikkemønstre.

Kom og besøk oss – når du er i Henningsvær 😊

BESØK OSS
PÅ HØYSTÅLET
ELLER I HENNINGSVÆR