Historien om Galleri 2

En smak av verden vi lever i, og det som ligger utenfor vår rekkevidde – verdensrommet.

I Stamsund, Lofoten, der den ubesudlede skjønnheten i naturen møter de grenseløse rikene av kunstnerisk utforskning, ligger et kreativt fristed kjent som Galleri 2.

Gjemt bort i den sjarmerende landsbyen Stamsund, er dette ekstraordinære galleriet mer enn bare et sted for å vise kunst; det er en portal til verdener utenfor vår rekkevidde, der essensen av universet vårt og mysteriene i verdensrommet vever seg sammen med menneskelig kreativitet.

*Alle bilder av: Aurora Stenersen

Fortsett å lese for å få hele historien 🖼️👇

KUNSTNEREN
VEBJØRG HAGENE THOE

I den fortryllende kunstens verden, står Vebjørg Hagene Thoe som en strålende kunstner, som maler lerretet i sitt liv med lidenskap og dedikasjon. Siden hun ble født i 1953, i Fredrikstad, har Vebjørgs kunstneriske reise vært en av utforskning, nysgjerrighet og kunstnerisk briljans.

Hennes streben etter kunnskap førte henne inn i de menneskelige sinnets kompleksiteter, da hun fullførte sitt undergraduate studium i psykologi i Oslo i 1974. Men hjertet hennes lengtet etter det kunstneriske riket, og hun bega seg til det prestisjetunge Academy of Fine Arts ‘Jan Matejko’ i Krakow, Polen. Der, fra 1975 til 1977 og senere i 1983 til 1985, finslipte hun sine ferdigheter, utforsket ulike former og teknikker og omfavnet underverkene av kunstnerisk uttrykk.

Gjennom hele sin strålende karriere har Vebjørgs kunstneriske briljans blitt anerkjent og feiret med utallige stipend, priser og tilskudd. Fra det prestisjetunge National Art Grant for utstillinger til Ulrik Hendriksen minnepris og Vestvågøy fylkeskulturpris, har hun prydet sin kunstneriske reise med en konstellasjon av utmerkelser, hver et testament til hennes dype innvirkning på kunstverdenen.

Vebjørgs kreative geni begrenser seg ikke til gallerier alene, da hennes kunst har vandret utenfor for å prege offentlige rom. Fra «Leknes Bo- og Servicesenter» til biblioteket i Harstad og videre, har hennes kunst prydet offentlige institusjoner, pustet liv og inspirasjon inn i hverdagens rom.

Men hennes kunst er ikke bare en utstilling av ferdigheter og talent; det er en reise med læring, deling og inspirasjon av andre. Som gjesteforeleser ved University of Dar es Salaam (UDSM) og workshop-leder for UMOJA-prosjektet i Mosambik og Sør-Afrika, har Vebjørg formidlet sin visdom og lidenskap for kunst til aspirerende kunstnere over hele verden.

Utover hennes kunstneriske bestrebelser har Vebjørg aktivt bidratt til kunstnermiljøet, tjenestegjorde i ulike roller som styremedlem for «Nord-Norske Bildende Kunstnere» og som gallerisjef for Galleri 2. Hennes dedikasjon til å fremme kunst og nære den kreative ånden har satt en uutslettelig merke på det kunstneriske landskapet.

Midt i Lofoten, midt i den ubesudlede skjønnheten i naturen og de himmelske underverkene, fortsetter Vebjørg Hagene Thoe å fortrylle verden med sin kunstneriske briljans. Hvert penselstrøk, hver skulpturert form, gjenspeiler essensen av følelser, og overgår grenser og berører dybden av menneskesjelen. Hennes kunst er en invitasjon til å reise utenfor det ordinære, til å omfavne kosmosens undere og den kreative ånden som bor i oss alle. I kunstens stadig skiftende vev skinner Vebjørgs lys sterkt, og lyser vei for kommende generasjoner av kunstnere.

KUNSTNEREN
SCOTT THOE

I den fengslende kunstens verden, der visjoner materialiserer seg og kreativiteten kjenner ingen grenser, står en annen kunstnerisk stråleglans – Scott Thoe, en norsk-amerikaner hvis reise har vært like mangfoldig og bemerkelsesverdig som hans skapninger. Født i Minnesota, men oppvokst i den livlige staten California, tok Scotts lidenskap for kunst rot i en tidlig alder.

I en alder av 13 år mottok han en livsforandrende invitasjon til å delta på det prestisjetunge Berkeley College of Arts and Crafts, en attest til hans usedvanlige talent og uendelige potensiale. Hans høyere utdanning inkluderte både Europa og USA, hvor han tjente M.A. grader fra University of Washington og Harvard, og en Ph.D. fra University of Washington før han begynte på sin kunstneriske utdanning ved Academy of Fine Arts ‘Jan Matejko’ i Krakow, Polen (hvor han møtte Vebjørg ❤️), etterfulgt av to transformative år ved Muthesius Academy of Art i Kiel, Tyskland.

