Feriehus

Væreiergården anno 1828 – Svinøya Rorbuer

Om

Overnatting og selskapslokale
Sommer, vinter – høst og vår: Væreiergården på Svinøya har stått der gjennom alle årstider siden 1828. Den snart 200 år gamle hovedbygningen tilbys til overnatting og selskapslokale som selve juvelen i «samlingen» til Svinøya Rorbuer.

Virksomheten til Svinøya Rorbuer er som en kulturhistorisk samling å regne. Det tilbys overnatting i de samme rorbuene som fiskerne bodde i under det tradisjonsrike Lofotfisket. Den velrennomerte restauranten Børsen holder til i bryggene som væreieren førte opp i 1828. Resepsjon med inn- og utsjekk er i krambua; butikken i dagens språkdrakt. Der det før ble omsatt «alt» fiskere og tjenestefolk trengte til livets opphold, deles det i dag ut nøkler og formidles historie til gjester fra hele verden.

Væreiergården går inn som en unik brikke i virksomheten og formidlingen til Svinøya Rorbuer – 191 år etter at den ble oppført. Før jul i 2019 kunne de første gjestene hilses velkommen til væreierens hovedhus i ny, men likevel gammel drakt. Å entre Væreiergården gjennom dobbeltdørene midt på byggets langside, er en reise tilbake i tid.
Det var femte generasjon, John Berg, som etablerte reiselivsanlegget Svinøya Rorbuer og etter hvert Børsen restaurant på begynnelsen av 1990-tallet. Mange av byggene var i dårlig forfatning etter å ha stått tomme i flere ti-år. Fiskebåtene var blitt større, fiskerne hadde for lengst begynt å sove om bord i stedet for i rorbuene på land. John Berg kjempet imot et ønske om å rive byggene, da han bestemte seg for å ta fatt på bevaringsjobben.

Væreiergården har vært i bruk gjennom alle år, men ble solgt ut av væreierfamilien på 1950-tallet. Politimester Waldahl og hans etterkommere har eid gården fram til Svinøya Rorbuer kjøpte den tilbake i 2017.

Svinøya Rorbuer er direkte tuftet på den virksomhet Gunnar Berg etablerte på Svinøya i 1828. Idet Væreiergården inngår som et produkt fra Svinøya Rorbuer, sluttes ringen. Alle de historiske byggene på Svinøya er nå samlet som en del av virksomheten.

Væreiergården har til sammen 17 sengeplasser, i tillegg til to rom i Stabburet. Stabburet har hatt en sentral plass i livene til mange generasjoner på Svinøya. Stabbursklokka ringte inn til måltider i Væreiergården. Da ble arbeidet lagt ned for en stund. Beboerne i husene rundt Væreiergården fulgte stabbursklokkas klang, og serverte måltider til vertskap og betjenter.

Ni rom i Væreiergården
5 rom med dobbeltsenger
1 enkeltrom (med kanskje den beste utsikten!)
3 rom med to enkeltsenger (twin)
Dusj/bad/toalett:
Ett av dobbeltrommene (2.etg.) har eget bad
To romslige bad i 2. etg.
Tre toaletter på grunnplanet

To rom i Stabburet
1 dobbeltrom
1 enkeltrom

Sum antall senger Væreiergården og Stabburet: 20

Til overnatting leies Væreiergården som én enhet. Den egner seg til firmaturer, seminarer, kurs, teambuilding eller familier/grupper som vil ha en unik ramme under sitt opphold i Lofoten.
Overnatting i Væreiergården kan kombineres med selvhushold og/eller måltider på Børsen. En tredje variant er en totalpakke hvor leie av Væreiergården inngår som ett av elementene. I dialog med gjesten eller gjestens representant, skreddersys et opplegg hvor Svinøya Rorbuer stiller med vertskapspersonell, kokker/kjøkkensjef, sjåfører, guider, m.m. Det kan også settes sammen unike pakker med opplevelser rundt om i vårt fantastiske øyrike.

Restauranten Børsen ligger rett over veien fra Væreiergården. På Børsen serveres deilig frokost hver eneste dag. Til grupper serveres også lunsj. Om kvelden er det middagsservering, med tørrfisk i som stedets virkelige spesiale.

Svinøya Rorbuer har møterom av ulike størrelser – alle innenfor 50 meter fra Væreiergårdens hoveddør. Det største av møterommene, «Galleriet», har plass til 120 personer. Samlet overnattingskapasitet hos Svinøya Rorbuer er 230.

Lysthuset i Væreiergårdens hage stod ferdig til bryllupet mellom Lars Berg og Louise Johnsen sommeren 1862. Lysthuset står der den dag i dag – og har fått selskap av et nytt bygg. Til åpningen av Væreiergården som overnattingssted og selskapslokale i 2019, er det bygget badstue med store vinduer ut mot Vestfjorden. I badstu-bygget er det toalett og garderobe. Utenfor er det støpt platting slik at gjestene kan virkelig kan få kjenne naturelementene på kroppen: Tar du turen fra den varme badstua, ned i fjær og ut i Vestfjorden, har du tatt det vi på Svinøya kaller Lofotspa!

Da Gunnar Berg kjøpte halve Svolvær hos sin svigerbror og etablerte seg på Svinøya på slutten av 1820-tallet, var oppføringen av Væreiergården noe av det første han iverksatte. Familien trengte et sted å bo, det hastet med å få gården ferdig. Gunnar Berg var sønn av prosten på Ibestad, og vokste opp med gårdsdrift utenfor Harstad. I dag ville Gunnar Berg blitt omtalt som en «handyman», og han tok selv del i byggingen av Væreierboligen.

Ola Skjeseth har arbeidet på Svinøya sammen med John Berg siden reiselivsanlegget ble etablert. I 2008 overtok han den historiske bygningsmassen og driften. Der Gunnar Berg tok del i oppføringen, har Skjeseth i perioden 2017-2019 arbeidet heltid med oppussingen og bevaringen av Væreiergården.
Resultatet er blitt et unikt overnattingssted og selskapslokale. Væreiergården kan leies til selskaper som bryllup, mottakelser og sammenkomster. Med langbord kan det være 18 personer til bords. Stuenes utforming tillater en kombinasjon av langbord og rundbord. Da kan 40 personer være til bords og bli servert fra Væreiergårdens eget kjøkken.
I selskaper vil det bli servert Væreierens meny, med råvarer tilpasset årstidene.

Væreiergården er et unikt produkt.
Væreiergården leies kun på direkte forespørsler.
Det er ikke mulig å booke overnatting eller selskap i Væreiergården direkte på nettet.

PS!
Hører du noen snakke om Gammelgården? Det er Væreiergården det snakkes om. Da Gunnar Berg valgte å etablere seg på Svinøya, ble det sett på som et utradisjonelt valg. Adkomsten var vanskelig, og øya var med ett unntak ubebodd. Gunnar Berg gikk raskt i gang med å reise Væreiergården og bryggene hvor Børsen holder til, som de første. Etter hvert ble det reist som mange andre bygg, at Væreiergården, som den eldste, ble omtalt som Gammelgården.
Kommer gjestene i kontakt med «sjefen sjøl», Ola, kan det vanke gode tips om både surfeplasser, toppturer og de beste plassene for kveitefiske…
Eller: Kveiteplassene vil han neppe fortelle om. Da er sjansen større for at han tar deg med dit – uten å fortelle hvor dere er. Noen hemmeligheter skal bevares.

Les mer

Fasiliteter

Fritidstilbud
Sauna

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.