Attraksjoner

Trandamperiet på Å

Om

Trandamperiet på Å er meget gammelt og stammer antakelig fra før 1800. I denne bygningen ble torskelever kokt og forvandlet til tran.

Trandamperiet på Å er meget gammelt og stammer antakelig fra før 1850. I denne bygningen ble torskelever kokt og forvandlet til tran. Et nytt trandamperi tilhørende væreier Ellingsen ble bygd i fiskeværet Tind. Produksjonen av tran demonstreres i dette bygget og museet selger også sitt eget tranmerke her.

Nede i den gamle havna, ved stranda hvor de brukte å hale opp båtene, finner vi det eldste produksjonsanlegget på Å, det gamle trandamperiet. Her ble fisk sperret og hengt på hjell, eller flekket og saltet til klippfisk. Rogna ble saltet i enorme tyske vinfat av eik og torskelevra ble kokt eller dampet til tran. I gamle dager ble levra bare lagt igjen i fatene og trana skummet av etter hvert som levra gjærte seg i sommervarmen. Senere begynte man å koke torskelevra i jerngryter for å utvinne større mengder av den verdifulle trana. Dette kunne gjøres gjennom hele året. Stanken kunne kjennes over hele fiskeværet. «Det lukter peng», ble det sagt om både denne og lukten av tørrfisk.

Det gammelnorske navnet for tran var «lysi»-lys, og oljen ble faktisk brukt i lamper over hele Europa. Videre ble det bl.a. brukt i garving av skinn og produksjon av maling og såpe. I århundrer ble tran og tørrfisk Norges mest verdifulle handelsvarer. Hver sommer ble tusener av fat med tran fraktet med jekt fra Lofoten til Bergen og videre til Europa. Mølje – fisk, lever og rogn – har alltid vært en viktig og sunn del av kystfolkets kosthold. A- og D-vitaminene og de umettede Omega-3 fettsyrene som finnes i tran, bidro til å holde folk frisk.

Det ble ofte sagt at trandampere og andre som tok mye tran ble tilsynelatende aldri syke. Apoteker Peter Møller ville gjøre flere folk oppmerksomme på de sunne virkningene av tran. I 1854 bygde han en foret kjele, fylte rommet mellom kjelen og foret med vann, og dampkokte de ferske torskelevrene. På denne måten økte han kvaliteten på tranen betraktelig. Oppfinnelsen av medisintran ble hedret med priser på mange messer, både i Norge og i utlandet. Senere ble tranen dampet i kjegleformede eikefat. For å utvinne de aller siste dråpene av den verdifulle tranen ble graksen presset i en leverpress før den deretter ble brukt i produksjon av dyrefor eller gjødsel.

I dag kan mye av produksjonsutstyret fremdeles ses på trandamperiet ved Norsk Fiskeværsmuseum på Å. Tran blir fortsatt produsert der på gammelmåten og selges i små flasker, sammen med tranlamper, som minner fra Lofoten. Prosessen med koking/damping av levera vises på DVD. Trandamperiet ligger ved Norsk Fiskeværsmuseum, sentrum på Å. 4 km til ferge (Bodø), 60 km til Leknes.

Les mer

Fasiliteter

Spesielt tema
Sommer
Vinter

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.