Lofotkatedralen

Foto: Jan Ivar Rødli

På vei til Lofoten med båt er Lofotkatedralens tårn det første tegn på mennesker og sivilisasjon du ser. I 900 år har fiskerne stålsatt seg for lofotfisket med kirkegang i Kabelvåg.

Et seilingsmerke

Menneskene er små i det storslåtte lofotlandskapet. Vågan kirke, Lofotkatedralen, fra 1898 tar imidlertid med sitt høyreiste skikkelse opp konkurransen med fjelltoppene, og er synlig langt til havs. Med 1200 sitteplasser er Vågan kirke den største kirken i Nord-Norge, en av landets største trekirker.. Kirken står i Kabelvåg (Kjerkvågen), den gamle hovedstaden i Lofoten.

Fint skip i Lofotkatedralen
Fint skip i Lofotkatedralen (Kjell Ove Storvik)

Katedral for fiskerne

Grunnen til at kirken er så stor, skyldes lofotfisket. En kronprinsresolusjon fra 1895 fastsatte at soknekirken skulle romme 1/3 av soknets innbyggere til enhver tid. Under vinterfisket var det 6000 mennesker i Vågan sokn, så kirken skulle vært større, men det ble gitt dispensasjon på grunn av sesongvariasjonen. Under en prestevigsel i 1929 var det 2000 mennesker inne i kirken, 800 av dem sto, og biskop Berggrav sa fra prekestolen at det føltes som inne i en katedral. Dermed kom tilnavnet «Lofotkatedralen», selv om Vågan kirke egentlig er en vanlig sognekirke.

Lofotkatedralen og gudstjeneste
Lofotkatedralen og gudstjeneste (Kjell Ove Storvik)

Nygotikk i tre

Kirken er bygd i nygotisk stil, og som så mange i Nord-Norge av tre. Spissbuene syns både i vinduene, i buene mellom de høye, slanke tresøylene innvendig, i ornamentikken på prekestolen og alterringen og på det staselige, spisse tårnet. Sveitserstilen viser seg i de utskårne detaljene i mønene og i ornamentikken innvendig. Arkitekten Carl Julius Bergstrøm tok i bruk prefabrikerte elementer fra Trondheim som ble satt sammen på stedet. Altertavla fra 1860 sto i «gammelkjerka», som ble revet i 1900.

Lofotkatedralen og unik arkitektur
Lofotkatedralen og unik arkitektur (Kjell Ove Storvik)

900 år som kirkested

Kong Øystein fikk bygd den første kirken i Vågan tidlig på 1100-tallet, og samtidig lot han bygge rorbuer for fiskerne. Dermed var den nære sammenhengen mellom kirken og det årvisse lofotfisket etablert. Det har i alle fall stått fem, kanskje seks, ulike kirker i Kabelvåg, den nest siste forgjengeren står nå på Værøy.  Vågan kirke har bevart utstyr fra de tidligere kirkene, slik som Fredrik II’s bibel fra 1589, lysekroner og lysestaker fra 1600-tallet og en døpefont fra 1700-tallet. Inne i kirkerommet finnes det også en unik portrettsamling.

Lofotkatedralen og historisk portrett
Lofotkatedralen og historisk portrett (Kjell Ove Storvik)

Besøk i Lofotkatedralen

Vågan kirke er en veikirke, og står dermed åpen om sommeren for alle som vil inn. Den lille inngangsbilletten går til vedlikeholdet av den store kirken. Enda større inntrykk gjør et besøk under en av de mange konsertene som holdes i kirken, både under kammermusikkfestivalene og ellers.

Lofotkatedralen og konsert
Lofotkatedralen og konsert (Kjell Ove Storvik)
Fra innsiden av Lofotkatedralen
Fra innsiden av Lofotkatedralen (Kjell Ove Storvik)

Åpningstider og inngangspris

Også i år blir det sommeråpen kirke i Vågan kirke/ Lofotkatedralen. I år utvides tilbudet noe utover høsten.

Åpningstider sommeren 2023:

Periode: 1 juni – 22 juni  
16.00 – 20.00 på hverdager 
10.00 – 20.00 på lørdager
12.00 – 20.00 på søndager 

23 juni – 16 august
09.00 – 20.00 på hverdager inkl. lørdager
12.00 – 20.00 på søndager

17 august – 17 september
16.00 – 20.00 på hverdager 
10.00 – 20.00 på lørdager
12.00 – 20.00 på søndager 

Inngang
40,- pr. person. Barn under 12 år gratis

Gudstjenester

Her er oversikt over kommende gudstjenester: Kalender for gudstjenester. Finn ut mer om Lofotekatedralen her.

Lokasjon: Lofotkatedralen

Tekst fra NordNorsk Reiseliv

Andre ting å gjøre i området