Historien bak Engelskmannsbrygga

Keramikkunstneren
Glasskunstnerne
Fotografen

Det hele startet tidlig på 1900-tallet, da et engelsk legemiddelselskap bygde «Engelskmannsbrygga» i Henningsvær for produksjon av medisinsk torskeleverolje.

Dette var under en periode da Lofotfisket utgjorde hoveddelen av inntektene for de fleste fiskerne i Nord-Norge. I Henningsvær er det registrert at rundt 1029 innbyggere bodde spredt rundt øyene som utgjorde fiskeværet.

Produksjonen av torskeleverolje i Norge kan spores tilbake til 1850-tallet. På den tiden ville de henge torsken (Skrei) til tørking og av og til salte den for å lage klippfisk. Rogna ble saltet i store tyske vintønner laget av eik, og torskeleveren ble dampet eller kokt for å lage torskeleverolje. I begynnelsen ble oljen bare skummet av mens leveren ble latt til å gjære i sommervarmen. Kan du forestille deg lukten? Faktisk pleide de å kalle lukten «lukten av penger», og med god grunn, da torskelever og klippfisk var Norges mest verdifulle handelsvare. Oljen ble brukt til å drive lamper over hele Europa og ble brukt i produksjonen av såpe, maling samt mye annet.

Etter hvert som de ble bedre på å produsere olje, forbedret de også utbyttet for hver dråpe torskeleverolje. De begynte å bruke store jernkjeler for å utvinne mer olje året rundt. I 1854 forbedret farmasøyt Peter Møller dampkoking-metoden for å utvinne bedre kvalitetsolje. Med høykvalitetsolje fikk de som drakk den det de trengte av vitamin A og D og syntes å være sjelden syke.

De fleste innbyggerne i Henningsvær bodde i fiskerhytter og var involvert i fiske og relaterte industrier. Spredt rundt på øyene ville du ha sett flere lagerbygninger og fiskefabrikker, samt mange fiskebåter.

I dag, godt over hundre år senere, finnes det ikke en eneste dråpe fiskeolje igjen. I stedet sørger dyktige håndverkere for at den tradisjonelle brygga fylles med moderne, norsk design.

*Fotokrediteringer:
Bilde 3: Kristin Folsland Olsen
Alle andre bilder: Aurora Stenersen

Fra 1997 til i dag

I 1997 ble verkstedfellesskapet etablert av keramiker Cecilie Haaland, fotograf John Stenersen og glasskunstner Kari Malmberg. Senere, i 2014, grunnla glasskunstnerne Heidi Kristiansen og Mette Paalgard Kristiansen & Paalgard i det allerede etablerte glassstudioet.

Håndverkerne har lagt merke til en økende interesse for ekthet. Flere og flere gjester setter pris på lokal håndverkskunst, spennende design og det imøtekommende, åpne verkstedsmiljøet.

Galleriet tilbyr et bredt utvalg av håndverk der tradisjonelt håndverk bevares gjennom moderne design.

Engelskmannsbrygga ligger midt på torget i Henningsvær, med kort avstand fra koselige kafeer, overnattingssteder, kunstgalleriet Kaviarfabrikken og kultursenteret Trevarefabrikken.

Keramikkunstneren
Cecilie Haaland

Cecilie Haaland er en heltids håndverker med et bredt repertoar, fra bruksobjekter med rene linjer i et enkelt og moderne designspråk til konseptuelle dekorasjoner. Hun arbeider hovedsakelig med porselen og fotografi, og helst en kombinasjon av begge. Det første av hennes pågående prosjekt «Phottery» henger på Nasjonalmuseet.

Cecilie har bodd i Lofoten siden 1995, er en utdannet håndverker og keramiker gjennom en læretid i mange år, og har drevet sitt eget verksted siden 1991. Hun eier og driver Engelskmannsbrygga galleri og verkstedfellesskap i Henningsvær.

