Elins favoritter med barn


Naturen er verdens største lekeland og Lofoten er et eldorado for familieferie. Mange har hørt om de ekstreme opplevelsene som finnes i Lofotnaturen, men vil ekstreme opplevelser passe for barna? Er det farlig, vanskelig eller krever det mye planlegging? For å finne ut av dette har vi har pratet med Elin Aamodt tilflyttet Lofotværing, oppvokst i Oslo og som nå lever Lofoteventyret med sine to barn.

Et år i Lofoten..

På øya Skrova, med utsikt over «Lofotveggen» finner vi det nye hjemmet til Elin. Her bor hun med sine to gutter på 5 og 7 år og nyter det Lofoten har å by på. Det er nå snart to år siden vi leste i Lofotposten at Elin skulle ta et år i Lofoten. Når vi nå snakker med Elin kom hun akkurat inn fra en tur på Stappen i Skrova som er drysset i nysnø en dag i mai, når vinteren minner på at han ikke er helt ferdig med Lofoten.

Tiden i Lofoten har satt sitt preg og Elin er klar på at hun hadde et bilde på hva Lofoten var.

– Jeg tenkte på Lofoten som fiskevær, med båter og torsk, men det er en stemning her som er vanskelig å beskrive. Det er noe jeg vil dele for det har gitt meg og barna så utrolig mye. Lofoten er så imøtekommende og hjerteligvarm. Jeg har ikke vært noe annet sted med den samme vennligheten og åpenheten.

En annen hverdag enn Oslo

Det er ikke å legge skjul på at hverdagen i Oslo og hverdagen på Skrova er forskjellig. Det er trygt i Lofoten med små lokalsamfunn forteller Elin, i det eldstegutten på 7 år roper inn døra, – Heia, fær og lek. Så vidt innom for å si hei til mamma før uteleken med nabo ungene starter.Her løper guttene fritt, det å bo på ei øy er spesielt. Det gir en nærhetsfølelse nesten som en liten øy familie. Elin er mye ute med barna og nyter naturen som dro de nordover. Det er ikke så viktig hvor du drar eller hva målet for turen er, men tid til å oppdage med barna.

«Naturen i Lofoten er så vakker, uansett hvor man drar er det fjell, hav, strand og alt imellom. Turen trenger ikke være lang, vågalt eller bratt. Ofte planlager jeg en tur, men så går det litt trått eller er været litt annerledes enn hva jeg trodde. Da ender vi ofte opp med en kortere tur eller å bare spise matpakka ute.»

Motiver barna dagen før turen

Et godt tips fra Elin er å lage noe sammen med barna dagen før turen som motiverer dem, plutselig har man 2 aktiviteter med barna som gjerne setter fantasien i sving både for store og små.

– Er det litt vind så lager går det ann å lage en drage dagen før. Litt papp, spisepinner og garnnøste for eksempel. Så vips har man en drage. Da tripper barna morgenen etter, nå skal vi på tur og teste dragen. – Dragen skal få fly med måkene.

Favoritt turmålene til familien i Lofoten er strendene. Elin sier strendene ikke var det første de bet seg merke i, men nå er det den klare favoritten.

– En liten fjelltur og en liten strandtur er et must. Men å ha tid sammen er det viktigste.

Elin snakker av egen erfaring, hun tenkte ikke på stranda i Lofoten som et høydepunkt i starten.

– Det er så mange farger og skjell i Lofotfjæra som ikke vi er vant til fra østlandet. Vi har oppdaget den utrolige sjømusa og den har skapt stor begeistring hos store og små.

Korallstrender i Lofoten

De hvite korallstrendene i Lofoten, gjerne rammet inn med turkishav er en familiefavoritt nesten uansett vær og Elin minner på at i Lofoten er havtemperaturen stabilt kald. Hun har noen klare råd til familier som vil utforske fjæra i Lofoten.

