5 unike overnattingssteder i Lofoten

Du kan besøke Lofoten, og du kan oppleve Lofoten. Og er du på utkikk etter sistnevnte, vil disse unike overnattingene i Lofoten definitivt være noe for deg.

Rorbuer og sjøhus spiller en sentral del av Lofotens historie. Og de første rorbuene antas faktisk å være så gamle som fra år 1120. Rorbuene fungerte som midlertidige hjem for fiskerne, som var avhengige av kort vei til havet. Nå er de populære reisemål for alle som elsker naturen, og som ønsker å oppholde seg nært havet.

I Lofoten tilbyr nå flere aktører overnatting i rorbuer og sjøhus. Unike overnattinger som bare kan oppleves i Lofoten.

Her er en håndfull unike overnattinger vi absolutt anbefaler deg å sjekke ut – hvis du ønsker å få maksimalt ut av din tur til Lofoten.

 

1. Væreiergården på Svinøya – Reis 200 år tilbake i tid

Tenk deg at du hadde hatt en tidsmaskin. Du kunne tastet inn 1828 på displayet, og få strakser senere våknet opp for nesten 200 år siden.

Teknologien har vi kanskje ikke enda, men opplevelsen – den kan vi gjenskape. Og få steder egner seg bedre til nettopp det, enn Væreiergården på Svinøya.

Væreiergården beskrives som selve juvelen i samlingen til Svinøya Rorbuer – og er et ærverdig og eksklusivt selskapslokale med overnattingsmuligheter. Totalt rommer Væreiergården 17 sengeplasser.

Så uansett om du bare er på utkikk etter en unik overnatting eller et lokale til et større selskap, kan Væreiergården være det du ser etter. Og ønsker du noe litt mindre, kan kanskje en av de andre rorbuene på Svinøya være noe for deg.

2. Thon Hotel Svolvær – Norges eneste hotell med eget fiskebruk

Okei, vi er enig. Hvordan kan et kjedehotell kvalifisere som en unik overnatting? Svaret ligger selvsagt nede ved vannkanten, der hotellet – som det eneste i Norge – har anlagt sitt eget fiskebruk.

Fiskebrukene var essensielle for fiskerne da de etter en hard dag på sjøen, seilte inn, losset av fangsten, og ble betalt for det de hadde fått.

Thon Hotel Svolvær har tilrettelagt for at du selv kan prøve deg som fisker, gjøre opp din egen fisk – og tilberede og spise den mens du bor der. 

3. Nusfjord – En skattekiste av historie

Nusfjord har blitt omtalt som et av de best bevarte fiskeværene i Norge, og det er absolutt ikke uten grunn.

Plassert bare 6 km unna E10, er fiskeværet lettere å ankomme enn du skulle tro. På bildene ser Nusfjord nemlig ganske isolert ut der den ligger mellom klassiske, høye, Lofotfjell.

Nusfjord en rett og slett en skattekiste av historie. Et opphold i her vil ikke bare være en historisk tidsreise i Lofotens historie – det vil faktisk være en historisk tidsreise i selve norgeshistorien. Her ble det nemlig funnet spor av mennesker fra så langt tilbake som 425 år før vår tid. 

Et opphold i Nusfjord er et opphold i de samme rorbuene som fiskerne en gang bodde i. Rorbuene er selvsagt pusset opp og modernisert, men fasadene – og stemningen – er uforandret.

4. Villa Lofoten – et hemmelig sted i verdens ytterkant

Villa Lofoten er en liten gruppe med nylig renoverte, historiske bygninger som tidligere tilhørte lokale fiskere i det lille samfunnet Kvalnes på Vestvågøy.

Her tilbys overnatting i historiske bygninger etter fiskerbøndene på Kvalnes på Vestvågøy. De historiske bygningene, havna, stranda, jordbruket, havet, fjellene, vinden, været, nordlyset og midnattssola gir en unik og særegen atmosfære.

Bygningene er bevaringsverdige, restaurert og tilpasset ny bruk. Innredningen består av spesialbygde møbler og nordisk design. Interiøret er vitnesbyrd om skandinavisk håndverk og kunsttradisjon.

5. Holmen Lofoten – kulinarisk og komfortabel tidsreise

Et par grader nord for Polarsirkelen, helt ytterst i Lofoten, finner du et lite, familiedrevet hotell og restaurant; Holmen Lofoten.

På Holmen er matopplevelsen og oppholdet to likestilte opplevelser – som begge holder høyeste kvalitet.

Selve arkitekturen er en oppvisning i motsetninger. Her møtes gammelt og nytt, det røffe og det behagelige, tradisjon og teknologi. 

For det frister vel litt å tilbringe en natt eller tre i en tradisjonell rorbu, oppgradert med alle fasiliteter som kreves til et moderne opphold? Ønsker du virkelig å skjemme deg bort, kan du booke en av de lekre suitene med panoramavindu, egen peis, og bad med badstue.

I restauranten får du oppleve tradisjonsrik nordnorsk mat i en unik innpakning. Gjennom konseptet «Kitchen On The Edge Of The World» har de et særdeles fokus på matopplevelsen – og du får en spennende innsikt i hvordan kokkene jobber for å få maksimalt ut av de fantastiske råvarene.

Holmen er langt fra et vanlig hotell, det er skapt av Ingunn som vokste opp her, på kaia og i fjæra. Familien hennes levde av alt som kunne fiskes, fanges og sankes fra hav og land. Ingunn brenner for å ta vare på sin nordnorske arv, og Holmen er blitt et naturlig samlingspunkt for Nord-norsk historie, mat og kultur.

Kulinarisk og komfortabel tidsreise

Holmen Lofoten

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.