Nusfjord – Lofotens «skjulte perle»

Med nytt ansikt og innmat har mye skjedd i en av Lofotens “skjulte perler». En reise til Lofoten er ikke komplett uten en tur innom Nusfjord.

Nusfjord er ofte omtalt som en av de eldste og best bevarte fiskeværene i Norge, og ligger 6,2 km ned fra E10; hovedåren som tar deg gjennom Lofoten. En håndfull rorbuer og driftsbygg gjør opp fiskeværet som i dag huser et knippe fastboende, samt overnatting og fasilitetene rundt nyåpnede Nusfjord Arctic Resort.

Nusfjords historie

Det er funnet spor av mennesker i Nusfjord fra 425 f.kr., og med en gullalder tidlig i forrige århundre er Nusfjord en skattekiste av historie og et dypdykk inn i en era hvor skreien lå på klippene og hang på gjellene over hele området. Under gullalderen regner man med at det hang over 600.000 fisk samtidig på gjellene her. På tidlig 1900-tallet var Nusfjord hjem til mer enn 1500 fiskere, og på veggene i serveringssteder og driftsbygg kan man se bilder av fisk og skøyter så langt øyet kan se. I tillegg er mange av de gamle driftsbyggene som smia, røkeriet, båthusene og trandamperiet tatt vare på, og utgjør i dag med mye annet den historiske rundturen som tar deg gjennom det klassiske Lofoten.

I dag kan du bo i de samme rorbuene som de gamle fiskerne bodde i, dog med en noe høyere standard og komfort. Nusfjord har raskt blitt en favoritt blant fotografer og turister som vil få et innblikk i hvordan det var å leve i et intimt fiskevær. Med sin lokasjon i enden av veien, langt fra tungtransport og trafikk, har Nusfjord ligget skjermet fra omverdenen i lang tid. Veien hit ble først bygget på 60-tallet, og rundt havna i Nusfjord har det ikke blitt reist noen moderne hus siden fiskeværets glansdager. “Alt” er som det en gang var. 

Aktiviteter

Eventyrene og aktivitetene som tilbys I Nusfjord er satt sammen med hjelp fra lokale innbyggere, og skaper minner som varer livet ut. Her kan du bli med på ekte Lofotfiske med kapteinen Jan Martin og hans besetning ombord de ekte fiskeskøytene Elltor og Havdur, padle kajakk i fjorden i mellom bratte fjell som går rett ned i havet, og begi deg ut på tradisjonelle fjellstier med panoramautsikt utover øygruppen. Når man beveger seg inn i nattestimene kommer det spektakulære nordlyset fram og man har et flott utgangspunkt til å reise å se den forlokkende midnattssolen. Og i Nusfjord er du aldri langt fra det ene eller andre.

Omgitt av øyas høyeste fjell og en tropisktfarget fjord ligger Nusfjord perfekt for fototørste turister som jakter det best bildet for Instagram av natur eller arkitektur. Mellom slagene fungerer Landhandleriet Café, Oriana Kro og Karoline Restaurant som både vannhull og kulinariske opplevelser, med alt fra tørrfisk til smoothie bowls, og med et stort fokus på lokale råvarer.

Nusfjord er en unik og autentisk destinasjon med beliggenhet i den tradisjonsrike og sjarmerende fiskelandsbyen Nusfjord i Lofoten. Det nye resortet er åpent året rundt. Her kan du kan oppleve alt fra det spektakulære nordlyset om vinteren eller kort vei til den forlokkende midnattssolen om sommeren.

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.