– Selv om det er dager hvor det er deilig å kjøle seg ned i havet er det viktig å ha med klær og niste til de minste. Selvfølgelig bøtte og spade også, men vi har nesten alltid med ekstra ulltøy, vindtette klær og sokkeskift. Som oftest har barna på seg vindbukser og vanntette sko, de tar heller av seg på overkroppen for å ikke bli for varm. Med seg på turene har de nesten alltid matpakke og noe varmt å drikke

– Å spise ute er en spesiell følelse, spesielt for de små, man kommer liksom nærmere naturen. Det er ofte deilig å ha noe varmt i koppen.

Nærhet til naturen er noe Elin virkelig har opplevd på en ny måte i Lofoten.

Ro sammen i naturen

– Det er viktig å ha ro og tid til å være å de stedene du er. Lofoten er stort, ikke tenk at dere skal oppleve alt, eller dra på alle de mest omtalte toppene. Gi barn ro og ha god tid med de små til å utforske. Noen av de beste turene våre er enkle og lavterskel, men gir store opplevelser i god kvalitetstid sammen.

Lofoten og naturen er utrolig viktig og spesiell. Å lære barna å ta vare på den er veldig fint sier Elin.

– Å plukke søppel på tur og i fjæra gir turen en ekstra mening, barna elsker det og det gir de motivasjon. Vi har alltid med pose ut, og vi ser hvor raskt vi klarer å fylle den. Og da snakker vi om hvor mange fugler og fisk som slipper å få plast i magen sin. Det er en god følelse å kunne bidra, og også kunne involvere barna. Det er jo heldigvis et stort fokus på barne-tv om å ta vare på naturen. Plutselig så får de bidra og redde natur og dyreliv, det er tydelig at de setter pris på.

Elin drar frem dager hvor familien har dratt til Henningsvær, sparket ball på den ikoniske fotballbanen, lekt på Svabergene og på turen hjem vært innom Rørvik stranda.

– Her må du sjekke når det er flo eller fjære, for stranda blir nesten borte når det er flo.

Hauklandstranda er også en favoritt, den store stranda er viden kjent og ligger rett ved den kjente fotturen til fjellet Mannen.

– Man trenger ikke ha mål om at alle skal opp på Mannen. I Lofoten skal det ikke mange høydemetrene til før du får en flott utsikt og gir barna mestringsfølelse. Kanskje holder det med den første kneika, da tar man matpakken der med fantastisk utsikt til både horisonten og fjellene.

Hun anbefaler også å eventuelt dele opp, slik at noen spiser matpakka og at andre tar turen helt opp og får det ikoniske bilde på toppen.

Turbostein jakt

– Når vi går på tur og små bein blir trøtte letter vi ofte etter «turbosteiner», to steiner vi slår mot hverandre og skaper skikkelig turbofart! De får fort fart på beina. Så lenge vi har tid samen til å leke og ro til å utforske er det som regel god steming, men vi har alltid sjokolade og kjeks med på tur, det hører liksom med.

Barna blir fort lei av å gå på vei sier Elin, men de elsker stier, knauser, fjellturer eller strender hvor de kan oppdage og leke fritt.

– Målet må ikke være å komme opp, men å ha en fin tur.

Lofoten har uante muligheter mener Elin og er klar på at det viktigste er å være ute sammen, ha pakket mat og klær til å være mange timer ute og ha nok tid til å la Lofotopplevelsen bli en oppdagelsestur for alle i familien.

Lyset i Lofoten er magisk 

Lyset om sommer ei Lofoten er så spesielt. Det er ikke noe å legge skul på at det blir lengere kvelder og mer energi både på store og små. Det er en del av det som skaper roen og følelsen av god tid i Lofoten sier Elin, mens hun mimrer tilbake til da barna opplevde midnattssolen.

– Å komme seg på yttersida av Lofoten om sommeren og oppleve midnattssolen med minstemann døsende i armene mine for å så tusle inn i en enkel nydelig rorbu er noe jeg unner alle å oppleve.

Lofoten og naturen er utrolig viktig og spesiell. Å lære barna å ta vare på den er utrolig viktig sier Elin.

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.