Hun har deltatt i en rekke utstillinger, både hjemme og i utlandet. Hun har mottatt flere stipender, som for eksempel regjeringens 3-årige arbeidsstipend, og har hatt flere tillitsverv i styret til Norske Kunsthåndverkere Nord Norge. Hun var styreleder for Nord Norsk Kunstnersenter og sitter for øyeblikket i styret for Nord Norsk Kunstmuseum. I tillegg er hun prosjekteier for næringsnettverket Lofoten Art Galleries.

Engelskmannsbrygga er Cecilie Haalands hjertebarn – et levende kunst- og håndverkssenter som ligger på torget i Henningsvær i Lofoten. Haaland har vært eier og aktiv håndverker på Engelskmannsbrygga siden 1997.

GLASSKUNSTNEREN
Heidi Kristiansen

Heidi er medgrunnlegger og eier av glassstudioet Kristiansen & Paalgard i Engelskmannsbrygga sammen med Mette Paalgard.

Sitat: «Gjennom en grundig transformasjon med referanser, refererer Heidi Kristiansen til skulpturens historie i et materiale som er vanskelig å mestre.»

Heidi startet sin håndverkskarriere som glasskunstner ved «Glas skolan i Kosta» i Sverige fra 2003 til 2006. Deretter fortsatte hun ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, Designskolen, Bornholm, Danmark, fra 2006 til 2009.

Heidis kunst har blitt vist frem på ulike steder, inkludert «Glasstilstander / States of Glass» ved NNKS i Svolvær, Norge i 2021, en popup-utstilling med Reddymade på BAR’n, Kjetil Berge, Kvalnes, Norge i 2021, og medlemsutstillingen «Nord og never» hos NKNN, Galleri Nord Norge, Norge i 2020. Hun har også deltatt i mange andre utstillinger i Norge, Sverige og Danmark.

  • Hennes samling «Bubbleicious» ble ervervet av KODE, Vestlandske kunstindustrimuseum i Norge.
  • Premie: 2. plass i Juvenarte, Norge i 2009.
  • Medlem av The Norwegian Association for Arts and Crafts (Norske kunsthåndverkere) i Norge i 2009.

GLASSKUNSTNEREN
Mette Paalgard

Mette er medgrunnlegger og eier av glassstudioet Kristiansen & Paalgard på Engelskmannsbrygga sammen med Heidi Kristiansen.

Hun begynte å jobbe med glass ved Kosta glasskole i Sverige fra 2004 til 2007. Deretter fortsatte hun ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, Designskolen, Bornholm, Danmark, fra 2007 til 2010. Paalgards arbeid inkluderer både funksjonelle objekter og unike kunstverk. Hun arbeider med det gamle håndverket og tradisjonelle teknikker på en moderne og ny måte. Hennes design er ren og minimalistisk, der hun lar glassets materialespesifikke egenskaper komme til uttrykk.

Mette Paalgard har deltatt i en rekke utstillinger og har mottatt flere stipender, inkludert et 3-årig arbeidsstipend fra Kulturrådet i Norge.

FOTOGRAFEN
John Stenersen

John Stenersen, bosatt på Lofotenøyene, er en multitalentfull person som utmerker seg innen fotografi, skriving, undervisning og som naturguide. Opprinnelig startet han sin karriere som fotojournalist i Oslo, men skiftet fokus til natur- og dyrefotografi etter at han flyttet til Lofoten i 1995. Hans bemerkelsesverdige arbeid har resultert i utgivelsen av bøker, postkort og kunstverk som viser frem skjønnheten i Nord-Norge.

Siden 2002 har John Stenersen delt sin kunnskap og ekspertise ved å undervise i fotografi ved Lofoten folkehøgskole. Med sin dype lidenskap for ornitologi og økologi er han også svært ettertraktet som en engasjerende foreleser og pålitelig naturguide.

De ulike prosjektene til John Stenersen er samlet under navnet «Tringa AS,» selskapet han etablerte i 1997.

BESØK OSS
I HENNINGSVÆR
ELLER online