Lofotutedo med fuglekvitter

«Klokka e akkurat passert midnatt. På yttersida av Lofoten ligg havet og fjellan bada i det orange fine lyset. Æ har aldri sett midnattsola før, men i dag har æ overtalt ho mamma tel at æ skal få vær våken lenge. Vi går barfot på stranda, sola varma og gjør sånn at havet glitra som diamanta. I sanda ligg det fine skjell, en liten krabbe som e skylt i land og… en bæsj! Der midt i idyllen ligg en bæsj med en serviett oppå. Den passa dårlig inn i sommerminnet mitt!»

Lise 11 år

Har du tenkt på at når du ferdes i naturen er du på besøk hos dyrene? På hvilket som helst annet besøk ville du ikke kastet fra deg verken dopapir eller søppel. Besøket i naturen skal være minnerikt for deg, samtidig skal det ikke være mulig for andre å se at du har vært der. Lokalbefolkningen i øyriket vårt setter pris på at dere har valgt å feriere i Lofoten; for det betyr jo at dere verdsetter naturen. Lofotværingene er særlig opptatt av naturen, sammen med menneskene og fisken er naturen det mest verdifulle vi har, og den må vi sammen ta vare på.

«Naturen, fesken og folkan e det viktigste vi har!»

LARS, 9ÅR

Når du nå skal ferdes i Lofotfjellene skal du vite at vi ikke har bygd ut med toaletter og søppelhåndtering alle steder. Hadde vi gjort det hadde vi jo fjernet mye av gleden av å være ute i naturen, langt fra folk og tettbygd strøk. Men det betyr at du må planlegge. I løpet av en dag er det en ting vi mennesker må. Den tingen mange helst vil unngå når de er ute på tur. Men skal du på en lang fjelltur eller overnatte ute er sjansen relativt stor for at du må på do før eller siden. Må man så må man, men når du er ute er det litt mer å tenke på enn når du har tilrettelagte toaletter i nærheten. Her skal du få noen gode tips fra godt vante friluftsunger fra Lofoten.

Få full oversikt over offentlige toaletter/sanitæranlegg hos Clean Up Lofoten

Anbefalinger

  • Gå langt fra stien. Folk som er på tur skal slippe å oppdage deg på do, gå derfor et stykke utenfor stien og finn et passende «toalettområde».
  • Utedo med fuglekvitter. Grav deg et hull uten å ødelegge gresset, og vips så har du en helt unikt utedo akkompagnert av fuglekvitter i nydelige omgivelser.
  • Dopapir er søppel. Ta alltid med deg papiret du bruker og kast det i søpla. Da unngår vi at andre friluftsgjester ufrivillig må besøke ditt toalett når de er på tur.

Takk for at du hjelper oss å holde Lofoten ren slik at vi kan nyte midnattssolas magi, helt uten synet av bæsj. Velkommen til Lofoten.

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.