Galleri Espolin & Historien om Kaare Espolin Johnson

En høvding innen norsk kunst

Galleriet ligger på Storvågan i Kabelvåg og er designet av arkitekt Gisle Jakhelln, inspirert av tradisjonell islandsk arkitektur (da Kaare Espolin Johnson hadde islandske røtter). Inne i bygningens mange store og praktfulle haller tar kunsten senterplass, presentert i all sin prakt.

Storvågan er en destinasjon i seg selv. Her finner du også Lofoten Museum, Lofoten Aquarium og Nyvågar Rorbuhotell (Lofoten Ski Lodge). Men mer om det senere. Nå, la oss fokusere på Kaare!

*Alle bilder av: Aurora Stenersen

Fortsett å skrolle 🖼️👇

KUNSTNEREN & ILLUSTRATØREN
KAARE ESPOLIN JOHANSON

Kaare Espolin Johnson, en ekte høvding blant norske kunstnere, satte et uutslettelig preg på historiens lerret. Født 12. mars 1907 på Vasseng gård i Surnadal, tok hans kreative reise ham fra nordlige Vadsø til Oslos pulserende hjerte. Fra en tidlig alder begynte Johnsons kunstneriske talent å blomstre, drevet av en spesiell lag-og-skrap-teknikk han utviklet ved å bruke sot for å skape slående svart-hvite mesterverk.

Etter han debuterte på Høstutstillingen i 1932, fant Johnsons talent snart et bredere lerret da han bidro med illustrasjoner til magasinet Arbeidermagasinet. Hans evne til å fortelle gjennom kunst førte til samarbeid med anerkjente forfattere, som ga liv til deres litterære verk. Spesielt hans illustrasjoner for Einar Kristoffer Aas og Peter Wessel Zappfes «Vett og Uvett» forble en varig kilde til glede for ham.

Likevel var det hans fascinasjon for det nordnorske fiskerlivet som ble hjørnesteinen i hans kunstneriske uttrykk. Fra kystsamfunnene til de rurale landskapene var hans motiver fylt med regionens ånd. Spesielt hans illustrasjoner for Sigbjørn Hølmebakk’s «Fimbulvinter», Regine Normanns «Ringelihorn og andre eventyr» og Johan Bojers «Den siste viking» fanger essensen av Nord-Norges sjel.

Utover illustrasjonene

Johnson’s kunstneriske dyktighet strakte seg utover boksidene. Hans feirede verker prydet skipet MS Harald Jarl, med motiver lånt fra Petter Dass’s «Nordlands Trompet.» Disse bemerkelsesverdige maleriene fant et nytt hjem om bord i MS Trollfjord da MS Harald Jarl ble solgt.

Gjennom årene dalte aldri Johnson’s lidenskap for kunsten. I 1992, under et intervju med NRK TV i forbindelse med åpningen av Espolin-galleriet, uttrykte han sin største glede over å illustrere «Vett og Uvett» og «Den siste viking.» Den barokke humoren i «Vett og Uvett» traff en akkord med ham, noe som gjorde det til et gledelig prosjekt. Hans skapninger og bidrag tjente ham den prestisjetunge Nordland fylkes kulturpris i 1990, som forankret hans posisjon som en kjær kunstnerisk stjerne.

En varig påvirkning

Gjennom hele Norge finner 39 av Johnson’s kunstverk et hjem i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, som et vitnesbyrd om hans varige innflytelse på landets kulturarv.

Fra hans beskjedne begynnelse til å bli en feiret kunstner, resonerer Kaare Espolin Johnson’s kunstneriske reise med kunstelskere og beundrere. Hans arv lever videre på Espolin-galleriet, et sted der storheten i Lofotens landskap smelter sammen med folket sin kunstneriske dyktighet.

Bli med oss på en tidløs reise gjennom Kaare Espolin Johnsons fengslende verden, der hvert penselstrøk forteller en historie om lengsel, motstandskraft og den vedvarende skjønnheten i Nord-Norge.

Å finne inspirasjon.

Mens du går rundt i galleriet, stopp opp og reflekter. Det er så mye inspirasjon å hente her. Espolin har inspirert utallige kreative sjeler, noe som er et vitnesbyrd om all hans dedikasjon.

BESØK OSS
I STORVÅGAN

Galleriet er en del av «SKREI». Det inkluderer akvariet og museet nevnt tidligere. Du kan kjøpe en kombinasjonsbillett som inkluderer alle tre attraksjonene. Og hvis du er sulten, sjekk ut Nyvågar Rorbuhotel. De tilbyr både lunsj og middag, laget med lokale ingredienser, og de har til og med sin egen aquavit-bar!