Lofotkatedralen

På vei til Lofoten med båt er Lofotkatedralens tårn det første tegn på mennesker og sivilisasjon du ser. I 900 år har fiskerne stålsatt seg for lofotfisket med kirkegang i Kabelvåg.

Et seilingsmerke

Menneskene er små i det storslåtte lofotlandskapet. Vågan kirke, Lofotkatedralen, fra 1898 tar imidlertid med sitt høyreiste skikkelse opp konkurransen med fjelltoppene, og er synlig langt til havs. Med 1200 sitteplasser er Vågan kirke den største kirken i Nord-Norge, en av landets største trekirker og den største trebygningen i Nord-Norge. Kirken står i Kabelvåg («kapellbukta»), den gamle hovedstaden i Lofoten.

Katedral for fiskerne

Grunnen til at det trengtes en så stor kirke i Kabelvåg, skyldes selvsagt lofotfisket. De tilreisende fiskerne fra hele norskekysten følte nok behov for åndelig støtte før de skulle sette ut på Lofothavet om vinteren, og under lofotfisket var kirken alltid fullsatt. Under en prestevigsel i 1929 var det 2000 mennesker inne i kirken, 800 av dem sto, og biskop Berggrav sa fra prekestolen at det føltes som inne i en katedral. Dermed kom tilnavnet «Lofotkatedralen», selv om Vågan kirke egentlig er en vanlig sognekirke.

Nygotikk i tre

Kirken er bygd i nygotisk stil, og som så mange i Nord-Norge av tre. Spissbuene syns både i vinduene, i buene mellom de høye, slanke tresøylene innvendig, i ornamentikken på prekestolen og alterringen og på det statelige, spisse tårnet. Sveitserstilen viser seg i de utskårne detaljene i mønene og i ornamentikken innvendig. Arkitekten Carl Julius Bergstrøm tok i bruk prefabrikerte elementer fra Trondheim som ble satt sammen på stedet. Altertavla fra 1860 sto i «gammelkjerka», som ble revet i 1900.

900 år som kirkested

Kong Øystein fikk bygd den første kirken i Vågan tidlig på 1100-tallet, og samtidig lot han bygge rorbuer for fiskerne. Dermed var den nære sammenhengen mellom kirken og det årvisse lofotfisket etablert. Det har i alle fall stått fem, kanskje seks, ulike kirker i Kabelvåg, den nest siste forgjengeren står nå på Værøy.  Vågan kirke har bevart utstyr fra de tidligere kirkene, slik som Fredrik II’s bibel fra 1589, lysekroner og lysestaker fra 1600-tallet og en døpefont fra 1700-tallet.

Besøk i Lofotkatedralen

Vågan kirke er en veikirke, og står dermed åpen om sommeren for alle som vil inn. Den lille inngangsbilletten går til vedlikeholdet av den store kirken. Enda større inntrykk gjør et besøk under en av de mange konsertene som holdes i kirken, både under kammermusikkfestivalene og ellers.

Tekst fra NordNorsk Reiseliv

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.