I løpet av de siste tre tiårene har Scott Thoe kalt Lofoten sitt hjem, der hans kunstneriske bestrebelser har blomstret midt i den ubesudlede skjønnheten i naturen. Hans kunstverk strekker seg langt utenfor galleriveggene, med monumentale byggeprosjekter og imponerende offentlige installasjoner som etterlater et uutslettelig preg på de landskapene de pryder.

Scotts kunst transcenderer grenser, og hans innflytelse når langt og bredt. Invitert til Moskva av ingen andre enn president Gorbachev i 1992, presenterte han sitt visjonære kunstkonsept «Tanks for Peace» for den russiske Dumaen i 1993. Modellen av den fantastiske 40 000-tanks broen vakte beundring og ble utstilt på anerkjente institusjoner som OSSE-hovedkvarteret i Wien og Bundestag i Berlin.

Hans verk er ettertraktet av prestisjefylte samlinger over hele verden, inkludert Nasjonalgalleriet i Polen, Nasjonalmuseet i Syktyvkar, Russland, og Nasjonalgalleriet i Republikken Komi, Russland, for å nevne noen få. Scotts kunstneriske visjon begrenser seg ikke til gallerier alene, da hans offentlige kunstinstallasjoner har prydet steder som Vestvågøy Rådhus i Lofoten og Green River Municipal Library i Wyoming, USA, og etterlater en kunstnerisk arv for kommende generasjoner.

I sine solo-utstillinger vever Scotts kunst eventyr og ettertanke, og inviterer seerne inn i en verden der farger og former danser i harmoni, og gir liv til hans visjoner. Fra Nasjonalmuseet i Syktyvkar, Russland, til Fredrikstad Kunstforening i Norge, viser hver utstilling mangfoldet i hans kunstneriske dyktighet og kreativt språks universalitet.

Scott er også en anerkjent lærer, som deler sin visdom og kunnskap om kunst med aspirerende kunstnere. Som gjesteforeleser sammen med Vebgjørg ved University of Dar es Salaam i Tanzania og som verkstedsleder for UMOJA-prosjektet (Mosambik og Sør-Afrika), har han næret den kreative ånden i andre og sådd inspirasjonens frø.

I kunstens omfattende vev skinner Scott Thoes briljans som et ledende lys, og lyser veien for medkunstnere og kunstentusiaster. Hans skapelser er en feiring av menneskets ånds uendelige potensiale, en invitasjon til å utforske fantasienes dybder og undere som kan oppstå når kreativiteten ikke kjenner grenser.

Tre inn i verden til to kunstnere

Forbered deg på å bli fengslet av Vebjørg og Scott sin fantastiske visjon, det talentfulle kunstnerparet som bega seg ut på denne kunstneriske odysseen. Grunnlagt i 1999 fant Galleri 2 sitt hjem innenfor veggene til et ærverdig 100 år gammelt vaskeri ved den berømte Hurtigruten-kaien. Omgitt av imponerende naturskjønnhet er det her Vebjørg og Scott ønsket å vise frem ikke bare praktene i verden de bor i, men også å transportere besøkende til himmelske riker utenfor deres villeste forestillinger.

Med hvert penselstrøk og skulpturert form bærer kunsten som pryder disse hellige veggene en historie for seg selv. Men det som skiller dette galleriet fra andre, er penselstrøket med storhet hvert stykke har støtt på – penselstrøket med den kalde omfavnelsen fra rommet selv. Forestill deg å stå foran et mesterverk som har reist utenfor atmosfæren vår, og bevitnet den interstellare reisen til kunst som transcenderer grensene for vår jordiske tilværelse. Kosmisk dans av farger og former lokker, og inviterer deg til å krysse kosmos fra komforten av et galleri.

Det åpne havet, fisket, og et sultent dyreliv. Noe alle i Lofoten kan relatere til.

Bygge broer mellom kunst

Vebjørg og Scott tror på kraften av kunst for å forbinde verdener. De har skapt kunst som krysser tid og rom, og gir liv til ideer som spenner fra romfart til dyreliv. Hvert verk er et unikt uttrykk av deres kjærlighet til Lofoten og deres lengsel etter å utforske grensene for menneskelig kreativitet. Utforsk deres kunst, og la deg inspirere til å drømme stort, for det er i kunsten at vi kan krysse grensene for vår egen forståelse og se verden med nye øyne.

Galleri 2 er ikke bare et sted for å se kunst; det er et sted for å oppleve kunst som tar deg til steder du aldri har forestilt deg. Velkommen til en verden der himmelen møter havet, romfart møter dyreliv, og kunstnere blir brobyggere mellom verdener.

Et enslig fjell reiser seg som ryggen til en sovende drage.

Kjære reisende, hvis du lengter etter å begi deg ut på en kunstnerisk reise som ingen annen, venter Galleri 2 på din ankomst. La varmen fra menneskelig kreativitet omfavne den kalde berøringen av kosmos, og sammen skal vi våge oss utenfor det vanlige, nyte Lofotens herlighet og underverkene som ligger utenfor vår rekkevidde.

BESØK OSS
I STAMSUND