Galleri Dagfinn Bakke og hans historie

«Jeg formidler opplevelser fra naturen. Jeg oppfatter landskapet i all sin prakt, dramaet, endringene, kreftene.»

I Svolvær, «Lysets By», finner du Galleri Dagfinn Bakke. Her kommer de bemerkelsesverdige talentene til den kjente kunstneren til liv, og inviterer besøkende med på en reise gjennom hans arv.

Dagfinn Bakke var en bemerkelsesverdig kunstner kjent for sin unike evne til å fange essensen av sine omgivelser. Gjennom sin kunstneriske dyktighet ga han liv til landskap, og skildret endringer og krefter som formet dem. Hans penselstrøk og nøye utførte litografier brakte naturens mangefasetterte skjønnhet til live, og forvandlet den til et levende lerret.

*Foto:
Banner: Aurora Stenersen
Kapittel 3 og 6: Aurora Stenersen
Kapittel 1: Kjell Ove Storvik
Kapittel 2 og 4: Privat
Kapittel 5: Lars Bjørn Martinsen – NRK Nordland

Fortsett å bla for å få hele historien 🎨👇

KUNSTNEREN
«DAN» (DAGFINN BAKKE)

Dagfinn Bakkes reise begynte 16. august 1933 i den fredelige byen Lødingen.

Dagfinn Bakke, kjærlig kjent ved sin signatur «DAN,» besatt en sjelden gave for å bringe liv til sin kunst. Hans kunstneriske uttrykk var preget av en unik essens som resonerte med betrakterne. Med bare et pennestrøk kunne han skape morsomme illustrasjoner som fant veien til bøker og magasiner, og fylte leserne med glede. I over tre tiår, fra 1956 til 1992, holdt han den ærverdige stillingen som tegner for Lofotposten, der hans arbeid spredte latter og glede blant leserne.

Som person var Dagfinn dedikert til kunstprosjekter, både sine egne og de han tok på seg med kolleger. Likevel forble han mest beskjeden, stille og ydmyk om sine egne prestasjoner. Som illustratør malte imidlertid Dagfinn Bakke med levende nyanser av humor, og ga aquatintene og blekkskissene sine en smittsom lekenhet som brakte historier til live. Hans vittige tegninger avslørte glimt av hans sjel, og reflekterte en ånd så fargerik som nordlyset som prydet hans kjære Lofoten.

Dagfinns kunstneriske repertoar strakte seg utover humor; han var også en dyktig kunstner som utmerket seg i akvareller og grafikk. Hans fortryllende landskap fanget virkelig essensen av hans kjære omgivelser. Hvert penselstrøk på lerretet gjenspeilet bølgenes rytme og vindens hvisken som kjærtegnet Lofotens kyster.

Dagfinns kunstneriske talent kjente ingen grenser, og tiltrok seg beundrere fra nær og fjern. Hans fengende verk tjente ham solo utstillinger i forskjellige deler av verden, der nysgjerrige og takknemlige publikum kunne oppleve skjønnheten i hans håndverk på nært hold.

I Svolvær dyrket Dagfinn sin lidenskap for maling og illustrasjon, og viste sin dype tilknytning til den landet som formet ham. Lofoten tjente som det evige bakteppet for hans livsverk, en evig inspirasjon som inspirerte hvert pennestrøk av hans kreativitet.

I årene som gikk, forble Dagfinns lidenskap for kunst og humor urokkelig. Hans illustrasjoner for de kjære bøkene om Oluf, skrevet av den ærede Arthur Arntzen, tilførte en ekstra dimensjon til historiene, og gjorde dem til kjære klassikere.

I 2015, i anerkjennelse av hans uvurderlige bidrag til regionens kulturliv, ble Dagfinn Bakke hedret med den prestisjetunge Petter Dass-medaljen av Nordlændingernes Forening. Denne anerkjennelsen var velfortjent for en kunstner som hadde vevd latter og undring inn i livene til utallige lesere og kunstentusiaster.

1. januar 2019 kom Dagfinn Bakkes reise i denne verden til en slutt. Selv om han ikke lenger er blant oss, lever hans kunstneriske arv videre. I dag bærer familien hans fakkelen og bevarer hans dype innvirkning på kunstens verden. Navnet Dagfinn Bakke og Lofotens kjære landskap forblir for alltid sammenvevd, vevd inn i kunstnerisk brillians og grenseløs fantasi.

Vil du ta med litt historie hjem når du besøker Svolvær?

Velkommen til galleriet

Når du går inn, blir du umiddelbart fanget av den omfattende samlingen av Dagfinn Bakkes kunstneriske kreasjoner. Et intrikat teppe av litografier, akvareller, linosnitt og avis-tegninger venter, hvert stykke forteller en unik historie. Galleriet viser den rike mangfoldet av hans arbeid, og tilbyr et glimt inn i sjelen til en kunstner som var dypt forankret i sine omgivelser.

Akvarellene skildrer vakkert dansen til nordlyset, og skaper en følelse av magi og undring. Når du utforsker videre, vil du støte på mørkere malerier inspirert av arktiske vintre, som vekker en mystisk og kontemplativ atmosfære.

Hvis du lar deg trekke mot Lofotens magnetiske sjarm og lengter etter å oppleve magien i landskapene, la Galleri Dagfinn Bakke være din guide. Forbered deg på å bli fortryllet, inspirert og fordypet i Nord-Norges sjel – en reise som starter og slutter med Dagfinn Bakkes eksklusive kunst.

Andre kunstnere du finner i galleriet inkluderer

Jonny Andvik, Åke Berg, Ståle Blæsterdalen, Kari Rindahl Endresen, Tove Hov Jacobsen, Kaare Espolin Johnson, Kristian Finborud, Jøran Flo, Dag Fyri, Dang Van Ty, Jon Olav Helle, Bente Helmersen, Kine Hellebust (foto grafikk), Lars Øyvind Hopland, Jan Harr, Jan Helfjord, Else-Maj Johansson, Lars-Erik Karlsen, Harald Koldrup, Runi Langum, Eva Langaas, Tine Lundkvist, Karin Lykke Groth, Bjørnar K. Meisler, Elling Reitan, Thorstein Rittun, Gino Scarpa, Lind-Arnold Solstad, Kjell Ove Storvik (Foto), Ola Strand, Jan-Martin Ulvåg, Gunn Vottestad, Wenche Øyen, Skule Waksvik (Skulpturer), Grethe Winther-Svendsen (Keramikk)

BESØK OSS
I SVOLVÆR