Galleri Lofoten – En Gullalder for Nordnorske malerier

Den største samlingen av nordnorske malerier fra rundt forrige århundreskifte – en gullalder for nordnorske malerier.

I den sjarmerende landsbyen Henningsvær, den arktiske versjonen av Venezia, ligger et klenodium av kunstarv – Galleri Lofoten. Fylt av historie og skjønnhet, er dette galleriet en skattkiste av nordnorske malerier fra den gyldne tiden på slutten av 1800-tallet.

Når du går inn på galleriets første etasje, blir du møtt av en stor samling mesterverk av kjente kunstnere som Otto Sinding, Gunnar Berg og Adelsteen Normann. Veggene blir levende med livfulle farger som fanger essensen av nordnorske landskap og havutsikt i deres mest strålende øyeblikk.

*Alle bilder av: Aurora Stenersen

Les videre for å lære mer 🖼️👇

Stig opp i første etasje…

En verden av akvareller venter deg, takket være den feirede kunstneren Lars Lerin. Hans unike teknikk, med nyanser av grått, blått og oker, skildrer på en vakker måte samspillet mellom lys og natur. «Det er faktisk lyset som er mitt motiv,» sier Lerin, og i kunsten hans kan du føle den overnaturlige magien i Lofotens landskap.

Som om ikke det var nok, viser første etasje også en ekstraordinær samling verk av H.M. Dronning Sonja selv. En lidenskapelig kunstner, dronningens kreasjoner omfavner ulike teknikker, inkludert litografi, etsning og akvatint. Hennes «Tre reiser, tre landskap,» skapt med Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl, og «Tekstur,» med Magne Furuholmen, er et testament til hennes kunstneriske dyktighet.

Butikk og utstilte kunstnere

Når du vandrer gjennom galleriet, vil du finne en butikk full av kunstbøker, postkort og plakater med de utstilte kunstnerne. Men hvorfor ikke ta en pause og smake på de lokale smakene? I den koselige kafeen kan du unne deg et glass vin og et deilig ostefat fra Aalan Gård.

Utover sine kunstneriske underverk, har Galleri Lofoten en større betydning – det formet oppfatningen av Lofotens storhet for nasjonen. Maleriene forvandlet naturunder til estetiske skatter, som fremmet beundring for deres iboende verdi. Som et resultat blomstret Lofotens landskap som en turistattraksjon, i likhet med regionens blomstrende fiskeri.

*Portrett: May Linn Hjørnevik

I Henningsvær forblir Galleri Lofoten en bauta for kunstens kraft til å transcendere tid, til å fange naturens essens, og til å inspirere generasjoner. Å verdsette den fortryllende skjønnheten til Lofoten og dens kunstneriske arv.

Ta et øyeblikk til å ta alt inn. Se gjennom kunstnerens øyne og hvor de har funnet sin inspirasjon.

BESØK OSS
I HENNINGSVÆR