En reise i sesongenes matvarer i Lofoten
Hvis du først og fremst reiser for å se naturen, er det vanskelig å velge når på året du skal besøke Lofoten. Vil du oppleve fjelltoppene i all sin sommer prakt, eller den magiske stemningen fra et snøkledd vinterlandskap? Den fargesprakende høsten – eller den blomstrende, flørtende våren? Kommer du hit for maten, derimot… er ikke valget enklere – dessverre. Men her får du en liten guide som kanskje kan hjelpe deg på veien
Lofotingen er kjent for å være gjestfri. Naturen kan derimot by på utfordringer, i dag som da folk kom hit for tusenvis av år siden. Men de kom hit likevel. Og det skulle bli utgangspunktet for fantastiske mattradisjoner som fremdeles lever i beste velgående.
– Hadde det ikke vært råstofftilgang her, hadde ikke folk kommet hit heller. Det var de rike forekomstene av fugler på land og fisk i havet som gjorde at folk dro ut hit til disse irrgrønne øyene langt til havs. Fisken i havet er fremdeles grunnlaget for flere av matskattene vi spiser i dag, sier matentusiast Anne Karine Statle i matnettverket LofotenMat.
Vårens uskyldsrene delikatesser
La oss begynne med våren. Først kommer skreien i det som er verdens største torskefiske. For å ta vare på all denne fisken, gjøres det enklest mulig: Den tørkes. Og rundt mars–april kan du få oppleve en dårlig skjult lofothemmelighet: boknafesken.
– Boknafesk er en halvtørr tørrfisk. Den har bare hengt noen uker, og er en lokal delikatesse på senvinteren. Boknafisken har mer smak enn tørrfisk, og er en rett du kanskje aldri har smakt, men som du må prøve. I alle fall om du er litt tøff, sier Statle.
– Fra mai har du både måseegg og fersk hvalkjøtt, som begge er gamle, tradisjonsrike råvarer her oppe i nord. Rabarbra er også noe alle har i hagen, og den har kommet tilbake på dessertbordet i mange ulike varianter.
En smak av sommer
Sommeren byr ikke på færre smaksopplevelser, og i Lofoten er det spesielt sei som gjelder.
– Seien spiser vi gjerne så fersk at den faller fra hverandre på tallerken, kanskje bare med flatbrød som tilbehør i en lys sommernatt. Kveite og flyndrefisk går det også en del av på sommeren. Skreien er med oss som gryteklar tørrfisk som kan brukes på alt fra salat, til pizza og til baking i stekeovnen. Ingenting er vel mer Lofoten enn akkurat det.
Og så er det tid for bær. Selvsagt er det det. Litt avhengig av været bugner Lofoten med både blåbær, multer – og etter hvert tyttebær.
– Du kan plukke selv, eller smake ferdiglaget, kortreist syltetøy. Vi har i det hele tatt hatt en eksplosjon av nye og innovative produsenter her. Så det er ikke bare tradisjonsmat å få tak i, men lokale produsenter av alt fra velrenommerte oster, is og foredlede fiskeprodukter til bakst, øl, saft og vann. Ikke nødvendigvis sommermat, men nydelig året rundt, forteller Statle.
Endelig høst
Mathøsten i Lofoten er en historie for seg selv , og når bladene gulner, er det tid for sanking. Her kan du plukke sopp og bær, og trollkrem laget på tyttebær er en lokal signaturdessert. Men det betyr også sanking av Lofotlam, en annen av Lofotens store matstoltheter.
– Lofotlammet, som tørrfisken, er geografisk beskyttet, og det er helt fantastisk godt kjøtt. Du finner dem i butikkene så tidlig som august, og du kan nesten ikke komme til Lofoten uten å smake det, sier Statle.
I oktober kommer også en annen kjenning på markedet: lutefisken. I Lofoten spises den gjennom hele høsten og frem til jul.
Mørketid er mattid
Og mens vi snakker om jul: Julematen i Lofoten er ribbe, pinnekjøtt og lutefisk – og alskens påleggsvarianter. Så snart julematen og -kakene er fortært, har folk lyst på fisk. Og da er det torsk som gjelder.
– Det spesielle med torsken på akkurat denne tida er at den spiser sil, som er ren slank og blank fisk. Det fører til en helt egen glans hos torsken, forklarer Statle.
Men så smeller nyttårsrakettene og torsken er fortært. Hva er det nå å glede seg til? Ganske mye, viser det seg. For om ikke lenge kommer skreien. En evig kilde til spekulasjon blant lofotingene, selvfølgelig. Når dukker skreien opp – og hvor?
– Skreien er jo utgangspunktet for både vår eventyrlige tørrfisk, boknafesk og lutefisk. Men som ferskfisk er den også noe for seg selv. Smak den gjerne som tradisjonell skreimølje med både lever og rogn til. Godt tilberedt fersk skrei som bare flaker seg… det er noe av det beste i verden.
Var dette nyttig?
Takk for din tilbakemelding!
Takk for din tilbakemelding!
Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.